Testad produkt: Electrolux Pure F9
Pris: 4 690 kronor hos CDON.

Electrolux Pure F9: Ett rent nöje att använda

Electrolux senaste modell, Pure F9, är precis som övriga deltagare i testet konstruerad för att kunna ersätta din traditionella dammsugare snarare än att vara ett komplement. Och visst går utvecklingen framåt i en allt raskare takt men det är fortfarande ett litet tag kvar innan du helt kan avskriva och pensionera din gamla trotjänare, framför allt om du har ett större hem.

Electrolux Pure F9

Flexibel och snygg design

Electrolux Pure F9 är en mångsidig, snygg nykomling som kombinerar både kraft och ergonomi på ett lysande sätt. Dammsugaren har ett teleskåprör, vilket gör den väldigt ergonomisk då längden enkelt kan anpassas efter den som använder den. Motor och behållare är placerad i nederkant, i alla fall om du ser till hur enheten vanligtvis används, och som resulterar i en låg tyngdpunkt. Men även själva huvudenheten går att justera i höjdled – perfekt om du ska dammsuga under sängen eller soffan, något som är nästintill omöjligt med statiska konstruktioner där motorn är placerad i nederkant. Fäller du ihop skaftet, tar bort huvudmunstycket och bär den i handtaget blir känslan mer balanserad med elektroniken centralt placerad

Electrolux Pure F9

Handtaget har inte det pistolgrepp vi gillar så skarp hos Dyson V8 och Philips Speedpro men det fungerar ändå riktigt bra och funktionsknapparna är föredömligt åtkomliga med tummen. Dessa är tre till antalet: strömbrytaren, effektlägesväljaren (tre olika hastigheter) samt en för att aktivera auto-läget. I autoläget justeras luftflöde och sugkraft automatiskt beroende på underlag och är i praktiken är det enda läget som behövs. Men visst, är det någon extra känslig yta som ska dammsugas eller om du vill dra ner lite på ljudnivån kan du alltså ställa effekten manuellt. Uppsamlingsbehållaren är placerad ovanför motorn och tas enkelt bort för tömning och rengöring. Här finns också två tvättbara filter; ett i själva behållaren samt ett i skarven mellan motor och behållare.

Smarta lösningar för olika ändamål

Electrolux har tänkt till ordentligt när det gäller flexibilitet. Inuti och längs med hela teleskåpröret löper en integrerad slang som kan dras ut i nederkant. Om dammsugaren trycks ihop hel och huvudmunstycket tas bort och ersätts av det medföljande 3-i-1-munstycket (vändbart med borste i ena delen, avsmalnat och delbart i den andra) kan du istället bära huvudenheten i ena handen och samtidigt dammsuga tak, lister och dammsuga andra, annars svåråtkomliga ställen med den andra.  

Electrolux Pure F9
3-i-1-munstycket

Laddning sker i laddningsstationen som även är ett smidigt ställe att förvara dammsugaren på när den inte används. Konstruktionen är annars självstående så det är inga problem att parkera den var som helst i hemmet. Batteriet tar cirka sex timmar att ladda från tomt till fulladdat och kapaciteten ligger på runt 80 kvadratmeter, alternativt 60 minuter, och då i maximalt effektläge.

Sett ur praktisk synvinkel är Pure F9 något av en dröm att använda. Den ledade konstruktionen är perfekt balanserad och du kommer enkelt åt bakom stolsben och andra hinder som behöver rundas. Den justerbara höjden är ergonomiskt fördelaktig och samtliga familjemedlemmar är rörande överens om att det är den skönaste dammsugare de provat, hur udda det än må låta. Led-belysningen i framkant av huvudmunstycket innebär att du tydligt ser allt damm och smuts även i de mörkaste vrår. Dessutom är sugkraften riktigt bra – någon som bekräftas av den snabbt fyllda behållaren.

Electrolux Pure F9

Omdöme

M3 rekommenderar

Electrolux revanscherar sig ordentligt med den klart beskedligare modellen Ultrapower i åtanke. Nu snackar vi flexibilitet, och ett bredare användningsområde. Pure F9 är ett rent nöje att använda vilket belönas med en hög placering i testet. Men precis som övriga toppmodeller kostar den en rejäl slant, runt 5 000 kronor är på tok för mycket för en skaftdammsugare.

Fakta Electrolux Pure F9

Tillverkare: Electrolux
Batteri: Lithium-ion, 32 V
Batteritid: Upp till 60 minuter
Laddningstid: ca 6 timmar
Kapacitet behållare: 0,7 liter
Filter: 2 st tvättbara varav ett mikrodamm-filter
Antal hastigheter: tre samt ett autoläge
Ljudnivå: 82 dBa (i maxläge)
Vikt: 4,1 kilo
Övrigt: Totalt 2 munstycken samt en ledad förlängare, laddningsstation.
Pris: 4 690 kronor hos CDON.

plus

Smart konstruktion för ett brett användningsområde.
Enkelt handhavande.
Snygg design.
Bra sugkraft.

minus

Dyr.
Relativt tung.
Högljudd.

betyg 8 av 10