De flesta av oss har, eller har någon gång, prövat eldrivet och att de moderna tandborstarna numera har en given plats i de flestas badrumsskåp är inte så konstigt – de är effektivare i alla avseenden, helt enkelt.

Främst på grund av bordhuvudets hastighet och rörelsemönster men på senare tid har tillverkarna även implementerat ytterligare funktioner för att förbättra resultatet ytterligare. Dels kan du välja mellan olika program direkt på enheten, dels har vissa en dedikerad app som du installerar i telefonen och som ger dig en bättre överblick över hur du sköter din munhygien.

Det finns huvudsakligen två tekniker inom eltandborstar – sonisk och oscillerande – och båda har god klinisk evidens för effektivare rengöring jämfört med en manuell tandborste. Den förstnämnda arbetar med hög frekvens i kombination med svepande borströrelser. Den sistnämnda arbetar med roterande borströrelser. I Sverige domineras marknaden av främst två tillverkare, Philips och Braun (Oral-B) och de använder sig lämplig nog av uteslutande av endera tekniken.


Oral-B Genius X: Ny modell med avancerad AI

Oral-b Genius X

Rörelsesensorer och artificiell intelligens för en bättre munhälsa? Med Genius X tar Oral-B ytterligare ett steg i utvecklingen av eltandborstar.

Årets hetaste modell?

Det två giganterna bland tillverkarna av eltandborstar, Oral-B och Philips, har som vana att lansera sina senaste modeller på hösten, lagom till att julhandeln sätter igång på allvar. Nådens år 2019 är inget undantag och vi har precis fått in den förstnämndas helt nya Genius X.

Till utseendet ser Genius X exakt likadan ut som föregångaren Genius 10 000 och funktionsknapparna är desamma. Tillsammans med bordet kommer två borsthuvuden, en laddningsstation samt ett resefodral i vilken enheten även kan laddas.

Har du använt en tandborste från Oral-B under det senaste decenniet kommer du att känna igen dig direkt och den nya modellen sticker inte ut på något sätt – förrän vi slår på den för första gången och märker att den så kallade ”Smart Ringen” har uppdaterats. Ljusindikatorn som vanligtvis lyste vitt och ändrade färg till rött vid för hårt tryck är numera anpassningsbar och du kan du välja mellan en rad olika färger för standardläget.

Oral-b Genius X

Tidigare modell vibrerade efter två minuters borstning och det får du även nu – skillnaden är att du nu istället får det när det är dags gå vidare till nästa sektion av tänder, och kan kompletteras med att smart-ringen blinkar till. Genius X har sex olika borstningslägen: Daglig rengöring, Pro Clean (Högre frekvens), mjuk, 3D White, ett speciellt tandköttsvårdande program samt tungrengöring.

AI-teknik i borsten

Den stora nyheten med Genius X är AI-tekniken, och att Genius X kan analysera och coacha användaren på ett nytt sätt gentemot föregångaren. Förändringarna i hårdvaran är de inbyggda positions- och rörelsesensorerna (sex till antalet). Tidigare, om du ville använda den tillhörande appen, var du tvungen placera din smartphone i ett väggfäste och samtidigt ställa dig i en position framför denna för att få en visuell överblick. Det slipper du nu, och enkelt förklarat har AI:n flyttat från appen till själva enheten, och är en klar förbättring.

Oral-b Genius X

Appen analyserar även ditt borstande löpande och kommer med tips om hur du kan bli bättre och eventuella fel du gör. Den innehåller även ett par utmaningar du kan ta dig an, där du under en viss tid följer vissa steg för att nå dina uppsatta mål, exempelvis för vitare tänder eller för en bättre andedräkt.


Omdöme

En redan bra borste har blivit både effektivare och smartare och det råder ingen tvekan om att Genius X ligger i framkant när det gäller funktioner, något som visualiseras snyggt i den tillhörande appen. Kvalitetskänslan är överlag hög, men priset är däremot inte lika upplyftande, drygt två tusen kronor jämfört med förra årets modell som numera kostar nästintill hälften så mycket.  

Specifikationer

Modell: Genius X
Testad: November 2019
Borsthastighet (Pulserande rörelser/min.): 58 500 st
Timerfunktion: Ja
Trycksensor: Ja
Program: 6 stycken
Medföljande borsthuvud: 2
Batterityp: Litiumjon
Övrigt: Resefodral med laddningsfunktion
Rek. pris: 2 195 kronor
Pris: Från 2 195 kronor hos Prisjakt.

plus

Effektiv rengöring med hög borsthastighet.
Inbyggda sensorer och AI.
Tillhörande app för bra överblick och coaching.

minus

Priset.
Endast två borsthuvuden ingår.

betyg 7 av 10

Oral-B Genius 10000N CrossAction Pris vid test: 1190 kr.

Bästa pris just nu: 1437 kr