De flesta av oss har provat eldriven tandborste. Att de moderna tandborstarna numera har en given plats i de flestas badrumsskåp är därför inte konstigt – de är helt enkelt effektivare i alla avseenden.

Främst på grund av bordhuvudets hastighet och rörelsemönster, men på senare tid har tillverkarna även implementerat ytterligare funktioner för att förbättra resultatet. Dels kan du välja mellan olika program direkt på enheten, dels har vissa en dedikerad app som du installerar i telefonen och som ger dig en bättre överblick över hur du sköter din munhygien.

Test av eltandborstar

Det finns huvudsakligen två tekniker inom eltandborstar – sonisk och oscillerande – båda uppvisar klinisk evidens för effektivare rengöring jämfört med en manuell tandborste. Den förstnämnda arbetar med hög frekvens i kombination med svepande borströrelser. Den sistnämnda arbetar med roterande borströrelser. I Sverige domineras marknaden av främst två tillverkare, Philips och Braun (Oral-B). I det här testet har vi ställt fyra aktuella modeller mot varandra.


Oral-B iO9: Flaggskeppsmodell med avancerad teknik

Oral-B iO9

De senaste årens produktnyheter från tillverkarna har knappast varit några pulshöjare då det företrädelsevis handlat om finslipad prestanda eller mindre designuppdateringar. Men med förra årets lansering av IO-serien tog tillverkaren ytterligare några kliv i evolutionen med bland annat ny friktionslös magnetisk motor, ny app samt upp till sju olika borstlägen.

Oral-B iO9

Designmässigt är borstarna i IO-serien snarlika syskonen i de tidigare modellserierna men här erbjuds givetvis en hel del nytt. För det första har IO-modellerna en interaktiv färgdisplay som bjuder på en välkomsthälsning när det är dags att borsta samt ger en överblick över de olika funktionerna.

Dyra borsthuvuden

Även borsthuvudena är omarbetade, de är grövre och har ett nytt fäste. IO-serien är med andra ord inte bakåtkompatibel med förra generationers borstar, viket kan vara av intresse om du samlat på dig ett gäng sedan tidigare. Som bekant är originalborstar inte gratis och de nya ligger på runt en hundralapp stycket.

Oral-B iO9

En annan nyhet är den friktionslösa magnetiska motorn som ska ge en jämnare, tystare och mer effektiv tandrengöring jämfört med tidigare modeller. Huruvida det står till med den saken är svårt att avgöra, men känslan, både under och efter tandborstningen, är genomgående behaglig.
Gången är tystare än tidigare och den smarta trycksensorn guidar dig genom att lysa rött när tandborstningen blir för hård, vitt när du trycker för löst och grönt när du ligger precis rätt.

Magnetladdaren laddar upp enheten på tre timmar, vilket räcker till cirka 40 minuters borstning. Det medföljer ett resefodral med laddningsfunktion samt en hållare för upp till tre borsthuvuden.

Överskådlig tillhörande app

IO9 har förutom sju olika borstlägen även så kallad 3d-spårning. Med hjälp av artificiell intelligens registrerar enheten var och hur du borstar de olika tandytorna, något som i realtid visualiseras i appen i din smartphone.

Oral-B iO9

I appen finns även inställningsmöjligheter i form av timerfunktion, påminnelser, tips och historik. Vår egen erfarenhet visar emellertid att det i slutändan är själva borstningen, driftsäkerheten och känslan i munnen som räknas. Så frågan är hur många som vill lägga ut över 2 000 kronor, och således betala för funktioner som ändå aldrig, eller väldigt sällan, kommer användas?

Omdöme

Oral-B är ledande på marknaden och med IO-serien befäster de sin position i toppen. Fullmatad med den senaste tekniken erbjuds en överskådlig och effektiv tandrengöring. Frågan är bara hur många som behöver alla tillhörande funktioner. Utöver själva enheten behövs även en helt ny uppsättning borstar, något som innebär ytterligare kostnader.

Specifikationer

Modell: IO9
Tillverkare: Oral-B
Borströrelser (per minut): 34 800
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 7 stycken
Medföljande borsthuvud: 1
Batteri: 40 minuter, 3 timmars magnetisk snabbladdning
Övrigt: Artificiell intelligens som registrera din borstning, färgdisplay, tillhörande app, trycksensor.
Pris: 2 589 kronor hos Amazon Sverige

plus

Snygg design
Smarta funktioner och matig app
Tyst motor, effektiv rengöring

minus

Pris
Dyra borstar
Krävs en hel engagemang och tid av användaren
Ai-teknologin inte helt tillförlitlig

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Jordan Smile Plus – enklare modell för den prismedvetne

Jordan Clean Smile Plus

Har du ingen lust att slänga ut en mindre förmögenhet på en eltandborste finns det (givetvis) mängder av billigare alternativ. Jordan Smile Plus är just ett sådant och erbjuder följaktligen endast de mest grundläggande funktionerna som går att begära av en eltandborste.

Jordan är väl kanske mest kända för sina tandkrämer och ”manuella”, vanliga tandborstar och får finna sig att leva lite i skuggan av de stora drakarna Oral B och Philips, som onekligen dominerar produktkategorin eltandborstar. Men konkurrens är alltid bra och ser vi enbart till prislappen är Jordan Smile Plus givetvis intressant. 

Ingen medföljande strömadapter

Det finns inget att anmärka på själva designen, det tvåfärgade skaftet är relativt kraftigt och ligger fint i handen. Det inbyggda litium jon-batteriet levererar upp 180 minuters driftstid och den tillhörande laddningsplattan är smidig till formatet och kräver således inte mycket. Av någon märklig anledning medföljer däremot ingen strömadapter till usb-a-kabeln som ska förse enheten med ström.

Jordan Clean Smile Plus

Jordan Smile arbetar, precis som tandborstarna från Oral B, med roterande rörelser. Tandborsten startas genom ett snabbt tryck på funktionsknappen. För att växla mellan de två hastigheterna som står till ditt förfogande (8 000 respektive 10 000 varv per minut) hålls samma knapp in något längre.

En inbyggd timer håller koll på att du borstar minst två minuter och du får en påminnelse var 30:e sekund genom en vibration i skaftet när det är dags att byta till ett nytt område. Vidare finns även en inbyggd sensor som reagerar om borsten trycks för hårt mot tandköttet och notifierar genom att en led-lampa på skaftet blinkar.

Endast ett borsthuvud ingår i förpackningen, men du behöver inte oroa dig för eventuella svårigheter att hitta en återförsäljare som tillhandahåller nya från Jordan specifikt, då modellen föredömligt nog är kompatibel med vissa borsthuvuden från Oral-B.  

Omdöme

Jordan Smile Plus är ett intressant budgetalternativ som gör det den ska, men utan att glänsa. Den presterar varken sämre eller bättre jämfört med jämförbara modeller i prisklassen vi tidigare testat men att endast ett borsthuvud ingår är snålt och att inte en strömadapter medföljer är givetvis ett minus. 

Specifikationer

Modell: Clean Smile Plus
Tillverkare: Jordan
Borströrelser (per minut): Upp till 10 000
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 2 stycken
Medföljande borsthuvud: 1
Batteri: Upp till 180 minuter
Pris: 496 kronor hos Power

plus

Pris
Bra batteritid
Stabil och ligger fint i handen 

minus

Ingen strömadapter medföljer
Endast ett borsthuvud ingår

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Philips Sonicare 9000 Diamond Clean – lyxig modell som övertygar!

Eltandborstar 2020

Diamond Clean är Philips flaggskeppsmodell och kostade skjortan, 3 590 kronor, när den lanserades för några år sedan. Priset har sedan dess lyckligtvis justerats nedåt, något som delvis kanske kan förklaras med att antalet medföljande tillbehör reducerats rejält.

Läcker design rakt igenom

Förutom själva tandborsten ingår ett borsthuvud, ett riktigt läckert resefodral med inbyggd usb-kabel som är smidigt integrerat i ett dolt fack på undersidan, samt ett induktionsladdningsglas som är både praktiskt och snyggt. Tidigare ingick tre olika borstar inklusive ett specialanpassat huvud och zinkspray för att rengöra tungan samt en praktiskt hållare till dessa.

Philips Sonicare Diamond Clean Smart

Tandbosten finns i tre färger: svart, vit eller rosa. Knapparna är två till antalet: den ena för start/stopp, den andra för att välja vilket av fyra lägen du vill använda. Förutom standardprogrammet Clean finns även White+ för att ta bort fläckar, Deep Clean+ för djuprengöring samt Gum Health för rengöring av tandköttet. Tidigare fanns läget "Tongue Care" som numera försvunnit.

När du väl börjat borsta kan samma knapp användas för att ställa in intensiviteten i tre olika steg. Nu har emellertid varje borste ett inbyggt mikrochip som talar om vilket borsthuvud som används och anpassar hastighet och intensitet automatiskt, det är bara i undantagsfall du behöver använda funktionen. Värt att notera är att dessa borsthuvuden (Brushsync) är mycket dyrare än standardmodellerna.

Philips Sonicare Diamond Clean Smart

Appen liknar till viss del den från Oral-B, men den här är inte kopplad till kameran på din mobil, du får istället en visuell guidning på din telefon vilken del av munnen som ska borstas och när det är dags att byta position.

Du får även varningar om du trycker för hårt eller för borsten för hastigt över tänderna. Du samlar ”poäng” genom att borsta lite extra, använda tandtråd, skölja med fluor och så vidare. Givetvis kan du i appen även slussas vidare till webbshoppen för att handla nya borstar.

Omdöme

En riktigt kompetent eltandborste för den som vill ha det bästa och som har råd. Smidigt resefodral och en elegant installation både när det gäller glaset med induktionsladdning och den snygga hållaren för borsthuvudena. Uppkoppling för löpande uppdatering av mjukvara samt synkning mot den dedikerade appen. Fortfarande dyr, men en fröjd att använda!

Specifikationer

Modell: Sonicare 9000 HX9911/09
Tillverkare: Philips
Borströrelser: 62 000/min
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 5 stycken
Medföljande borsthuvud: 1
Batterityp: Litium jon
Övrigt: Resefodral med laddning, bluetooth-anslutning, 4 borstningslägen, 3 hastigheter
Pris: 1 832 kronor hos Amazon Sverige 

plus

Grym prestanda
Snygg med exklusiv känsla
Smidig och lättförstålig app

minus

Pris
De "smarta" borsthuvudena är oförskämt dyra

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Oral-B Pro 3700 Cross Action – Kompetent mellanprisklassare 

Oral-B Pro 3700 Cross Action

Oral-B erbjuder som bekant en nästintill sanslös mängd olika eltandborstar. Ingen av konkurrenterna kommer ens i närheten av ett lika omfattande utbud och att tillverkarens är den enskilt aktören på marknaden råder det knappast några tvivel om.

Produktfamiljen innefattar, i prisklass fallande ordning, IO-, Genius-, Smart samt Pro-serierna och i den sistnämna lanserades nyligen Pro 3 CrossAction som vi spanar in här.

Snygg och en ergonomisk fullträff 

Testexemplaret (Pro 3 3700) kommer med ett skaft i en glansig, tilltalande blågrå färg, bakstycket är aningen strukturerat vilket gör den riktigt skön att hålla i. I förpackningen finns förutom laddaren ett skyddande resefodral samt fyra borsthuvuden.

Oral-B Pro 3700 Cross Action

Rent tekniskt och funktionsmässigt erbjuder Pro 3 tre olika borstningslägen (daglig rengöring, vitgörande samt känsligt läge), en timer som samt en trycksensor som varnar genom ett starkt sken om du trycker borsten för hårt mot tandköttet. Ett fulladdat batteri ger runt 60 minuters drift vilket är klart godkänt.  

Omdöme

Resultat- och användarmässigt är Pro 3 en trevlig bekantskap: Sett till pris och funktionerna den erbjuder känns den riktigt prisvärt och det ska till verkligt speciella skäl till att välja en av tillverkarens dyrare skrytmodeller. M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Oral-B Pro 3700 Cross Action
Tillverkare: Oral-B
Borströrelser (per minut): Uppgift saknas
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 3 stycken
Medföljande borsthuvud: 4
Batteri: Upp till 60 minuter
Pris: Från 749 hos Prisjakt

plus

Bra prestanda, snygg design
Resefodral samt fyra borsthuvuden ingår
Prisvärd

minus

Dyra borstar

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5