Hej och välkomna till SmartWorlds nya vitvarublogg! Jag och min familj kommer under våren att testa Samsungs breda utbud av smarta vitvaror för att utvärdera hur mycket man egentligen hjälps av att ha upp- och ihopkopplade vitvaror i sitt hem.Vi har inför detta test kontaktat flertalet leverantörer av vitvaror, men först ut är Samsung.

(Psst.. Jag kommer även att lägga upp filmer under testperioden på M3:s Youtube-kanal, så glöm inte att prenumerara på den!)

Jesper Landén
Jesper Landén, hans sambo Sandra och deras tre barn Svea 8 år, Sixten 6 år och Svante 4 år.

Det hör inte till vardagen att vi testar tvättmaskiner eller torktumlare, men det hör verkligen till vardagen att vi både tvättar och torkar kläder till oss och familjen. För alla er som har barn, och dessutom i dessa åldrar så vet ni att tvättmaskinen och torktumlaren används minst varje dag, ofta fler gånger per dag.

Det är första gången vi använder maskiner från dessa ”nya” företag i vitvarubranschen, tidigare har vi hållit oss till de traditionella varumärkena.

Samsung Quickdrive
Samsung Quickdrive.

Tvättmaskinen vi testar är Samsung Quickdrive med den fullständiga beteckningen WW10M86INOA/EE. Det är en tvättmaskin i premiumsegmentet och har ett rekommenderat pris på 16 995kr. För ett sånt pris så ställs förväntningarna väldigt högt.

Maskinerna som vi jämför med är en traditionell tvättmaskin i prisklassen strax under 10 000 kronor och en standardtorktumlare utan värmepumpsteknologi i 6 000 kronorsklassen. Båda maskinerna är ca 5 år gamla.

Samsungs maskin tvättar rent, snabbt, energisnålt och mycket. Vi vägde upp tio kilo tvätt för att testa men lyckades faktiskt inte få in allt i maskinen. Cirka sju kilo 60-graders vittvätt gick in i maskinen, och då var det knökfullt.

Samsung Quickdrive har även den smarta funktionen "Add wash", vilken gör det möjligt att under de första minuterna av tvättprogrammet öppna en liten lucka i den större luckan och addera tvätt. Maskinen kan inte startas om den lilla luckan är öppen och luckan kan heller inte öpnnas om maskinen är igång.

Tvätt
Tio kilo tvätt. 2 superhjältedräkter för barn, 5 par kalsonger, 2 par strumpor, 1 skidbyxor 4 mjukisbyxor barn, 10 tröjor barn, 7 tröjor vuxen, 1 underställ vuxen, 1 underställ barn 5 piketröjor vuxen, 2 par byxor vuxen, 3 par jeans vuxen.

Maskinen hade absolut inga problem att få tvätten ren, och trots att vi ställde in maskinen på max antal sköljningar och maximal tvättmedelsmängd så var maskinen klar på två timmar och 20 minuter. Under tvättcykeln så mäter maskinen smutsgraden i vattnet och bedömer om mer eller mindre tvättmedel behövs.

Tvättmedlet doseras automatiskt från en rymlig behållare. Vi bedömer att vi nästan har halverat mängden tvättmedel vi gör av med under perioden vi testar Samsung Quickdrive. Maskinen har också en snabbhetsfunktion, Super Speed, som gör att maskinen kan tvätta fem kilo tvätt på under 40 minuter. Denna funktion fungerar alldeles utomordentligt och vi märker att vi använder denna funktion som oftast då vår normala tvättmängd är runt fem kilo.

Samsung Quick Drive
Samsung Quick Drive.

Maskinen lanseras med en app som heter Q-Rator som har en massa smarta funktioner som exempelvis en interaktiv tvättrådgivare som efter att du berättat vad du vill tvätta rekommenderar tvättprogram och sen skickar startkommandot till tvättmaskinen.

Vi återkommer med ett mer utförligt test av detta då Q-Rator ännu inte är lanserad.