För två år sedan testade vi den uppkopplade kaffebryggaren Smarter Coffee, men var måttligt imponerade. Vi gillade tanken med en bryggare som kunde startas på distans, men barnsjukdomar och buggar i programvaran drog ned betyget och gjorde att Smarter Coffee inte var en produkt vi kunde rekommendera.

Istället avslutade vi vårt test med en önskan om en ny generation av bryggaren där felen och feltänken förhoppningsvis skulle vara åtgärdade. En sådan ny version har nu kommit i och med Smarter Coffee 2.0 och det är med höga förväntningar vi sätter våra test-tänder i den. Och visst finns här några förbättringar, men tyvärr hänger en hel del av felen och bristerna också kvar.

Bara appen är ändrad

Det vi direkt konstaterar är att hårdvaran inte har ändrats alls. Smarter Coffee 2.0 är till ytan helt identisk med den förra generationens bryggare. Eller en pytteliten skillnad finns det faktiskt: graderingen för mängden vatten i behållaren är denna gång i milliliter istället för antal koppar.

Istället är det i appen och i mjukvaran som förändringarna har skett. Några funktioner har lagts till, några har förändrats och förbättrats, men tyvärr är några av dem oförändrade och därmed lika dåliga som förut.

Smarter Coffee 2.0
Det går att byta ut delar av fronten mot delar i andra färger.

En sak som har förändrats på gott och ont är att det minsta antalet koppar som kan bryggas nu är fyra mot tidigare en. Detta är ju förstås irriterande om man bara vill dricka en enda kopp, men löser samtidigt ett av förra generationens problem med blaskigt kaffe vid bryggning av små mängder (det varma vattnet träffade inte kaffet då mängden var för liten). Ett något fuskigt sätt att på mjukvaruväg lösa ett problem som egentligen har med hårdvaran att göra.

Men tack vare detta smakar nu allt kaffe vi brygger gott. Riktigt gott till och med. Tack vare funktioner som att kunna välja styrka på kaffet (svagt, mellan eller starkt) och hur fint bönorna ska malas (via ett steglöst vred på bryggaren) går det att få en kopp kaffe exakt som var och en helst vill ha den.

Smarter Coffee 2.0
Du får en notis när kaffet är färdigbryggt.

Och att ställa in bryggaren så den automatiskt sätter igång en viss tid eller när vi närmar oss hemmet fungerar nu problemfritt. Till detta kan läggas nytillkommet stöd för att via IFTTT använda Amazon Alexa, Google Assistant och Nest för att styra kaffebryggaren, vilket utökar flexibiliteten och användbarheten ytterligare.

Det går nu också att slå av värmeplattan direkt på bryggaren och inte bara via appen som tidigare. Däremot kan den inte slås på direkt på bryggaren och den nytillkomna indikatorn som varnar för att plattan är varm är väldigt otydlig.


Fortfarande barnsjukdomar

Så visst har det tillkommit förbättringar, men allt som vi invände emot har inte åtgärdats. Exempelvis går det fortfarande inte att styra hur fint bönorna ska malas via appen utan bara via vredet direkt på bryggaren. Dessutom är indikatorn för vattennivån i bryggaren som visas i appen fortfarande oprecis och ibland rent felaktig.

Smarter Coffee 2.0
Funktionen som visar återstående vattenmängd är oprecis och buggig.

Andra små irritationsmoment är att det inte går att ställa in en längre tid för värmeplattan än 40 minuter och att väckningsfunktionen i appen inte kan vara tyst. Inga stora saker, men det känns onödigt att de ska förekomma i en andra generation av kaffebryggaren.

Omdöme

Smarter Coffe 2.0 har flera efterlängtade förbättringar, men alltför många av den första generationens brister och tillkortakommanden kvarstår. Visst blir kaffet som bryggs väldigt gott, men riktigt prisvärd är den uppkopplade kaffebryggaren Smarter Coffee 2.0 tyvärr inte.

Smarter Coffee 2.0
Tillverkare/kontakt: Smarter, smarter.am / Coolstuff, www.coolstuff.se.
Systemkrav: Smartphone eller surfplatta med Android eller IOS.
Storlek: 20,6 x 42,4 x 26,6 cm.
Vikt: 6,8 kilo
Övrigt: 3 utbytbara färgpaneler (svart, vitt, rött), brygger både med bönor och malt kaffe. Stöd för Alexa, Nest och IFTTT.
Cirkapris: 2 499 kronor hos Coolstuff.

plus

Kul och praktisk.
Lättanvänd.
Brygger gott kaffe.
Delvis förbättrad app.

minus

Dyr.
Fortfarande buggar och barnsjukdomar.
Inga förbättringar av hårdvaran.

Betyg 3 av 5

Smarter Wi-Fi Coffee Machine 2nd Gen Pris vid test: 2190 kr.

Bästa pris just nu: 2187 kr