Philips Speedpro Max – värsting som övertygar

Skaftdammsugare

Philips formspråk är, precis som i fallet med maskinen från Dyson, futuristiskt med motor och behållare placerat längst upp på enheten. Den höga tyngdpunkten, det vinklade handgreppet liksom det långa förlängningsskaftet gör dammsugaren väldigt behaglig att använda. Effektlägena är tre till antalet och reglaget sitter bra placerat och det är lätt att nå med tummen.

Två olika munstycken ingår

Standardmunstycket är designat så att det suger upp damm från alla sidor och förutom borstvalsen finns en mängd gummi-lameller samt två sektioner med kraftiga nylonborstar på vardera sida som effektivt drar med sig smutsen. Dessutom har fronten bestyckats med tre stycken led-lampor vilket gör att du ser smutsen framför munstycket på ett nästan skrämmande vis. Extramunstycket är betydligt mindre (och enklare) och utformat för mer svåråtkomliga ytor. Det medföljande väggfästet för laddning är enkelt utformat och fästs med två skruvar.

Skaftdammsugare

Kvalitetskänslan är mycket hög och konstruktionen påkostad och genomtänkt. Det går snabbt och enkelt att byta munstycken. Fördelen med att huvudenheten är så pass högt placerad är att du kommer åt under soffor, sängar eller liknande och led-lamporna är grymt effektiva i mörker. Genom att ta bort förlängningsröret kan Speed Pro Max även agera som handdammsugare. Detta är dock med en viss reservation då huvudenheten är så stor och det blir svårt att komma åt i trånga utrymmen. Men brödsmulor på köksbordet och liknande är inga problem.

Display och bra luftflöde

På ovansidan av huvudenheten finns en digital display som visar aktuell hastighet samt batteriförbrukning och som meddelar när det är dags för att rengöra filtret. Snyggt!

Philips kallar sin teknik för ”Power Cyclone 8 är” och innebär att damm och luft separeras omedelbart vid insuget vilket ska göra att dammet lättare samlas upp. En teknik Philips använder i vissa traditionella modeller och som nu även Speed Pro Max begåvats med.

Luftflödet ligger på 1 000 liter i minuten och ett trestegsfilter ska fånga upp till 99 procent av fint damm och andra partiklar och allergener. Behållaren är enkel att lossa – det är bara att trycka in en knapp och sedan avlägsna filtret för att sedan tömma och skölja ur.

Omdöme

Philips Speedpro Max kombinerar hög kvalitetskänsla, bra sugförmåga och enkelt handhavande. Den kostar en slant och den är inte felfri, men är helt klart en kompetent skaftdammsugare.

Specifikationer

Modell: Speedpro Max
Testad: Maj 2018
Tillverkare: Philips
Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
Batteritid: 65 minuter
Laddningstid: 5 timmar
Kapacitet behållare: 0,6 liter
Filter: Triple Action (tvättbart)
Antal hastigheter: 3
Luftflöde: 1000l/min
Ljudnivå: 84 dB
Vikt: 2,73 kilo
Övrigt: Ett extra munstycke, LED-belysning i fronten, laddningsstation
Rek. pris vid testtillfälle: 5 499 kronor
Pris: 4 490 kronor på Tretti

plus

Hög kvalitetskänsla.
Bra sugförmåga.
Enkel att manövrera samt rengöra.
Bra batteritid.
Led-belysningen.

minus

Klumpig som handdammsugare.
Dyr.
Få tillbehör.

Betyg: 4 av 5

Philips SpeedPro Max Stick FC6823 Pris vid test: 5499 kr.

Bästa pris just nu: 4117 kr