Sfty Sense är namnet på den här lilla krabaten och ska nog snarare benämnas som ett hemsäkerhetssystem med ett brandlarm som alltid är aktiverat, och ett inbrottslarm som du kan aktivera när du lämnar hemmet. Här har vi också en rörelsesensor som larmar om någon obehörig tar sig in i hemmet. Dessutom mäter Sense både luftfuktigheten och temperaturen i realtid i det rum den är placerad i. Produkten är egentligen avsedd för flerfamiljshus då enheterna i samma nätverk kan kommunicera med varandra och på så sätt varna övriga boende i huset. I dagsläget saknas direktförsäljning till konsument, men vi hoppas att det bara är en tidsfråga innan även privatpersoner kan beställa dem.

Sfty Sense

Rent utseendemässigt ser Sfty Sense ut som vilken brand-/rökvarnare som helst, och installationen är hur enkel som helst. Du behöver bara installera Sfty-appen, fylla i dina uppgifter och följa steg-för-steg guiden. Här namnger du enheten efter exempelvis vilket rum du placerar den i och fyller i lösenordet till ditt trådlösa nätverk. Sedan är den redo att vaka över ditt hem. Tillverkaren rekommenderar att du installerar en Sense i samtliga sovrum, en på varje våningsplan och i köket för ett fullgott skydd och att du inte installerar enheten där det finns ånga eller matos, till exempel i närheten av en ugn eller spis.

Test: Bästa uppkopplade övervakningskameror

I appen kan du även upprätta ett så kallat trygghetsnätverk och som är en central del i Sfty-appen. Här kan du lägga till familj vänner, bekanta och grannar som även de varnas (via sms och appen) om något skulle inträffa, vare sig det är en brand som härjar eller om rörelsedetektorn utlöst larmet.

Smart trygghetslösning med kartfunktion

Follow me är en annan användbar funktion. Du kanske ska ta dig hem från krogen en sen natt eller ska ut i spåret och springa och då är det bara att bjuda in de du tycker är lämpliga, och som är sammanlänkade med dig i appen, till en Follow-me-session. De kan då via en kartfunktion följa varje steg du tar.

Appen är riktigt genomarbetad, logisk i sin uppbyggnad och dessutom riktigt snygg. Det går snabbt att komma igång och det är ett smidigt sätt att ha någorlunda koll på hemmet, med varningar om luftfuktighet eller temperatur börjar skena. I dagsläget är Sfty Sense inte kompatibel med andra smarta hem-lösningar såsom Apple Homekit, IFTTT, Alexa eller liknade men vår gissning är att det kommer att implementeras förr eller senare. 

Sfty Sense
Riktigt smidig app. Har du flera enheter är det bara att svepa över skärmen för nästa.

Sfty erbjuds som sagt i dagsläget enbart till fastighetsägare, bostadsrätts- eller villaföreningar. Då ingår även en så kallad Mdu-portal där ansvarig kan få översikt och administrera brandvarnarna för samtliga boende. Dessa definieras då som en “community” och alla boende varskos då om det skulle brinna i fastigheten eller villan i föreningen. Även personer i ditt eget trygghetsnätverk, som inte bor i fastigheten, kan underrättas om det brinner eller om det är inbrott i din lägenhet.

Fördröjning för att undvika falsklarm

Skulle en brand uppstå varnar systemet inte bara genom att sirenen ljuder utan skickar även informationen till molnet som i sin tur skickar ett sms till användarens telefon. Skulle branden eskalera och de boende i hemmet inte lyckas släcka elden börjar molnet även kommunicera med de övriga grannarnas enheter som är installerade i huset eller husen i området. Slutar wifi-anslutningen fungera i bostaden där elden brutit sköts kommunikationen istället via radio.

Tre minuter efter det att branden brutit ut börjar sedan övriga enheter ljuda. Anledningen till fördröjningen är att eventuella falsklarm annars skulle vara förödande för grannfrämjandet om samtliga enheter började tjuta varje gång en köttbit vidbrändes. Systemet håller koll på värmeutvecklingen och ska helt enkelt inte börja varna andra förrän en verklig brand är fastslagen.

Omdöme

Ett väldigt enkelt handhavande och en hel del smarta funktioner. Sfty Sense är idealisk för flerbostadshus men skulle även fungera klockrent som enskilt system till villan och sommarstugan. Nu väntar vi bara på en integrering med andra smarta hem-lösningar för den här livräddaren.

M3 rekommenderar

Fakta Sfty Sense

Testad: December 2017
Vad: Hemsäkerhetssystem
Testad: December 2017
Tillverkare: Sfty
Uppkoppling: Wifi (endast 2,4 Ghz)
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Funktioner: Brand- och inbrottslarm, trygghetsnätverk, fukt- och temperaturmätare
Pris: 899 kronor per lägenhet + 99 kr/mån i 24 månader .

plus

Smidig app med många smarta funktioner
Kommunicerar med andra Sense-enheter
Enkel installation

minus

Relativt dyr – bedömd som enbart brandvarnare
Saknar kompatibilitet med andra smarta hem-lösningar
Sälj i dagsläget enbart till flerfamiljshus och föreningar

betyg 8 av 10