Testad produkt: Panasonic SD-ZP2000
Pris: 3 199 kronor hos Proshop.

Nu är vi inga experter inom just den här produktkategorin, det ska villigt erkännas, men nog känns det som att intresset kring bakmaskiner rasade rejält efter ett par år för att senare dö ut helt? Oavsett hur det är med den saken så introducerar nu Panasonic en helt ny modell som även ska kunna ge brödet en frasig skorpa, och som vi givetvis bara måste testa.

Panasonic SD-ZP2000
Ingen höjdare designmässigt, men jobbet blir gjort.

Otymplig design

Till utseendet ser Croustina (eller SD-ZP2000 som är den egentliga modellbeteckningen) ut som vilken kylväska som helst, en ganska otymplig låda i plast som får slåss om utrymmet i en redan konkurrensutsatt del av hemmet. Har du inte ett riktigt stort kök lär du med andra ord vilja ställa in den i ett skåp när den inte används, för särskilt snygg är den inte.

På ovansidan finns en monokrom digital skärm samt några knappar med vilka du ställer in vilken typ av bröd som ska bakas och om timern ska aktiveras. Till vissa av recepten kan du även välja storlek och vilken skorpa som önskas. Innanmätet har en blottad värmeslinga och här placeras den medföljande ovala bakformen med keramisk ytbeläggning. Det medföljer även doseringssked och kopp att blanda i rätt mängd ingredienser. Vi märker dock att en digital hushållsvåg är att rekommendera då recepten snarare anger flertalet av ingredienserna i vikt än i vikt.

Panasonic SD-ZP2000

Inbyggd timerfunktion

Det finns 18 olika recept att välja mellan, som bland annat inkluderar brioche, glutenfritt bröd, chokladkladdkaka, pizzadeg och sockerkaka. Du kan även låta maskinen enbart knåda till en deg som du sedan kör in i ugnen.

Oavsett val av recept är proceduren enkel och bara du följer recepten kommer du och lyckas med brödet. Slarvar du straffas du direkt. Vid ett tillfälle vi råkar torrjästen komma i kontakt med vätskan innan knådningen satt i gång, och resultatet bir en hård kompakt brödklump. Följer du däremot anvisningarna till punkt och pricka blir resultatet riktigt bra och med timerfunktionen (upp till 13 timmar) kan du vakna till doften av nybakat bröd dagen efter du förberett maskinen.

Panasonic SD-ZP2000
M3-limpan har sett dagens ljus,

Experimentera med recepten 

Beroende på recept tar det från 50 minuter till uppemot sex timmar för bakmaskinen att knåda, jäsa och grädda brödet. Vill du skoja till det lite extra kan du tillsätta kryddor och örter och till vissa av bröden bröd kan du tillsätta andra ingredienser efter en viss tid (efter från 20 minuter upp till två och en halv timme beroende på recept). Efter att brödet är färdigt lossnar det snabbt från bakformen och rengöringen är enkel.

M3 rekommenderar

Priset för Panasonic Croustina ligger på runt 3 000 kronor och om vi bortser från tjusningen i att enkelt och bekvämt kunna baka sitt eget bröd hemma så det krävs en hel del bakande för att det ska bli ekonomiskt fördelaktigt. Väljer du ett vanligt vitt bröd kommer du undan med under fem kronor per limpa (givetvis beroende på vilken kvalitet på ingredienserna du väljer att inhandla) så visst finns det en del pengar att spara i förlängningen. Att du dessutom får full koll på vad du stoppar i dig är även det värt att ha med i beräkningarna.

Omdöme

Frågar ni oss så förtjänar bakmaskinen en andra chans. Saknar du kunskap i denna ädla konst, har långt till närmsta bageri eller helt enkelt inte har tiden eller intresset för att baka bröd kommer du att älska Croustina. Priset och den otympliga designen kanske avskräcker vissa men vi har blivit frälsta och experimenterar nu för fullt med olika varianter av bröd.   


Fakta Panasonic SD-ZP2000WXE

Testad: December 2018
Typ av produkt: Bakmaskin
Tillverkare: Panasonic
Antal recept: !8 stycken
Timer: Upp till 13 timmar
Brödstorlek (H x B x D): ca. 15 x 11 x 19 cm (exempel, small)
Storlek maskin: (H x B x D) 33,9 x 27,3 x 40,4 cm
Vikt: ca 6,9 kilo
Pris: 3 199 kronor hos Proshop.

plus

Enkelt handhavande.
Gott, billigt och frasigt bröd.
Flera olika recept.
Du kan även göra sylt, pizzadeg och glutenfritt bröd.

minus

Dyr.
Otymplig design.

betyg 8 av 10