Vi såg Litter Robot först på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år, och filmen vi publicerade sågs av flera hundra tusen. Och vi förstår varför. Som kattägare vet du hur trist det är att ständigt gräva och göra rent i kattlådan, tänk dig en lösning där du slipper det här helt och hållet. Japp, du läste rätt – lådan gör ren sig själv! Och den tillhörande appen låter dig dessutom följa statistik över din katts toalettvanor. Men vi tar det från början...

I klippet ovan ser du Litter Robot 3 in action när Mikael Lindkvist och hans Katt Pelle testar den magiska kattlådan. Gilla M3 på Youtube så missar du inga spännande prylar!

Gedigen och lätt att installera

Lådan är betydligt större än en vanlig kattlåda, framför allt på höjden. Den ser ut som en liten cementblandare, och vår testpilot – katten Pelle – är en aning skeptisk när rengöringsprogrammet drar igång första gången.

Litter Robot III Open Air Connect kattlåda

Att komma igång med lådan är superenkelt, du fyller kattsand till en märkt nivå i botten som är gjord av gummimaterial. Det knepiga är egentligen bara att få till appinstallationen eftersom denna i skrivande stund bara finns i amerikanska App Store. Vilket inte är så konstigt eftersom den uppkopplade lådan ännu inte släppts i Europa. Det som krävs är att du skaffar ett amerikanskt Apple-id som du använder när du laddar hem appen. Samma sak gäller för Androidversionen. Appen i sig är gratis så du behöver inte lägga till något betalalternativ till det här kontot.

Automatisk kattlåda

Sju minuter efter att din katt gått på lådan startar ett program som roterar och filtrerar kattsanden. Klumpar hamnar då i en liten låda under – en låda som du sätter i en plastpåse i och som du sedan enkelt drar ut och tömmer när den blir full. Detta håller givetvis kattlådan reda på automatiskt. Eftersom behållaren är isolerad från själva kattlådan slipper du lukten som annars uppstår om du inte ständigt skopar och byter ut sand i den vanliga analoga lådan. Här behöver du bara bekymra dig om att byta påse när den börjar bli full (och givetvis får du en notifiering om detta i appen), och fylla på kattsand löpande så att nivån hela tiden är lagom.


Enkel app - men inte i svenska App Store

Appen är riktigt tydlig och användarvänlig, och du kan koppla in flera kattlådor om du vill (och har råd...), och dessutom döpa dessa själv. Du kan starta rengöringscykeln manuellt i appen om du vill, kolla statistik i den detaljerade loggen, se diagram, låsa de manuella knapparna på lådan eller justera tiden från att katten varit där tills rengöringsprogrammet startar.

Automatisk kattlåda app Litter Robot III Open Air Connect

Pelle är som sagt skeptisk i början men redan första dagen hoppar han in i lådan och gör sina behov. Men det tar tre dagar innan han vågar göra nummer två (vi hade även en vanlig kattlåda på ovanbvåningen i huset). Lådan är hyfsat rymlig och Pelle som är en treårig Sibirisk hankatt har inga problem att rymmas i den, trots att han är förhållandevis stor. Och som många andra långhåriga raskatter lite extra försiktig och kräsen av sig. Men han gillar Litter Robot-lådan skarpt och vänjer sig snabbt att hoppa upp i den, trots att den är ganska hög. En läcker detalj med lådan är att den har belysning som tänds automatiskt när det är mörkt.

I skrivande stund kan du beställa versionen utan wifi och appstyrning för 449 Euro (exklusive skatt) i Sverige, men den uppkopplade versionen ska komma nästa år. Men du behöver inte vänta eftersom Litter Robot kommer att släppa ett DIY-kit som gör att du kan uppgradera en icke uppkopplad kattlåda med ett wifi-kit.

Omdöme

Det låter kanske som en galen och överprisat produkt, men den här kattlådan är helt enkelt precis så praktisk och smart som vi hoppades på när vi först såg den på mässgolvet på CES. Litter-robot III Open Air Connect fungerar klockrent och vi insåg väldigt snabbt att vi inte kommer att kunna leva utan den. Skitbra!


Fakta Litter-Robot III Open Air Connect

Tillverkare: Litter-robot
Pris: 499 dollar
Pris utan Connect: 449 Euro
Belysning: Blå led
Rekommenderat katt-vikt: Max 15,9 kg
Strömförsörjning: 220V
Närverk: Wifi
Mått: 68 x 61 x 74 cm
Vikt: 9,66 kg

plus

Klockrent koncept.
Filtrerar effektivt.
Bra app.

minus

Dyr
Connect-versionen säljs inte i Europa än.

Betyg: 4 av 5