Dyson erbjuder en rad olika kombinerade luftrenare och fläktar för alla typer av konsumenter, i varierande storlekar och användningsområden. Det senaste tillskottet heter Pure Cool Me och är en liten kombinerad luftrenare och fläkt, tänkt att ha bredvid sängen eller på skrivbordet. Utrustad med HEPA-filter och aktivt kol är målgruppen inte bara de som vill njuta av en svalkande bris – utan även den som vill andas in luft fri från allergener och andra skadliga partiklar som avgaser och föroreningar.

När vi packar upp Pure Cool Me blir vi positivt överraskade över hur smidig och enkel den är att komma igång med. Filtren är till skillnad från i Dysons större luftrenare redan installerade. Det enda vi behöver göra är att stoppa in strömsladden och trycka på knappen på fjärrkontrollen för att starta luftrenaren.

Fläkt
Pure Cool Me är Dysons första luftrenare tänkt för ett litet, begränsat område. Som på skrivbordet!

Avskalad funktionalitet

Funktionerna är minst sagt avskalade med Pure Cool Me. Till skillnad från Dysons Link-serie finns här ingen tillhörande app och ingen möjlighet till automatisering eller statistik över luftkvaliteten i din miljö. Vi får nöja oss med att styra Pure Cool Me med den tillhörande fjärrkontrollen, och här är det inte många val som erbjuds. Med en prislapp på över 3 500 kronor var våra förväntningar på funktionaliteten något högre än så.

Dyson luftrenare
Den medföljande fjärrkontrollen erbjuder få valmöjligheter.

Fläkthastighet, oscillering, och timer är möjligheterna vi får nöja oss med förutom på-knappen och informationsknappen där vi får se information om luftrenarens filter. Gällande oscillering har vi här ett alternativ att välja mellan där luftrenaren svänger fram och tillbaka 70 grader. Vi kan även manuellt justera kupolen för att styra luftflödets höjd i två lägen. Timern kan ställas i olika lägen mellan 15 minuter och 9 timmar.

När det kommer till fläkthastighet har vi desto fler val;, här finns tio nivåer av intensitet. Vi använde för det mesta de lägre nivåerna, då vi tyckte att ljudnivån vid fläkthastighet på över steg 3 började bli störande för oss och vår omgivning. För att känna av luftflödet på 170 liter per sekund kommer du med andra ord behöva stå ut med en ljudnivå på cirka 59 dBa. För att sätta det här i kontext skulle vi jämföra det med att någon står och fönar håret bredvid dig. Vid de lägre inställningarna lät Pure Cool Me däremot knappast högre än en smått ansträngd datorfläkt.

Missar i detaljerna

Åsikterna kring Cool Pure Mes design går isär på redaktionen. Någon tycker inte alls att den ser så exklusiv ut som prislappen antyder, medan andra tycker den har ett sympatiskt och nästan gulligt utseende. Vi enas om att överdelen är söt med sitt runda huvud, men att underdelen kunde ha gjorts om då det grå materialet i kombination med ventilationshålen för tankarna till sopkorgar eller industrifläktar.

Det är inte bara när det kommer till design och valmöjligheter som Dysons nya fläkt känns lite billigare än sin höga prislapp. Den tillhörande fjärrkontrollen ska fästas på ett utmarkerat område på fläkten. Magneten som ska hålla fast fjärrkontrollen är dessvärre lite för svag för ändamålet, vilket innebär att om vi sätter fjärrkontrollen någon centimeter fel resulterar det i att den ramlar ner.

All information från Pure Cool Me kommuniceras till oss via den lilla lcd-skärmen i botten på luftrenaren. Här ser vi lufthastighet, oscillering, luftfiltrens status och till och med hur vi byter filtren. En lite dold funktion som vi uppskattar är att skärmen släcks i mörka miljöer, för att inte störa nattsömnen till exempel.

Dyson luftrenare
På den lilla lcd-skärmen får vi se när vi ska byta filtren – och hur.

Pollenallergikerns bästa vän

Själva luftrenandet är i toppklass. Vi testade Pure Cool Me under pollensäsongens värsta veckor och det räckte med att ha luftrenaren på de lägre inställningarna för att vi skulle känna skillnad i luftkvalitet. Då Pure Cool Me är tänkt att användas i miljöer där ljudnivån behöver hållas nere, som i sovrummet eller på kontoret, känns det här som ett stort plus och en viktig funktion.

När det kommer till svalkandet är Pure Cool Me så bra som vi kan begära av en fläkt i den här storleken. Dyson använder en teknik de själva kallar Core Flow, där luftstrålarna riktas över kupolen för att sammanföras och gemensamt bilda en mer fokuserad luftström. Luftflödet är tillräckligt starkt för att vi ska kunna föreställa oss luftrenaren som en tacksam rumskamrat under sommarens eventuella värmebölja.

Pure Cool Me
Trots få funktioner presterar Dyson Pure Cool Me bra på det den är gjord för: Att rena luften.

Dyson själva menar att luftrenarens räckvidd sträcker sig ungefär en armlängds avstånd. Vid maxhastighet kan vi känna av luftflödet uppemot två meter från fläkten, även om den största effekten avtar efter en meter. Vid de lägre fläktnivåerna under nivå 4 behöver vi sitta lite närmare, högst en meter ifrån luftrenaren, för att känna av luftflödet.

Omdöme

Dyson Pure Cool Me är en kompakt, välfungerande fläkt som passar i sovrummet eller på skrivbordet. Den renar och svalkar effektivt, men lyxkänslan saknas. Hade Dyson implementerat några av de smarta funktionerna från sin Link-serie i Pure Cool Me hade det varit en fullpoängare, nu kan vi inte låta bli att känna att det är en lite hög prislapp för en så avskalad produkt.

Specifikationer

Testad produkt: Dyson Pure Cool Me
Mer info: Dyson.se
Storlek: 25 x 40 x 25 cm.
Vikt: 2,8 kg.
Volym luftflöde: 170 l/s (max)
Ljudnivå: 43,5-59 dBa
Filter: Aktivt kol, HEPA.
Funktioner: Oscillering (70 grader), lcd-skärm med varierande ljusstyrka, timer.
Rek. pris: 3 690 kronor.
Pris: 3 690 kronor hos Dyson.

plus

Fokuserad luftström
Renar luften effektivt
Lätt att komma igång och använda

minus

Nästintill inga smarta funktioner
Dyr

betyg 7 av 10