Dyson V8 Absolute – udda modell med massor av extra tillbehör

V8-modellen från Dyson liknar ingenting vi tidigare sett i segmentet och skulle utan problem fungera som rekvisita i vilken Star Wars-film som helst. Delarna är många, vilket i detta sammanhang är en fördel, och det går snabbt och enkelt att förvandla den till en handdammsugare. Perfekt om du vill dammsuga exempelvis bilen och komma åt under sätet och andra svåråtkomliga platser.

Skaftdammsugare

Massor av tillbehör

Huvudenheten är i sig relativt liten och att montera på de olika delarna är enkelt och går snabbt. Först och främst ett förlängningsrör och därefter några av de sex (!) olika munstyckena som alla har olika funktioner – ett fogmunstycke, två olika mjukdammborstar samt tre lite med avancerade varianter. Det första av dessa är ett lite mindre motordrivet munstycke med styva nylonborst för att avlägsna husdjurshår eller mer ingrodd smuts på möbler, bilsäten och trängre utrymmen. Det är inte ledat och således inte helt enkelt att manövrera utan används med fördel utan förlängningsröret.

De övriga två munstyckena är mer traditionellt utformade, ett för hårda golv med en mjuk, vävd nylon och rader med antistatiska kolfiberborst som ska ta upp både dammpartiklar och större skräp på samma gång. Det sista munstycket är mer ”allround” med både styva nylonborst som passar till mattor samt kolfibertrådar som avlägsnar dammpartiklar från hårda golv.

Sladdlös dammsugare

Till enheten kommer en dockningsstation som fästs i väggen med två skruvar. Här hänger du enkelt upp dammsugaren när den inte används samtidigt som den laddas. Det finns även plats för två mindre extramunstycken.

Med tanke på prislappen på knappt 5 000 kronor förväntar vi oss lite högre kvalitetskänsla. Materialet känns verkligen plastigt och designen går som sagt att diskutera. Den ser mer ut att passa i pojkrummet än i finrummet. Pistolmunstycket är annars väldigt skönt att hålla i och det känns ergonomiskt bra. Förlängningsröret har en perfekt längd och du behöver inte gå med krökt rygg under arbetet och i och med motorns höga tyngdpunkt blir enheten otroligt lätt att manövrera.

Det finns två effektlägen (normal/max) och batteriet räcker till cirka 40 minuters användande i normal-läget innan du behöver ladda igen (25 minuter med det mindre motordrivna munstycket).

Bra sugeffekt

Den digitalt kontrollerade motorn snurrar upp till 110 000 varv/minut och sugeffekten är riktigt bra, faktiskt så pass bra att den kan ersätta en traditionell dammsugare. Men det låter en hel del, både från huvudenheten, framförallt i max-läget, men även från de större av munstyckena. Inte hela världen kanske, men värt att nämna.

För att tömma behållaren krävs några handgrepp och bör göras ovan direkt ovanför en soptunna efter som botten i behållaren öppnas i underkant samtidigt som du drar ur filtret uppåt. Annars är det lätt hänt att allt skräp hamnar på golvet igen. Det är även lite pillrigt att få allt på plats igen och konstruktionen känns lite skör. Annars är behållaren enkel att skölja ur och det är inget filter som blir blött då det sitter placerat längs bak (Hepa) på munstycket.

Omdöme

Ergonomiskt är det här en riktigt bra maskin och det är inget fel på sugkraften. Men den är lite för dyr och vi har svårt med designen och ljudnivån.

Fakta Dyson V8 Absolute

Tillverkare: Dyson
Batteri: Lithium-ion, 21,6 V
Batteritid: 40 minuter
Laddningstid: ca 5 timmar
Kapacitet behållare: 0,54 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: Två
Luftflöde: Ingen uppgift
Sugeffekt: 115AW
Ljudnivå: 82 dBa (i maxläge)
Vikt: 2,6 kilo
Övrigt: Totalt 6 munstycken, laddningsstation.
Pris: 4 790 kronor hos CDON.

plus

Ergonomiskt fulländad
Hepa-filter
Bra sugkraft
Flera olika munstycken

minus

Dyr
Plastig känsla
Låter en hel del
Udda design som knappast tilltalar alla
Saknar informationsdisplay

betyg 7 av 10

Dyson V8 Absolute Pris vid test: 4789 kr.

Bästa pris just nu: 3730 kr