Det smarta hemmet innefattar mer än smart belysning, intelligenta högtalare, klimatanläggningar och uppkopplade vitvaror. Allt fler tillverkare har insett både potentialen och nyttan med uppkopplade enheter, oavsett användningsområde, och efterfrågan från oss konsumenter ökar konstant. Även produkter inom hälsokategorin är ett intressant område som blommat ut ordentligt de senaste åren. Här hittar vi bland annat smarta vågar, blodtrycksmätare och mätare som har koll på ditt hjärta.

Airthings Wave

Airthings Wave placerar sig nära hälsoprylarna. Det är en smart radonmätare för hemmet som är enkel att använda och som ger dig relevanta data om hur ditt hus mår när det gäller just radon, även hur det eventuellt påverkar din hälsa.

Radon kan vara riktigt nasty

Nu blir det kanske lite invecklat här, men inte desto mindre viktigt. Radon är ett grundämne, en radioaktiv ädelgas, som går under beteckningen Rn. Radon har en halveringstid på 3,8 dagar vilket innebär att gasen sprids lätt, exempelvis från uran- och radiumhaltig berggrund in i hus. I praktiken ger även alla byggmaterial av sten ifrån sig radon, framför allt alunskifferbaserad blåbetong som var vanligt förekommande fram till mitten av 70-talet. Radongasen i sig är inte farlig, men när den faller sönder avges skadlig, joniserande strålning som i sin tur kan orsaka skada på lungorna även om risken är relativt liten. Att bo under lång tid i ett hus med höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att 400–500 lungcancerfall per år orsakas av radon i inomhusmiljö.


Slipp anlita ett externt företag för mätning 

Med andra ord är det dumt att chansa. Det finns en mängd företag som tillhandahåller tjänster och produkter för radonmätningar i ditt hem. En snabb sökning på nätet visar att det skiljer en hel del i både kostnad och tid, så det smartaste är kanske att införskaffa en egen enhet som gör jobbet, plus lite till. Här kommer Airthings Wave in i bilden. Det är en liten enhet som liknar en vanlig brandvarnare, både till storlek och utseende, och fästs precis som en sådan i taket (eller på väggen) med ett avstånd på minst en meter från närmaste fönster. Ett magnetfäste medföljer som skruvas fast i underlaget. Enheten fästs sedan snabbt och enkelt på detta. Efter att detta är gjort är det bara att ladda ner appen, följa instruktionerna och sedan låta enheten övervaka och mäta radonhalten i hemmet.

Smidig och överskådlig app

På själva mätaren finns en led-ring som skiftar färg beroende på radonnivå. Denna aktiveras genom att du viftar med handen precis framför enheten. Inte det enklaste om du har högt i tak kanske, men informationen finns givetvis även i appen. Grönt betyder att radonnivån är under den av WHO rekommenderade, det vill säga under 100 Bq/m³ (2.7 pCi/L). Vid gult sken är värdena över densamma, men en längre period av mätning måste genomföras för ett mer exakt värde. Om det lyser rött är fastställt att nivåerna är för höga och du bör snarast genomföra åtgärder för att få ner radonhalten.

Airthings Wave

Wave mäter nu inte bara radonhalten, utan även temperatur och luftfuktighet – och detta presenteras snyggt i appen. Här kan du välja om du vill få fram ett medelvärde för de senaste 48 timmarna, veckan, månaden, eller året. Det går även att ställa in vid vilken nivå i mätningarna du skall få en notifikation i din smartphone eller surfplatta. Överlag är appen mycket användarvänlig och överskådlig – att Wave dessutom är IFTTT-kompatibel gör inte produkten mindre intressant.

Airthings Wave

Sammanfattning

Det är svårt att värdera hälsa i kronor och ören, men knappt 2 000 kronor känns överkomligt med tanke på vad en ”professionell mätning” kostar per gång, liksom extrafunktionerna (temperatur och luftfuktighet) samt att den lirar ihop med IFTTT. Vi väntar med spänning på kommande Wave Plus som även kommer att kunna mäta organiska föreningar (VOC), lufttryck samt koldioxidhalten i ditt hem.

M3 rekommenderar


Fakta Airthings Wave

Vad: Uppkopplad radonmätare
Testad: Februari 2018
Anslutning: Bluetooth
Funktioner: Mäter radon, luftfuktighet samt temperatur
Mätområde temperatur: +4°C till +40°C 
Mätområde luftfuktighet: <85% relativ luftfuktighet
Mätområde radon:  0 Bq / m³ (nedre detektionsgräns) - 50.000 Bq / m³ (övre detektionsgräns) - (0 pCi/L to 1350 pCi/L)
Mätosäkerhet vid 100 Bq / m³  (2.7 pCi/L):
Korttidsmätning (1 vecka): <20%, Långtidsmätning (1 månad): <10%
Strömförsörjning: 2 st. AA-batterier
Batteritid: cirka 1,5 år.
Mått: 12 centimeter i omkrets, höjd 3,5 centimeter.
Vikt: 218 gram (med batterier)
Övrigt: Airthings Wave är utvecklad i Norge med stöd från Innovation Norge och norska Vetenskapsrådet. 
Pris: 1 790 kronor hos Proffsmagasinet

plus

Överskådlig och informativ app.
Enkel installation.
IFTTT-kompatibel.

minus

Kanske läge att vänta på efterföljaren?