Att hålla koll på värmen på distans är riktigt användbart, och utan tvekan en grundbult i ditt digitala hem. Alla har vi dock inte nya uppkopplade värmepannor i våra hem, och då är det bra att det finns lite enklare budgetlösningar. Vi testade nyligen en elradiator med inbyggd wifiuppkoppling från tillverkaren Mill, och nu har vi även testat en separat wifi-adapter från samma tillverkare. Wifisocket möjliggör fjärrstyrning av dina gamla befintliga analoga el-element.

Plastig men uppkopplad

Dosan vi packar upp ser ut som en liten plugin-timer, men en knapp med wifi-symbol avslöjar att den här lilla dosan kan kopplas upp på nätverket. Vi laddar hem den tillhörande appen Millheat och följer instruktionerna för att skapa konto och koppla upp Wifisocket, och detta går snabbt och smärtfritt. Du kan koppla in flera olika wifiadaptrar, och även uppkopplade element, till samma app, så länge de kommer från Mill. Själva adaptern är en väldigt plastig sak, men så länge den gör jobbet tycker vi inte det är så viktigt. Den ska ju trots allt bara sitta i ett eluttag.

Mill Wifisocket

Det finns två stora fördelar med en separat wifi-adapter jämfört med ett uppkopplat element. Den första är givetvis att du kan koppla den till vilket element du vill, vilket gör att du får bättre flexibilitet och förhoppningsvis även sparar en slant om du redan har en elradiator du kan använda. Den andra fördelen är att termostaten som styr elementet inte hamnar precis vid värmekällan, vilket borde göra att du får mer korrekt temperaturstyrning. Mer om det senare.

Termostaten visar fel

I appen ställer du in vilken temperatur du vill ha på dagen, på natten och när du inte är hemma. I gränssnittet justerar du sedan hur dina veckor ser ut, så att du alltid har den temperatur du vill ha i rummet. Appen är inget under av användarvänlighet men vi har inga problem med att göra de inställningar och justeringar vi önskar. Däremot får vi inte till rätt temperatur, vilket beror på en allvarlig brist med produkten. Termostaten.

Redan när vi först installerar wifisockeln och i appen ser att den identifierar temperaturen i rummet vi använder till 20 grader blir vi skeptiska. Vår andra mer pålitliga termometer visar nämligen på 17 grader, men vi har överseende med en viss tröghet och tänker att det kanske tar en stund innan den hittar rätt. Men efter en vecka med den här pluggen kopplade till ett par olika element i flera rum är vi säkra. Termostaten är väldigt missvisande och när den missar på 4-5 grader (och inte konsekvent) blir det väldigt svårt att använda den här lösningen över huvud taget.

Omdöme

Konceptet med en smart uppkopplad brytare med inbyggd termostat är klockrent, och Mills app är genomtänkt och fungerar bra. Problemet med just den här produkten är dock att termostaten inte är tillräckligt bra vilket sänker helhetsintrycket rejält.

Fakta Mill Wifisocket

Testad: Februari 2017
Tillverkare: Mill
Information från: Elgiganten
Max effekt: 2 300 W
Wifi: 802.11b/g/n, 2,4 Ghz
Systemkrav: IOS eller Android
Pris: Från 399 kr hos Prisjakt.

plus

Smart koncept
Bra funktioner i appen
Enkel installation

minus

Plastig
Dålig termostat

Betyg: 3 av 5