Ecogarden är en ny produkt som kombinerar ett 24-litersakvarium med odling av växter. Hemmaodlingssystemet använder sig av odlingstekniken akvaponik, som förenklat kan förklaras som ett slutet system med fiskar och växter, där avföringen från fiskarna blir till näring för växterna som i sin tur renar vattnet åt fiskarna. Användaren får alltså ett litet ekosystem hemma. Själva odlingstekniken är dock inte ny i sig.
– Den har funnits i över tusen år, man pratar om att det använts av Maya- och Aztekfolken och tidigare, säger Hamza Qadoumi, en av grundarna av Ecogarden.
I Ecogardens fall har tekniken tagits till 2000-talet med smart teknologi som kommunicerar med användaren. Sensorer mäter alla värden och meddelar användaren om något behöver göras. Via appen kan fiskarna matas, ljuset justeras och temperaturen i vattnet kontrolleras. Behöver något göras får användaren en notifikation, men mycket sker automatiskt. Fiskarna går också att mata med röststyrning. Systemet berättar för användaren om fiskarna matats eller om ljuset justerats, och varför.
– Det blir roligare att underhålla systemet när man får den typen av bekräftelse.

Är du orolig över att fiskar och växter ska gå ett obehagligt öde till mötes när du är på semester? Frukta icke, det har Ecobloom, företaget som står bakom Ecogarden, tänkt på. I appen kan användaren ställa in att fiskarna ska matas automatiskt.
Det går att odla upp till nio plantor, men sex stycken rekommenderas för att odlingen ska gå snabbt och vara balanserad.
– Det folk gillar att odla och oftast odlar är ju örter och grönsaker. Allt från sallad till lite krasse, ärtskott, persilja, chili och tomat, säger Hamza Qadoumi.
Den större bilden
Ecobloom har också ambitioner utöver att göra en kul pryl. De påpekar att akvarium har en lugnande effekt och att växterna bidrar till ökad syretillförsel i omgivningen. De har också ett miljötänk bakom produkten. Odlingen blir ekologisk i den mening att inga kemikalier tillsätts, den enda näringen växterna får är avföringen från fisken. Eftersom att samma vatten hela tiden cirkulerar i systemet och att växterna inte odlas i jord är akvaponik också mer vatteneffektivt än andra former av odling. I jord tas en del av vattnet upp av växterna, men resten torkar.
Vi vill skapa ett tankesätt där man faktiskt kan odla mer lokalt hemma istället för att importera basilika paketerad i plast från andra sidan jorden
– Du vattnar ju aldrig växterna, de växer i vatten och tar upp den näring de behöver.
Enligt Hamza Qadoumi räcker det med att göra enstaka vattenbyten för att hjälpa till med att balansera ekosystemet och för att kompensera den mängd vatten som avdunstar.
Ecobloom vill också inspirera till att odla mer lokalt.
– Vi vill skapa ett tankesätt där man faktiskt kan odla mer lokalt hemma istället för att importera basilika paketerad i plast från andra sidan jorden.
Men hur går miljötänk ihop med att odla växter med artificiellt ljus? Ett sätt att minska energiåtgång och miljöpåverkan är energisnåla lampor, men även sensorerna hjälper till med detta enligt Ecobloom. Ljuset stängs av under natten, och sänks när det finns tillräckligt mycket naturligt ljus i omgivningen.
– Det räcker med ljus halva dagen ungefär. Det är ett sätt för oss att bara använda den nödvändiga mängden ljus om man säger så.
– Man lär sig om systemet och hur växter fungerar tillsammans med fiskar. Det blir en helt annan läroprocess som är väldigt gynnsam på många olika sätt och nyttig för barnen.

Svårigheterna med ett litet odlingssystem
Vad kan då vara svårigheten med ett sådant odlingssystem? Enligt Björn Oliviusson, doktorand på KTH som driver ett akvaponiskt växthus på Berga Naturbruksgymnasium, är ett problem att små odlingssystem ofta är känsligare än stora system.
– Övermatar du en gång kan du ta livet av ett litet system per omgående, men övermatar du i ett stort system så buffrar det – du måste övermata flera gånger under lång tid för att förstöra i ett stort system. Har du ett 20 liters akvarium med guppy så är det stor skillnad på hur vattnet blir om du tar en nypa eller två nypor med foder, säger Björn Oliviusson.
Det har fattats infrastruktur på odlingsfronten och bra information på svenska om grundläggande akvaponik
Hamza Qadoumi menar att det inte ska vara något problem i Ecogarden.
– Problemet är i grunden att folk inte riktigt vet hur mycket man ska mata fiskarna. Just därför har vi integrerat en automatisk matare som är uppkopplad till nätet, säger Hamza Qadoumi.
Björn Oliviusson tycker trots eventuella svårigheter att det är bra att ett den här typen av system kommer ut på marknaden.
– Det har fattats infrastruktur på odlingsfronten och bra information på svenska om grundläggande akvaponik. Du kan köpa slangar, kopplingar och akvarium, men just att någon sätter ihop ett kit som är lätt att förstå och är lättkopplat, det saknas, säger han.
Med lite mindre än en vecka kvar på sin Kickstarter-kampanj har Ecobloom samlat in över 900 000 kronor. Det ursprungliga målet låg på 700 000 kronor. Läs mer om projektet här!