Bor det en odlingsexpert inom dig eller är du lika hopplös på att hålla växterna vid liv som vi är? Tillhör du den sistnämnda kategorin och saknar någon som helst tillstymmelse till gröna fingrar kan den här krukan vara svaret på dina framtida botaniska intentioner.

Botanium

Självvvattnande och i stort sett underhållsfri

Botanium är en självvattnande och egentligen en ganska enkel historia i hårdplast, men inte desto mindre intressant. Krukan bygger på en så kallad hydroponisk (betyder ordagrant översatt "arbetande vatten") odlingsteknik och istället för vanlig jord används ett poröst odlingssubstrat som medföljer i kartongen.

En av fördelarna med denna lösning är bland annat att du slipper skadedjur som annars kan följa med tillsammans med ”vanlig” jord. En annan är att själva odlingen skall gå snabbare. Om plantorna växer snabbare eller inte är svårt att avgöra, men några skadeinsekter ser vi glädjande nog inte röken av.

Det mest intressanta för alla utan gröna fingrar är ändå att vattningen sköter sig själv och du behöver inte lyfta ett finger för att plantan ska trivas. Det enda som egentligen krävs av dig är att du emellanåt kollar så att det finns vatten i behållaren och eftersom vattnet hela tiden återvinns i något som kan liknas vid ett kretslopp räcker vattnet länge, i vårt fall runt en månad.

Botanium

Krukan i sig är snyggt designad, knappast lik en traditionell utan byggd på höjden med en välvd form och uppdelad i två sektioner: En vattenbehållare och en del för själva odlingsmaterialet som alltså används istället för vanlig jord. I förpackningen finns allt (förutom frön) som du behöver för att komma igång, det vill säga krukan, odlingsmedium, växtnäring, usb-adapter för strömförsörjning samt instruktioner.

Att inleda den nya karriären som odlare är enkelt

Fyll den nedre tanken med vatten och tillsätt fyra doser näringsämne med hjälp av pipetten, häll i de små lecakulorna i den övre behållaren och till sist det du önskar odla i form av ett frö. Vi gillar hetta och valde chili. Det finns en mängd olika förslag på tillverkarens hemsida över lämpliga grödor.

Sedan är det bara att placera krukan på lämpligt ställe, jacka in kontakten i ett vägguttag, luta sig tillbaka och låta naturen ha sin gång. Ett ljust läge på fönsterbrädan är såklart att föredra men det ska fungera även med ljus från en stark LED- eller lågenergilampa.

Botanium
Efter en dryg månad tittade den här lilla krabaten fram...

Botanium vattnar växten automatiskt var tredje timme med näringsrikt vatten och överskotten rinner tillbaka ner i tanken. Plantan får därmed aldrig för mycket eller för lite vatten och då mesta delen av vätskan återvinns räcker det med att fylla på med vatten och lite näring ungefär en gång i månaden beroende på plantans storlek och hur törstig den är. Står krukan huvudsakligen i direkt solljus avdunstas vattnet snabbare.


Visst växer det...

Resultatet då, hur gick det med den där chilin? Jo, det är en pågående process och ännu har vi inte hunnit njuta av frukterna men visst fungerar det. Efter några veckor tittade en grön liten figur upp ur ”myllan” och sa hej till världen och har sedan dess växt till sig. En gång på cirka sex veckor har vi varit tvungna att fylla på med vätska och då blev det något av ett kritiskt läge. Krukan varnar tyvärr inte om vattnet sinar, något som i alla fall hade underlättat för undertecknad, och med tanke på prislappen inte en helt obefogad önskan.

För underhållsfria och gröna fingrar kostar en del. Närmare bestämt 699 kronor och för den summan kan du köpa en hel del färdig chili, även ekologisk. Lägg därtill växtnäringen för 69 kronor flaskan (100 ml som ska räcka drygt ett år samt frakt 60 kronor) så blir den rent ekonomiska kalkylen ingen munter läsning.

Botanium
Var tredje timma pumpar dessa fem små munstycken ut näringsrik vätska.

Omdöme

Botanium gör odling till en barnlek som är nästintill underhållsfri. Den självvattnande krukan behöver tillsyn någon gång i månaden och således perfekt för dig som varken har tid eller kunskap för att hålla en planta nöjd och prunkande. Däremot behövs en hyfsad ekonomi, framförallt om du tänkt dig fler än en vän på fönsterbrädan…


Fakta Botanium

Testad: maj – juni 2018
Vad: Självvattnande kruka
Mer info: www.botanium.se
Drift: 220V
Mått: 250 x 136 mm (höjd x bredd)
Övrigt: Finns i tre olika färger; grön, grå eller vit.
Pris: 699 kronor hos Wexthuset.

plus

Busenkel odling för novisen
Snygg design
Kräver nästan inget underhåll

minus

Dyr
Saknar varningsfunktion när vattnet tar slut
Kräver kontinuerligt växtnäring i samband med påfyllning av vatten

Betyg 3 av 5