De flesta av oss har, eller har någon gång, prövat eldrivet och att de moderna tandborstarna numera har en given plats i de flestas badrumsskåp är inte så konstigt – de är effektivare i alla avseenden, helt enkelt.

Främst på grund av bordhuvudets hastighet och rörelsemönster men på senare tid har tillverkarna även implementerat ytterligare funktioner för att förbättra resultatet ytterligare. Dels kan du välja mellan olika program direkt på enheten, dels har vissa en dedikerad app som du installerar i telefonen och som ger dig en bättre överblick över hur du sköter din munhygien.

Det finns huvudsakligen två tekniker inom eltandborstar – sonisk och oscillerande – och båda har god klinisk evidens för effektivare rengöring jämfört med en manuell tandborste. Den förstnämnda arbetar med hög frekvens i kombination med svepande borströrelser. Den sistnämnda arbetar med roterande borströrelser. I Sverige domineras marknaden av främst två tillverkare, Philips och Braun (Oral-B) och de använder sig lämplig nog av uteslutande av endera tekniken.


Oral-B Genius 10 000 – Uppkopplad värsting

Oral-B Genius 10 000 är av tillverkarens lyxigaste modeller och kommer tillsammans med en mängd olika tillbehör. Dels en hållare med sugpropp för din mobiltelefon, en laddningsstation, ett reseetui samt fyra olika borsthuvuden.

Eltandborstar Oral-B Genius 10 000

Tandborsten i finns att få i olika färger, i detta fallet är den svart. tandkrämsrester syns emellertid mer på denna mörkare variant jämfört med en ljusare. Men snygg? Nja, tiden har kommit ikapp Oral-B och det känns som om det är dags för formgivarna att göra rätt för lönen och uppdatera designen.

Baksidan är gummerad och gör att enheten ligger fast i handen. Högst upp på skaftet finns en lampa, kopplad till en trycksensor, som lyser rött om du borstar för hårt. Samtidigt sänks även borsthastigheten för att minimera risken för skador på tandköttet. En inbyggd timer vibrerar med jämna mellanrum och meddelar när du borstat i två minuter.

Sex olika rengöringsprogram

Genius 10100 S har sex olika lägen att välja mellan: daglig rengöring, PRO-Clean, mjuk rengöring, vitgörande rengöring, tandköttsvård och rengöring av tunga. Var och en med olika hastigheter och rörelsemönster.

Med hjälp av Bluetooth-funktionen kan du ansluta tandborsten till Oral-B-appen och i realtid få borstanvisningar som dessutom kan anpassas av din tandläkare eller tandhygienist. Du ser även hela förloppen visualiserat på skärmen med hjälp av positionsdetekteringen som känner av var du i munnen och på vilka tänder borstar. Det förutsätter att du placerar telefonen rakt framför dig i huvudhöjd och står stilla under borstningen. Kul och spännande till en början, men intresset avtar tyvärr ganska snart.

Oral-B Genius 10 000

Överlag är det här en riktigt kompetent tandborste som vi gillar skarpt. Prestandamässigt finns inte mycket att anmärka på. Borsthastigheten (oscillerande samt pulserande rörelser/min.) ligger på 10 500 respektive 48 000, de olika programmen samt trycksensorn gör modellen till en av de allra bästa på marknaden just nu.

Omdöme

En kompetent tandborste med prestanda som heter duga och som har det mesta man kan begära. Paketet innehåller flera olika borsthuvuden, ett smart resefodral som du även kan ladda enheten i samt en smartphonehållare om du verkligen menar allvar med din borstning och vill använda appen. 

Fakta Oral-B Genius 10 000

Testad: December 2018
Borsthastighet (Oscillerande rörelser/min.): 10 500 st
Borsthastighet (Pulserande rörelser/min.): 48 000 st
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 6 stycken
Medföljande borsthuvud: 4
Batterityp: Litium jon
Övrigt: Resefodral, smartphonehållare
Pris: 1 299 kronor hos Clas Ohlson.

plus

Bra prestanda
Bluetooth-uppkoppling
Smidigt resefodral 

minus

Trist design
Smartphonefästet lossar emellanåt

betyg 7 av 10