Testad produkt: Dyson Pure Cool Tower
Pris: 5 990 kronor hos CDON.
Läs mer: shop.dyson.se

Vi är många som lider under vårmånaderna. Instängda i trånga varma bostäder med en pollenallergi som heter duga. En luftrenare som rensar luften från pollen och andra luftburna, skadliga ämnen låter med andra ord väldigt intressant. Inte minst för innerstadsmänniskan, då många av dagens modeller även rensar bort skadliga ämnen från trafik och industri.

Dysons sprillans nya Pure Cool Tower ska göra just detta. Den här kombinerade fläkten och luftrenaren ska effektivt rena och svalka luften. Utöver detta har den dessutom en tillhörande app som låter dig styra fläkten på distans och föra statistik över luftkvaliteten hemma.

Dyson Pure Cool Tower: luftrenare bladlös fläkt

Enkel installation – förutom appen
Att montera upp själva luftrenaren går på några minuter. Pure Cool Tower använder sig av både kol- och HEPA-filter, och båda går lätt och smidigt att montera. Det är först när vi kommer till mjukvaran som vi stöter på patrull. Det tar flera försök under flera dagar innan vi lyckas synka fläkten och appen ordentligt på grund av "nätverksproblem". Utan nätverk är funktionaliteten ytterst begränsad, då den medföljande fjärrkontrollen enbart erbjuder en bråkdel av funktionerna som appen gör.

När vi väl får igång appen blir Pure Cool Tower desto mer funktionell. Här kan vi bland annat ställa in scheman över när och hur vi vill att luftrenaren ska vara aktiv. Vi kan även sätta på och stänga av fläkten på distans då den är uppkopplad mot vår router, samt se livestatistik över hur luftkvaliteten och temperaturen är hemma.

Dyson Pure Cool Tower: luftrenare fläkt app
I den tillhörande appen kan du se livestatistik över luftkvaliteten hemma.

En funktion som kan tyckas vara obetydlig, men som vi verkligen uppskattar, är att vi inte bara kan välja hur mycket vi vill att Pure Cool Tower ska rotera, utan även ställa in precis vilket håll den ska vara vänd. Vi kan med andra ord få luftflödet att följa efter oss när vi byter plats i rummet, något som verkligen uppskattas under årets varmare dagar.

Laggig app utan smarta hemmet-stöd

Appen hade varit ännu bättre om alla funktioner fungerade som de skulle. Under de veckorna vi testar Pure Cool Tower får vi aldrig fliken ”Använda din luftrenare” att fungera, utan appen meddelar gång på gång att den saknar internetuppkoppling. Det tar stundtals flera sekunder för appen att koppla upp till luftrenaren, och ungefär hälften av gångerna får vi ladda om appen då den menar att den inte får kontakt med luftrenaren.

Pure Cool Tower har Alexa-stöd för röststyrning. Även om Amazons röstassistent inte finns officiellt i Sverige är det definitivt en intressant funktion. Den har däremot varken Homekit eller Google Home-stöd. Det här stör oss lite då det hade passat oss mycket bättre att fläkten sattes på automatiskt när vi var hemma snarare än gick på ett fast schema. Ganska ofta glömmer vi bort det där schemat de kvällar vi inte är hemma och upptäcker att den stått och brummat för sig själv i timmar.

App Styrning Dyson
I appen kan du bland annat styra luftrenare på distans, ställa in exakt i vilken riktning den ska stå samt ställa in scheman för när den ska sättas på automatiskt.

Lindrigare allergi med luftrenaren
Namnet till trots, Pure Cool Tower är inte den effektivaste när det kommer till svalka. Sitter du på tre meters avstånd med full effekt kommer du att känna en skön svalka till följd av det kraftiga luftflödet, men i ett rum på cirka 20 kvadrat märks det inte någon generell skillnad i klimatet.

Pure Cool Towers styrka är istället luftreningsfunktionerna. Inte bara blir allergisymptomen lindrigare, även lukt från till exempel bränd mat försvinner snabbare med hjälp av luftrenarens sina dubbla filter. I appen kan du även ha koll över hur lång hållbarhet filtrena har. Samma användning som vi hade under testet skulle till exempel betyda att filtren räcker i ungefär 100 veckor, förutsatt att fläkten används konstant under vardagsmorgonar, kvällar och nätter.

När det kommer till luftreningsfunktionerna är räckvidden större. Appen visar genast på försämrad luftkvalitet efter att maten blivit lite bränd i stekpannan. En halvtimme senare är vi tillbaka på normala nivåer när det gäller luftföroreningar igen.

Observera att Pure Cool Tower inte är tillräckligt kraftfull för att rena luften i din bostad om du till exempel har fönstret öppet. Förvänta dig inte heller att du blir kvitt pollenallergin då en stor del av allergenerna inte är i luften utan sitter i till exempel textiler eller i håret.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Dyson Pure Cool Tower

Bästa pris just nu: 5990 kr