Att beskriva vad Vera Secure gör är inte helt lätt, men kort förklarat rör det sig om en styrenhet för smarta hem, liknande basstationerna i Gigaset Elements och Panasonic Home Monitoring & Control Kit. Vera Secure har dock fler funktioner och finesser än dessa, men levereras inte heller med några andra enheter eller tillbehör i grundpaketet.

Sådana måste införskaffas separat och måste vara kompatibla med Vera Secure. I dagsläget finns över 2 000 sådana produkter, allt från övervakningskameror och dörrsensorer till brandvarnare och termometrar.

Läs även: Athom Homey - vi testar smart hub som kopplar ihop alla dina prylar

Småknepiga installationer

Installationen av själva Vera Secure går mycket lätt och smidigt. Vi anslutar bara enheten till vår router med en nätverkssladd, stoppar i kontakten i vägguttaget och följer sedan instruktionerna på Vera Smarter Home Controls hemsida. Efter drygt tio minuter är vi igång och kan ladda ned appen som ger oss tillgång till alla funktioner och inställningar i mobilen.

Vera Secure
Det finns en mängd olika produkter som du kan koppla ihop med Vera Secure.

När det är dags att installera enheter blir det lite knepigare. Inte mycket, men det går inte lika smidigt som med själva Vera Secure. I vårt test kopplar vi in två stycken Micro Smart Plug (fjärrstyrda pluggar för att slå på/av ström till lampor och annat), en sensor för dörrar/fönster och en trådlös kamera för inomhusbruk.

De fjärrstyrda pluggarna lägger vi till utan problem, men både kameran och sensor kräver lite pillande och fixande innan de är på plats och är en del av systemet.

Väl igång kan vi fjärrstyra alla enheter både via ett webbgränssnitt på en dator eller via en app för smartphones/surfplattor. Exempelvis kan vi slå på och av strömmen till de fjärrstyrda pluggarna, se ett liveflöde från övervakningskameran och aktivera sensorn så vi får notiser om någon öppnar eller stänger dörren.

Vera Secure
Du kan enkelt aktivera och avaktivera larmet med mobilen.

Det går också att skapa så kallade scenarion, vilket är ett slags If This Then That-programmeringar. Till exempel kan man göra så att visa lampor tänds när någon öppnar ytterdörren eller att Vera Secures inbyggda larmsignal ljuder om kameran registrerar en rörelse.

Full koll på hemmet

Och det är just funktionen av ett enklare hemlarm, alternativt hemövervakare som är Vera Secures främsta användningsområde och som sådant fungerar det riktigt bra. Visserligen är webbgränssnittet bitvis rätt rörigt och att programmera scenarion kan vara lite småknepigt, men när de väl är på plats är de lätta att aktivera/avaktivera via appen.

Förutom en larmsignal som låter högt och avskräckande skickas som sagt även notiser ut om att ett larm har triggats.

Vera Secure
Några av de produkter du kan använda med Vera Secure: ett par fjärrstyrda pluggar, en kamera och en sensor för dörrar/fönster.

Ett par mycket smarta funktioner som Vera Secure har utrustats med är ett inbyggt batteri och 3g/4g-backup. Med andra ord fungerar larmet (och till viss del övriga funktioner) även om strömmen skulle gå hemma och routerns internetuppkoppling slutar fungera. Batteritiden är förstås inte oändlig, men räckte i våra tester i alla fall upp till fyra timmar.

De enda nackdelar vi hittar hos Vera Secure är dels det något röriga webbgränssnittet och den bitvis knepiga installationen av enheter. Sen är prislappen på 3 500 kronor också rejäl, men det tillkommer åtminstone inte några extra månadsavgifter.

M3 rekommenderarOmdöme

Vera Secure är en smart sambandscentral vars främsta uppgift är att agera hemövervakare/hemlarm, något den gör med bravur. Det som drar ned betyget är en hög prislapp och lite knepiga installationer/konfigureringar av enheter.

Vera Secure
Tillverkare/kontakt: Vera Smarter Home Control, getvera.com/controllers/verasecure / m punkt nu, m.nu.
Systemkrav: Router med lan-portar, smartphone med Android eller IOS.
Batteritid: Upp till fyra timmar.
Vikt: 620 gram.
Mått: 22,5 x 15,0 x 4,5 centimeter.
Övrigt: Stöd för Z-wave, Zigbee, Bluetooth och Wifi. 3g/4g-backup.
Cirkapris: 3 495 kronor hos Vera Secure

plus

Funktionsrik.
Stöd för många olika produkter.
Batteribackup.
3g/4g-backup.
Inbyggt larm.

minus

Dyr.
Lite rörigt webbgränssnitt.
Bitvis knepigt att installera/konfigurera.

Vera Secure Pris vid test: 3320 kr.

Bästa pris just nu: 2750 kr