Dyson Cyclone V10 Absolute: Värsting med ordentlig sugkraft

När vi tidigare testade Dysons V8-modell var det initialt kanske främst det udda utseendet vi reagerade på. Nu har Dyson lanserat ytterligare en modell som ställer föregångaren i skamvrån. V10 har ännu mer sugkraft och klarar av att arbeta längre.

Formspråket är detsamma med en konstruktion som, förutom förlängningsröret, genomgående är i hårdplast. Det förmedlar en lite billig, ömtålig känsla och skulle du råka tappa den i golvet smäller det till rejält. En mattare yta liksom några detaljer i skyddande gummi skulle göra susen för helhetsintrycket och kvalitetskänslan.

Dyson V10

Pistolgrepp fungerar utmärkt

Jämfört med V8 har huvudenheten vuxit till sig rejält och uppsamlingsbehållaren är numera placerad vertikalt ned mot munstycket. Det är en rejäl klump men den pistolgreppsliknande konstruktionen gör den ändå förvånansvärt lättmanövrerad och vikten är fortfarande ungefär den samma.

Dyson V10

Tillägget Absolute i produktnamnet innebär att det är den mest kompletta versionen av V10. Förutom ett smidigt väggfäste ingår hela sex olika munstycken: två större motoriserade, ett med mjuk vals för hårda golv, ett med hårda borst för mattor samt ett minde motordrivet munstycke för mer svåråtkomliga utrymmen. De mindre består av ett fogmunstycke samt två olika med mjukare borst. Det sista som ingår är ett mindre.

Rent praktiskt är V10 mycket enkel att hantera och att byta ut de olika delarna går snabbt. Pistolgreppet är behagligt att använda och längden på förlängningsröret känns helrätt vilket resulterar i en ergonomisk perfekt arbetsposition, utan att vi behöver kröka på ryggen när vi dammsuger. Konstruktionen gör det även enkelt att komma åt under sängen, soffan eller andra lägre möbler.

Rejäl sugförmåga

Sugkraften har ökats med 20 procent jämfört med Dyson V8, vilket är imponerande med tanke på hur bra den modellen presterar. Nu pratar vi om kraft nog (151 AW i maxläge) för att på allvar kunna konkurrera med en traditionell cylinderdammsugare, om än under en väldigt begränsad tid. Effektlägena är tre till antalet och batteriet klarar upp till 60 minuters sugeffekt, men då i det lägsta läget och utan något av de motoriserade munstyckena.

I maxläge och med ett motoriserat munstycke är det drygt fem minuters drifttid som gäller. I det lägsta effektläget och med ett motoriserat munstycke kan du räkna med en dryg halvtimmes drift, men då gäller det att ha i åtanke att sugkraften är reducerad till drygt 15 AW (samma konfiguration i mellanläget ger drygt 33 KW i sugkraft i runt 20 minuter).

Dyson V10

Laddningstiden har reducerats till 3,5 timmar vilket är en klar förbättring mot de fem timmar som V8 erbjöd. Batteriet har tre led-lampor som när de lyser blått visar mycket kraft som finns kvar. Lyser de rött är det något allvarligare och du uppmanas att kontakta tillverkaren. Det finns även en indikator för att varna om något föremål fastnat liksom en för om filtret antingen är felmonterat eller behöver rengöras. Smart!

Dyson V10 låter en hel del

Det förseglade filtreringssystemet ska fånga upp till 99,97 procent av alla partiklar så små som 0,3 mikrometer. Hepa-filtret sitter i bakstycket och är enkelt att lossa för att skölja rent. Dammbehållaren rymmer 0,76 liter jämfört med 0,54 liter på V8, men har å andra sidan blivit något mer omständigt att tömma. Här måste förlängningsröret avlägsnas innan du kan öppna upp för tömning. En procedur som på V8 går blixtsnabbt tar här lite längre tid.

V10 har enligt Dyson förärats med en avancerad ljudteknik som ska absorbera vibrationer och därmed dämpa ljudnivån. Här har Dyson dock en del kvar att jobba med. Den låter högt från både motor och den roterande valsen i munstycket och drar vi på i maxläget är ljudet nästan öronbedövande. Faktum är att vi upplever att den låter både högre och mer högfrekvent än Dyson V8.

Dyson V10

Det finns fler likheter med syskonmodellen och det är prestanda. Oavsett effektläge är resultatet riktigt bra. Vi stör oss lite på att munstycket skjuter större skräp framför munstycket men utöver det är vi nöjda med hur dammsugaren presterar. Den gedigna arsenalen av medföljande munstycken innebär ett brett användningsområde men den stora huvudenheten gör den något otymplig som handdammsugare när vi försöker oss på att dammsuga mer svåråtkomliga ställen.

Omdöme

Dyson V10 har en imponerande sugkraft i maxläget men klarar de flesta utmaningar oavsett inställning. En uppsjö av tillbehör, enkelt handhavande, inklusive tömning och rengöring av behållare och filter liksom det smidiga väggfästet för laddning hamnar på pluskontot. Ljudnivån och den saftiga prislappen är mindre tilltalande. Den nya modellen är knappast intressant för dig som redan införskaffat en Dyson-dammsugare men är du spekulant är Dyson V8 i stort sett lika bra och i dagsläget betydligt billigare.


Fakta Dyson Cyclone V10 Absolute

Testad: December 2018
Tillverkare:Dyson
Batteri:Lithium-ion, 25,2 V
Batteritid:60 minuter
Laddningstid:3,5 timmar
Kapacitet behållare:0,76 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: Tre
Sugeffekt:151 AW
Ljudnivå:Ingen uppgift
Vikt:2,67 kilo
Övrigt:Totalt 6 munstycken, laddningsstation.
Pris:6 071 kronor hos Tretti.

plus

Enkelt handhavande.
Smarta Indikeringar på batteriet.
Hepa-filter.
Grym sugkraft i maxläge.
Flera olika munstycken.

minus

Alldeles för dyr.
Plastig konstruktion.
Hög ljudnivå.

betyg 6 av 10

Dyson Cyclone V10 Absolute Pris vid test: 6071 kr.

Bästa pris just nu: 4990 kr