2022-01-25: Artikeln uppdaterad med test av Hoover H-free 100.

Skaftdammsugare (eller hand- eller stickdammsugare som de även kallas) är en kompakt, sladdlös rengöringsmaskin som passar i de flesta hem. Och det har onekligen hänt en hel del sedan vi började testa produkter i detta spännande segment för cirka 15 år sedan.

Test av skaftdammsugare

Produkterna idag har en helt annan kapacitet än för bara några år sedan och kan i stort sett nyttjas som den enda dammsugaren i hemmet – om du väljer rätt modell.
Filtreringen av luftflödet blir allt effektivare och flertalet modeller som lanserats på senare tid har även begåvats med våtmoppningsfunktion.

Enheter som kan kopplas upp mot ditt hemmanätverk blir vanligare, där du som användare med tillhörande app kan göra vissa inställningar, se städhistorik liksom ladda ner eventuell ny firmware. 

test av skaftdammsugare
Fler modeller erbjuder uppkoppling.

Den ultimata lösningen är en robotdammsugare som tar hand om den vardagliga städningen medan du är på jobbet, som kompletteras med detaljrengöring med en stickdammsugare.

Det går att hitta skaftdammsugare billigt, från några hundralappar och uppåt, men räkna då inte med att du kan använda den som enda dammsugare i hemmet utan då handlar det snarare om ett komplement för att ta hand om brödsmulorna under frukostbordet.

Nej, ska du ha en bra maskin som klarar av de flesta arbetsuppgifter får du kliva upp något i pris, från runt 3 000 kronor och uppåt, men då får du också en maskin som nio gånger av tio faktiskt kan ersätta din traditionella dammsugare.

Här har vi samlat våra senaste tester av skaftdammsugare.

De bästa testade skaftdammsugarna