De flesta av oss har provat eldriven tandborste. Att de moderna tandborstarna numera har en given plats i de flestas badrumsskåp är därför inte konstigt – de är helt enkelt effektivare i alla avseenden.

Tandborstar i testet

Främst på grund av bordhuvudets hastighet och rörelsemönster, men på senare tid har tillverkarna även implementerat ytterligare funktioner för att förbättra resultatet. Dels kan du välja mellan olika program direkt på enheten, dels har vissa en dedikerad app som du installerar i telefonen och som ger dig en bättre överblick över hur du sköter din munhygien.

Test av eltandborstar

Det finns huvudsakligen två tekniker inom eltandborstar – sonisk och oscillerande – och båda visar klinisk evidens för effektivare rengöring jämfört med en manuell tandborste. Den förstnämnda arbetar med hög frekvens i kombination med svepande borströrelser. Den sistnämnda arbetar med roterande borströrelser. I Sverige domineras marknaden av främst två tillverkare, Philips och Braun (Oral-B) och de använder sig lämplig nog av uteslutande av endera tekniken.


Oral-B iO9: Nyhet med avancerad teknik

Oral-B iO9

Årets stora nyhet kommer från Oral-B och går under samlingsnamnet IO-series. Serien består av tre modeller: Oral-B IO7, IO8 samt Oral-B IO9 med ”3d-spårning”, som vi testar här. Det som skiljer modellerna åt är i princip antalet borstningslägen, medföljande tillbehör samt vilken display enheten utrustats med.

Mest avancerade borsten någonsin

De senaste årens produktnyheter från tillverkaren har knappast varit några pulshöjare då det företrädelsevis handlat om finslipad prestanda eller mindre designuppdateringar. Med IO-serien tar man ytterligare några kliv i evolutionen med bland annat ny friktionslös magnetisk motor, ny app samt upp till sju olika borstlägen.

Oral-B iO9

Designmässigt är den snarlik syskonen i de äldre, mer etablerade modellserierna. Men här finns givetvis en hel del nytt – fattas bara annat med prislapp som startar på dryga 2 000 kronor för instegsmodellen IO7.

För det första har IO-modellerna en interaktiv färgdisplay som bjuder på en välkomsthälsning när det är dags att borsta samt ger en överblick över de olika funktionerna.

Nya, dyra borsthuvuden

Även borsthuvudena är omarbetade, de är grövre och har ett nytt fäste. IO-serien är med andra ord inte bakåtkompatibel med förra generationers borstar, viket kan vara av intresse om du samlat på dig ett gäng sedan tidigare. Som bekant är originalborstar inte gratis och de nya ligger på runt en hundralapp stycket.

Oral-B iO9

Den nya friktionslösa magnetiska motorn ska ge en jämnare, tystare och mer effektiv tandrengöring jämfört med tidigare modeller. Huruvida det står till med den saken är svårt att avgöra, men känslan, både under och efter tandborstningen, är genomgående behaglig.

Gången är tystare än tidigare och den smarta trycksensorn guidar dig genom att lysa rött när tandborstningen blir för hård, vitt när du trycker för löst och grönt när du ligger precis rätt.

Magnetladdaren laddar upp enheten på tre timmar, vilket räcker till cirka 40 minuters borstning. Det medföljer ett resefodral med laddningsfunktion samt en hållare för upp till tre borsthuvuden.

Överskådlig tillhörande app

IO9 har förutom sju olika borstlägen även så kallad 3d-spårning. Med hjälp av artificiell intelligens registrerar enheten var och hur du borstar de olika tandytorna, något som i realtid visualiseras i appen i din smartphone.

Oral-B iO9

I appen finns även inställningsmöjligheter i form av timerfunktion, påminnelser, tips och historik. Vår egen erfarenhet visar emellertid att det i slutändan är själva borstningen, driftsäkerheten och känslan i munnen som räknas. Så frågan är hur många som vill lägga ut dryga 3 000 kronor, och således betala för funktioner som ändå aldrig, eller väldigt sällan, kommer användas?

Omdöme

Oral-B är ledande på marknaden och med nya IO-serien befäster de sin position i toppen. Fullmatad med ny teknik erbjuds en överskådlig och effektiv tandrengöring. Frågan är bara hur många som behöver alla tillhörande funktioner. Utöver själva enheten behövs även en helt ny uppsättning borstar, något som innebär ytterligare kostnader.

Specifikationer

Modell: IO9
Testad: November 2020
Tillverkare: Oral-B
Borströrelser (per minut): 34 800
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 7 stycken
Medföljande borsthuvud: 1
Batteri: 40 minuter, 3 timmars magnetisk snabbladdning
Övrigt: Artificiell intelligens som registrera din borstning, färgdisplay, tillhörande app, trycksensor.
Rek. pris vid test: 2 999 kronor
Pris: 3 095 kronor hos Elgiganten

plus

Snygg design
Smarta funktioner och matig app
Tyst motor, effektiv rengöring

minus

Pris
Dyra borstar
Krävs en hel engagemang och tid av användaren
Ai-teknologin inte helt tillförlitlig

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Oral-B Smart 5 – delad, men begränsad glädje

Här har vi en dubbel uppsättning eltandborstar till ungefär samma pris som värstingmodellen Genius. En helvit samt en med blå framsida gör dem enkla att separera i badrumsskåpet. Till enheterna kommer även en större laddningsstation med plats för fyra tandborsthuvuden. I lådan finns även ett bordsställ för en smartphone samt ett (!) resefodral.

Eltandborstar Oral-B Smart 5

Även Smart 5 är uppkopplad och tillika kompatibel med Oral-B-appen för feedback i realtid om din borstning. Här finns en lampa som lyser om du trycker för hårt liksom ett antal olika program som du kan välja mellan genom att trycka in strömbrytaren snabbt för att bläddra mellan de olika alternativen. Håll in knappen lite längre för att stänga av tandborsten helt. Genius har en dedikerad knapp för programvalen vilket är både effektivare och bekvämare.

Eltandborstar Oral-B Smart 5

Smart 5 är ett klart intressant alternativ om ni är två personer i hushållet som behöver en ny tandborste. Det ingår endast två borsthuvuden i kartongen, vilket är lite snålt med tanke på priset för duon och laddningsstationen märkligt nog enbart har plats för en tandborste åt gången. Prestandamässigt presterar Smart 5 riktigt bra och batterikraften i vardera borsten räcker i cirka två veckor.

Omdöme

Två borstar, perfekt present till paret eller barnen. Bra prestanda och uppkoppling via bluetooth. Laddstationen kan bara ladda eller förvara en enhet åt gången och varför ingår det endast ett resefodral?

Specifikationer

Modell: Smart 5 5900 (2-pack)
Testad: December 2018
Tillverkare: Oral-B
Borsthastighet (Oscillerande rörelser/min.): 8 800 st
Borsthastighet (Pulserande rörelser/min.): 40 000 st
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 5 stycken
Medföljande borsthuvud: 2
Batterityp: Litium jon
Rek. pris vid test: 1 349 kronor
Pris: 1 390 kr hos Komplett.se

plus

Bluetooth-uppkoppling
Effektiv rengöring
Flera olika regöringsprogram

minus

Laddaren rymmer endast en tandborste
Snålt med medföljande borsthuvuden

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Philips Sonicare 9000 Diamond Clean – lyxig modell som övertygar!

Eltandborstar 2020

Diamond Clean är Philips flaggskeppsmodell och kostade skjortan, 3 590 kronor, när den lanserades för drygt två år sedan. Priset har sedan dess lyckligtvis justerats nedåt, något som delvis kanske kan förklaras med att antalet medföljande tillbehör reducerats rejält.

Läcker design rakt igenom

Förutom själva tandborsten ingår ett borsthuvud, ett riktigt läckert resefodral med inbyggd usb-kabel, smidigt integrerat i ett dolt fack på undersidan, samt ett induktionsladdningsglas som är både praktiskt och snyggt. Tidigare ingick tre olika borstar inklusive ett specialanpassat huvud och zinkspray för att rengöra tungan samt en praktiskt hållare till dessa.

Philips Sonicare Diamond Clean Smart

Tandbosten finns i tre färger: svart, vit eller rosa. Knapparna är två till antalet: den ena för start/stopp, den andra för att välja vilket av fyra lägen du vill använda. Förutom standardprogrammet Clean finns även White+ för att ta bort fläckar, Deep Clean+ för djuprengöring samt Gum Health för rengöring av tandköttet. Tidigare fanns läget "Tongue Care" som numera försvunnit.

När du väl börjat borsta kan samma knapp användas för att ställa in intensiviteten i tre olika steg. Nu har emellertid varje borste ett inbyggt mikrochip som talar om vilket borsthuvud som används och anpassar hastighet och intensitet automatiskt, det är bara i undantagsfall fall du behöver använda funktionen. Värt att notera är att dessa borsthuvuden (Brushsync) är mycket dyrare än standardmodellerna.

Philips Sonicare Diamond Clean Smart

Appen liknar till viss del den från Oral-B, men den här är inte kopplad till kameran på din mobil, du får istället en visuell guidning på din telefon vilken del av munnen som ska borstas och när det är dags att byta position.

Du får även varningar om du trycker för hårt eller för borsten för hastigt över tänderna. Du samlar ”poäng” genom att borsta lite extra, använda tandtråd, skölja med fluor och så vidare. Givetvis kan du i appen även slussas vidare till webbshoppen för att handla nya borstar.

Omdöme

En riktigt kompetent eltandborste för den som vill ha det bästa och som har råd. Smidigt resefodral och en elegant installation både när det gäller glaset med induktionsladdning och den snygga hållaren för borsthuvudena. Uppkoppling för löpande uppdatering av mjukvara samt synkning mot den dedikerade appen. Fortfarande dyr, men en fröjd att använda!

Specifikationer

Modell: Sonicare 9000
Testad: November 2020
Tillverkare: Philips
Borströrelser: 62 000/min
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 5 stycken
Medföljande borsthuvud: 1
Batterityp: Litium jon
Övrigt: Resefodral med laddning, bluetooth-anslutning, 4 borstningslägen, 3 hastigheter
Pris vid test: 2 490 kronor.
Pris nu: Från 1 975 på Prisjakt

plus

Grym prestanda
Snygg med exklusiv känsla
Smidig och lättförstålig app

minus

Pris
De "smarta" borsthuvudena är oförskämt dyra

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Sonicare Diamond Clean – snygg och kompetent

Diamond Clean i utförandet ”Roseguld” är den mest eleganta tandborsten i sammanställningen.

Sonicare Diamond Clean eltandborste

Den benvita matta och skimrande ytan i kombination med glänsande detaljer är riktigt läcker och platsar i vilket trendigt badrum som helst. Ett rosa resefodral med usb-laddning, tre borsthuvuden samt en laddningsstation i form av ett glas med induktionsladdning medföljer i förpackningen.

På skaftet finns en multifunktions-knapp med vilken du startar och avslutar tandborstningen. Vill du välja något av de fem olika programmen trycker du på samma knapp inom fem sekunder för att bläddra mellan clean, white, sensitive, gum care eller deep clean.

Sonicare Diamond Clean

Har du aldrig prövat tandborstar med sonisk teknologi kan det till en början kännas både ovant och märkligt när den elektromagnetisk pulsmotorn skrider till verket, med i detta fall upp till 62 000 svepande borströrelser i minuten. Men tekniken är minst lika effektiv som den oscillerande och det är snarare mer än fråga om tycke och smak än att någon av teknikerna är överlägsen den andra.

Omdöme

Sjukt snygg modell med flertalet olika program samt smart resefodral med usb-anslutning för laddning. Saknar trycksensor samt uppkoppling.

Specifikationer

Modell: Sonicare Diamond Clean HX9393
Testad: December 2018
Tillverkare: Philips
Borströrelser: upp till 62 000/min
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: nej
Program: 5 stycken
Medföljande borsthuvud: 3
Batterityp: Litium jon
Pris vid test: 1 990 kronor.
Pris nu: Från 1 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Sjukt snygg design
Resefodral med laddningsmöjlighet

minus

Dyr
Ingen bluetooth-anslutning
Saknar trycksensor

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Oral-B Genius X: Med rörelsesensorer och artificiell intelligens

Oral-b Genius X

Genius X lanserades förra året och är till utseendet i stort sett identisk med föregångaren Genius 10 000, även funktionsknapparna är desamma. Tillsammans med borsten kommer två borsthuvuden, en laddningsstation samt ett resefodral i vilken tandborsten även kan laddas.

Har du använt en tandborste från Oral-B under det senaste decenniet kommer du att känna igen dig. Den nya modellen sticker inte ut på något sätt – förrän vi slår på den för första gången och märker att den så kallade ”Smart Ringen” uppdaterats. Ljusindikatorn som vanligtvis lyste vitt och ändrade färg till rött vid för hårt tryck är numera anpassningsbar och du kan du välja mellan en rad olika färger för standardläget.

Oral-b Genius X

Tidigare modell vibrerade efter två minuters borstning och så även nu – skillnaden är att du nu istället får det när det är dags gå vidare till nästa sektion av tänder. Genius X har sex olika borstningslägen: Daglig rengöring, Pro Clean (högre frekvens), mjuk, 3D White, ett särskilt tandköttsvårdande program samt tungrengöring.

Ai-teknik i borsten

Den stora nyheten är ai-tekniken samt att Genius X kan analysera och coacha användaren på ett nytt sätt jämfört med föregångaren. Förändringarna i hårdvaran är de inbyggda positions- och rörelsesensorerna (sex till antalet). När du tidigare använde den tillhörande appen, var du tvungen placera din smartphone i ett väggfäste och ställa dig framför denna för att få en visuell överblick. Det slipper du nu – enkelt förklarat har ai:n flyttat från appen till själva tandborsten vilket är en klar förbättring.

Oral-b Genius X

Appen analyserar även ditt borstande löpande och kommer med tips samt påpekar eventuella fel du gör. Den innehåller även ett par utmaningar du kan ta dig an, där du under en viss tid följer vissa steg för att nå dina uppsatta mål, exempelvis för vitare tänder eller bättre andedräkt.

Omdöme

En effektiv och smart borste. Det råder ingen tvekan om att Genius X ligger i framkant när det gäller funktioner, något som visualiseras snyggt i den tillhörande appen. Kvalitetskänslan är överlag hög, men priset är däremot inte lika upplyftande – drygt två tusen kronor jämfört med förra årets modell som numera kostar ungefär hälften så mycket.

Specifikationer

Modell: Genius X 20400N
Testad: November 2020
Borsthastighet (Pulserande rörelser/min.): 58 500 st
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 6 stycken
Medföljande borsthuvud: 2
Batterityp: Litiumjon
Övrigt: Resefodral med laddningsfunktion
Rek. pris: 2 195 kronor
Pris: 1 990 hos Netonnet

plus

Effektiv rengöring med hög borsthastighet.
Inbyggda sensorer och ai.
Tillhörande app för bra överblick och coaching.

minus

Priset.
Endast två borsthuvuden ingår.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5