Bosch Athlet Ultimate – traditionell skaftdammsugare med udda tillbehör

Skaftdammsugare

Athlet Ultimate från Bosch har en mer traditionell design med en mittplacerad motor och lägre tyngdpunkt än Philips och Dysons modeller. En av fördelarna är att den står av sig själv och behöver egentligen ingen dockningsstation även om en sådan underlättar för laddning. Här är det en kontakt du behöver sticka in varje gång som enkelt kan hamna på villovägar. Men å andra sidan kan du förvara dammsugaren var som helst i huset när du inte använder den. En smaksak alltså.

Snygg hårdplast

Annars är Bosch Athlet en riktigt snygg dammsugare som mer än gärna kan stå framme. Den metalliknande hårdplasten höjer helhetsintrycket och överlag är kvalitetskänslan hög. Men särskilt ny känns den inte utan ser ut som övriga modeller från Bosch sett ut ett tag nu.

Placerat mitt på enheten finns en batteriindikator liksom en led-lampa som talar om att sensorn för optimal rengöringsprestanda är aktiverad, och om det är dags att rengöra filtret.

Skaftdammsugare

Två munstycken medföljer, ett längre smalare fogmunstycke samt ett till möbler. Du kan byta ut det längre skaftet mot det mindre och fästa den medföljande axelremmen mellan dessa två. Sedan kan du hänga dammsugaren över ryggen. En udda lösning som är praktisk när du vill dammsuga annat än golv. Men den sitter rätt obekvämt och det är svårt att komma åt strömbrytaren vilket förtar en del av de eventuellt positiva sidorna. Dessutom kommer du relativt nära motorn med huvudet vilket innebär en hel del oljud. Tanken var god men i praktiken fungerar det sämre, helt enkelt.

Överlag fungerar Athlet Ultimate som förväntat och med tanke på hur skaftdammsugare har presterat historiskt med tanke på ergonomi. Den är inte lika lätt att manövrera som exempelvis Philips Speedpro Max i och med den lägre tyngdpunkten och högre vikt och den är heller inte lika mångsidig. Sugförmågan ger vi godkänt och den roterande borsten i munstycket arbetar effektivt. Batteritiden är riktigt bra och behållaren och filtret är enkla att rengöra.

Omdöme

Bosch maskin är snygg och enkel att använda, men den är lite otymplig, den låter en hel del och konstruktionen begränsar användningsområdet. Det blir helt enkelt bara godkänd, inte mer.

Specifikationer

Modell: Bosch Athlet Ultimate
Tillverkare: Bosch
Batteri: Lithium-ion, 32,2 V
Batteritid: 75 minuter
Laddningstid: 6 timmar
Kapacitet behållare: 0,7 liter
Filter: Tvättbart
Antal hastigheter: 3
Luftflöde: Ingen uppgift
Ljudnivå: Ingen uppgift
Vikt: 3,7 kilo
Övrigt: Möjligt att bära dammsugaren på ryggen
Pris: Från 3 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg design.
Enkelt handhavande.
Bra batteritid.

minus

Relativt tung.
Saknar laddningsdocka/ställ.
Låter en hel del.
Begränsat användningsområde.

Betyg: 3 av 5

Bosch BCH 7ATH32K Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 4495 kr