Att kunna övervaka och kontrollera alla uppkopplade produkter i hemmet från din smartphone är både smart och bekvämt. Och oavsett om det gäller belysning, värme, övervakningssystem eller smarta lås är det mycket smidigare att koppla samman alla dessa olika produkter i ett och samma system istället för att styra var och en för sig.

Då blir det även enklare att skapa så kallade scenarier, där en kedja av händelser och kommandon sammanfogas. Det kan handla om att lamporna tänds när du närmar dig hemmet eller att uppspelning av en viss artist startas när du öppnar ytterdörren. Mycket av detta går visserligen att skapa med IFTTT men funktionen är relativt begränsad och skapar enbart enklare kommandon. Fördelen med en mer komplett Smarta hem-lösning är du oftast kan styra fler enheter i flera olika led. Och det är här Somfys Tahoma kommer in i bilden.

Somfy Tahoma

Tahoma är en smart box som ansluts till din router och därefter länkar dina smarta produkter till den dedikerade appen, oavsett om det handlar om rullgardiner, markiser, belysning, eller annan elektronisk utrustning. Somfy tillhandahåller även en mängd olika produkter inom dessa kategorier. Ett exempel är övervakningssystemet Somfy One som vi nyligen testade.

Det första du behöver göra är att registrera ett konto och uppge dina olika uppgifter. När sedan boxen är på plats är det bara att börja konfigurera ditt hem och skapa olika scenarier. När nya produkter ska registreras i systemet rekommenderas det att du sitter framför en dator eller har en surfplatta eftersom hemsidan inte är mobilanpassad. När hemmet sedan är kartlagt skapar du olika händelseförlopp i de tre undermenyerna: Scenarier, Agenda samt Smart. Detta gör du antingen på nätet eller i appen (Förutom Smart som kräver webbgränssnitt).

Somfy Tahoma

Under Scenarier programmerar du exempelvis att flera enheter ska aktiveras med ett enda klick. Låt oss säga att du döper klustret av händelse till Sova för att samtliga lampor ska släckas och avkopplande musik spelas när du trycker på knappen. Under Agenda väljer du dagar och tidpunkter när du vill att ett eller flera av dina scenarier ska aktiveras. Det kan vara en viss veckodag eller liknade eller under en begränsad tid då du kanske är bortrest och vill att lamporna ska tändas och gardiner dras för vid en viss tidpunkt.

Under Agenda kan du lägga in ett antal åtgärder som ska utföras under vissa omständigheter, det vill säga händelser du inte kan förutse. Ett exempel kan vara att gardinerna ska dras för vid solsken och över en viss temperatur, oavsett om du är hemma eller inte. Ett annat är om en rökdetektor aktiveras så ska alla lampor tändas, och så vidare.

Somfy Tahoma

Det tar ett tag att komma in det hela och det blir lätt lite rörigt. Gränssnittet är inte det snyggaste men när du väl skapat ditt första händelseförlopp och blir lite varm i kläderna går det bättre och bättre. En viss inlärningsperiod får du räkna med, helt enkelt.

När alla scenarier är klara och sparade kan du sedan aktivera, övervaka och avaktivera det mesta i appen. Inte heller den har begåvats med det snyggaste gränssnittet med det är funktionellt och överskådligt. Samtliga ihopkopplade enheter syns på startsidan och under var och en kan du gå in

Somfy Tahoma
Här ett exempel på samtliga Hue-enheter i hemmet.

Omdöme

Tahoma är ett kompetent system som styr flertalet smarta hem-produkter, även motoriserade enheter såsom gardiner och markiser. Det är kompatibelt med bland annat Philips Hue, Danfoss, Sonos, IFTTT, Amazon Alexa, Hitachi, Velux och Honeywell och stöder flertalet protokoll (exempelvis io-home control, RTS samt Z- Wave, även om det sistnämnda kräver Z-Wave usb-modul). Centralenheten kostar en slant, 3 395 kronor, men systemet är kompetent och Somfy erbjuder en mängd olika tillbehör för en helhetslösning till hemmet.

M3 rekommenderar

plus

Funktionalitet
Användarvänlig app
Bred kompatibilitet

minus

Dyr centralenhet
Viss programmering kräver webbgränssnitt

Fakta Somfy Tahoma

Vad: Smarthem-lösning
Testad: December 2017
Tillverkare: Somfy
Pris: 3 395 kronor hos Somfy.
Teknologi: io-home control, RTS och RTD
Anslutningar: 1 x RJ45 Ethernet, 1 x Micro-USB, 1 x USB
Räckvidd (inomhus): 20 m
Räckvidd (utomhus, öppet fält): 200 m
Mått: 110 x 71 x 28 mm
Vikt: 235 g
Övrigt: Touch-knapp på framsidan för att starta ett scenario.
Maximalt antal uppkopplade produkter: 200 st (alla teknologier), io-home control: 200 st, RTS: 50 st, Z-Wave: 200 st, Sensor/larmsensorer (Somfy): 50 st, Kameror: 5 st, Scenariespelare (Somfy): 20 st, Philips Hue: 1 st brygga (50 st hue-produkter)

betyg 9 av 10