När de första robotdammsugarna dök upp och vi började testa den här produktkategorin blev det många besvikelser. De senaste åren har dock modellerna blivit bättre på att fånga upp dammråttor, men fortfarande är det en rejäl utmaning att ta sig fram i ett normalt hem. Vem har ett helt rent golv hemma utan kablar, leksaker, trösklar eller andra hinder som stoppar en liten korkad robot? Små roterande bortshuvud är dessutom som gjorda för att trassla in sig i saker.


Skannar av rummet

Installationen av Botvac D6 är enkel. Vi laddar hem den tillhörande appen, följer instruktionerna för att koppla upp och registrera maskinen och efter några minuter står den redo på laddning i den medföljande dockan. Första gången vi dammsuger skannar maskinen av rummet för att rita upp en bild över omgivningen, och det gör det riktigt bra. Botvac D6 kommer under de flesta möbler då den är knappt en decimeter hög, men det som imponerar på oss direkt är hur den forcerar olika typer av hinder.

Testrummet har en marmorskiva framför en öppen spis, ett hinder som i teorin inte borde vara svår att ta sig upp för, men som stoppat flera andra modeller. Detta är ingen match för Neatos nya maskin, inte heller den tjocka mattan vållar några problem. Det svåraste hindret i rummet är en fåtölj med fem sluttande fötter, ett hinder som ställt till problem för alla tidigare testade dammsugare. Botvac D6 ser nästan ut att välta när den klättrade upp för foten, för att sedan kontrollerat backa tillbaka.

Test Neato Botvac D6
Här har många robotdammsugare fastnat tidigare men fåtöljen är ingen match för Neatos modell.

Redan efter en runda på undervåningen i husetär behållaren fylld av katt- och hundhår. Maskinen är riktigt bra på att fånga damm och resultatet är över förväntan, och att tömma behållaren och göra rent filtret är smidigt. Den lite udda d-formade designen gör att dammsugaren är riktigt bra att täcka upp hörnen.

Liksom andra robotdammsugare låter Botvac D6 en del, men du kan i appen välja att ställa den i eco-läge för en tystare drift, medan turbo-läget är bättre om du vill få bästa möjliga städresultat.

Lysande app

Appen där du styr dammsugaren är riktigt bra. Efter att vi fått upp en skiss på rummet, där vi tydligt ser möbler och andra hinder markerade, kan vi enkelt rita upp virtuella begränsningslinjer. Till exempel en linje framför hundens matskål, en i hallen där vi vet att det ofta står skor på golvet, och en som undviker kabelhärvan under tv-bänken. Därefter håller sig dammsugaren borta från just dessa områden när den ger sig ut och rengör. Otroligt bra.

Test Neato Botvac D6
Den tillhörande appen är väldigt bra och upplägget med virtuella begränsningslinjer funkar klockrent.

Du kan även styra och hålla koll på din Neato-robot från smartklockan, här finns en app både till Android Wear och Apple Watch. Och den är kompatibel med Google Home.


M3 rekommenderarOmdöme

Vi har testat många robotdamsugare, men ingen som klarar de hinder som den här modellen lyckades forcera. Tjocka mattor, höga trösklar, svåra fåtöljfötter. Ingenting stoppar Botvac D6, och samtidigt gör den rent bra och appen är riktigt genomtänkt. Rekommenderas!

Läs även: Stort jämförande test av robotdammsugare


Fakta Neato Botvac D6 Connected

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Neato
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 150 min
Rengöringsbredd: 30,5 cm
Dammbehållare: 0,7 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Mått: 336 x 319 x 99 mm

Vikt: 3,4 kg
Övrigt: Virtuella avgränsningslinjer
Pris: Från 6 990 kr hos Prisjakt.

plus

Tar sig fram otroligt bra.
Städar effektivt.
Appen.

minus

Ganska liten dammbehållare.
Dyr.

betyg 9 av 10