2019-01-29: Testet uppdaterat med Xiaomi Roidmi F8

Skaftdammsugare (eller hand- eller stickdammsugare som de även kallas) är en kompakt, sladdlös rengöringsmaskin som passar i de flesta hem och det har onekligen hänt en del sedan vi testade skaftdammsugare för första gången för runt tio år sedan.

De har historiskt uteslutande setts som ett komplement till den traditionella dammsugaren men utvecklingen går framåt även på detta område, något vi såg på IFA och CES där väldigt många tillverkare satsar på det här området just nu.

Produkterna idag har en helt annan kapacitet än för bara några år sedan och kan i stort sett nyttjas som den enda dammsugaren i hemmet – om du väljer rätt modell. Den ultimata lösningen är en robotdammsugare som tar hand om den vardagliga städningen medan du är på jobbet, som kompletteras med detaljrengöring med en stickdammsugare.

Sladdlös skaftdammsugare
Philips Speedpro Max.

Det går att hitta skaftdammsugare billigt, från några hundralappar och uppåt, men räkna då inte med att du kan använda den som enda dammsugare i hemmet utan då handlar det snarare om ett komplement för att ta hand om brödsmulorna under frukostbordet.

Nej, skall du ha en bra maskin som klarar av de flesta arbetsuppgifter får du kliva upp något i pris, från runt 3 000 kronor och uppåt. Till detta test bad vi fyra stora tillverkare att skicka in deras toppmodeller och här är resultatet.