Activ Scan 9 är den mest avancerade modell Braun har att erbjuda och lanserades samtidigt som den mindre handledsmästaren Icheck 7 i höstas. Med Activ Scan 9 har vi istället en med stationär modell som förvisso inte är några större problem att få med sig i väskan men som tar lite mer plats i anspråk då det är två lite större enheter.

En billig livförsäkring

Hälsoriskerna förenade med ett högt blodtryck är väl kända och att ha en bra mätare hemma kan vara en billig livförsäkring. Priserna är numera humana och produkterna är oftast enkla att använda. Många modeller kommer utan display och sköts enbart via en dedikerad app medan andra presenterar resultaten direkt på enheten. Withings och Ihealth är exempel på tillverkare av olika modeller och på den flesta vårdcentraler har ni säkert någon gång stött på blodtrycksmätare från Omron, då i form av en lite mer påkostad variant.

Braun Active Scan 9

Snyggt och användarvänligt menysystem

Activ Scan 9 tillhandahåller en rad olika funktioner och du bläddrar mellan dessa med hjälp av ett vred med tryckfunktion placerad direkt nedanför den stora tft-skärmen på huvudenheten. Enheten i sig är snyggt och modernt designad och står stadigt på bordet. På startskärmen möts du av en ikon som föreställer dig som användare. Denna kan namnges för att enklare hålla reda på vems värden som presenteras. Det går nämligen att addera ytterligare en användare i undermenyn. Varför vi inte kan lägga in ytterligare personer är både märkligt och olyckligt.

Braun Active Scan 9

Menysystemet är enkel och överskådligt. Här kan du välja mellan att gå in och få fram ett snittvärde, och se antalet mätningar under en viss period. Det går även att i kalendern hitta varje enskild mätning en längre tid tillbaka. Den kanske viktigaste funktionen är ett flerfärgat hjärta och det är här du aktiverar en mätning. Du kan välja mellan att varje gång får en instruktion om hur du går till väga, det vill säga att du sitter rätt och placerar manschetten korrekt, eller att köra igång direkt om du redan vet hur du ska göra.

Och det är mycket enkelt. Placera manschetten på överarmen och frilägg slangen och vänta in nedräkningen som sätter igång direkt efter att du markerat mätar-ikonen. Därefter bekräftar du genom att trycka in vredet. Manschetten blåser upp sig långsamt utan att trycka för hårt och därefter tar det inte lång tid innan mätningen börjar och efter ytterligare sekunder visas resultatet på skärmen. Smidigt, enkelt och utan några som helst obehagskänslor.

Braun Active Scan 9

Men hur tillförlitligt är resultatet? Det undrade givetvis vi också så vi tog helt enkelt med oss hela paketet till närmaste vårdcentral för att undersöka saken. Att blodtrycket varierar under dagen är i sig inget konstigt men vi vill ju ända vara säkra på att mätaren visar rätt. Efter flertalet jämförelser med testenheten mot läkarens egna mätningar och vårdcentralens Omron M3 kan vi bara konstatera att Activ Scan 9 visar pålitliga och exakta mätningar. Som grädde på moset är den även något snabbare och ger en bättre överblick över en längre period, antingen direkt i enheten eller i den dedikerade appen som kan laddas ner till din smartphone och sammankopplas med hjälp av bluetooth.


Omdöme

Av de blodtrycksmätare vi hittills testat är Activ Scan 9 den absolut bästa. Den är förvisso något dyr jämfört med exempelvis erkänt kompetenta Omron M3 men det enkla handhavandet och den snyggt presenterade statistiken du kan ta fram från bakåt i tiden väger upp dessa hundralappar. En produkt som vi kommer kunna använda som referens i kommande produkttester, helt enkelt.


M3 rekommenderar


Fakta Braun Activ Scan 9

Testad: januari 2019
Mer Info: Braun
Typ: Blodtrycksmätare
Anslutning: Bluetooth
Mätmetod: Oscillometrisk
Skärm: TFT punktmatris-färgskärm
Område för blodtrycksmätning: 40~255 mmHg
Pulsmätområde: 40~199 slag/minut
Kalibreringsnoggrannhet: Blodtryck: +/- 3 mmHg
Pulsfrekvens: 4 % av avläsning
Minnesuppsättningar: Upp till 200 avläsningar per användare
Max antal användare: 2
Manschettens storlek: 22–42 cm min/max armomkrets
Strömkälla: Alkaliskt batteri: 4 st. AA (LR6) 1,5 V
Vikt: 610 g (exklusive batterier)
Pris: 1 399 kronor.

plus

Snabb och tillförlitlig mätning.
Användarvänligt menysystem.

minus

Inget uppladdningsbart batteri.
Begränsat till två användare.
Något otymplig jämfört med armbandsalternativ.