Varje gång Netgear släpper en ny modell i Arlo-serien är intressent skyhögt. De populära nätverkskamerorna säljer bra, mycket tack vare deras enkla handhavande och smidiga mjukvara som vem som helst klarar av att hantera. De inbyggda magnetfästena gör dem dessutom väldigt flexibla när det gäller montering.

Arlo Go

Arlo, Arlo Pro och kommande Arlo Pro 2 är helt trådlösa, något som uppskattas mycket av användarna men de kräver emellertid en basstation att kommunicera med - som sin tur pratar med molnet och din smartphone. Någon egentlig lösning för att kunna övervaka ett hus, båtplats eller annan egendom utan uppkoppling har med andra ord inte kunnat erbjudas i Arlo-familjen. Tills nu.

Läs även: Stort jämförande test av ip-kameror för övervakning

Väderbeständig och med uppladdningsbart batteri

Arlo Go är precis som sina syskon väderbeständig. Kraftkällan är antingen det uppladdningsbara batteriet eller nätanslutning, vilket innebär att du kan installera kameran nästan var som helst. Så länge det finns täckning kan du alltså övervaka områden som inte har tillgång till wifi eller komplettera ditt befintliga Arlo-system med en kamera som inte är känslig för ett eventuellt fel i ditt hemmanätverk.

Installationen är enkel, men skiljer sig en aning från övriga Arlo-kameror då den saknar nätverksanslutning. Istället krävs ett aktivt sim-kort (micro) utan pin-kod som monteras på dedikerad kortplats. Efter det är det bara att trycka på knappen på den främre ovansidan av enheten för att para ihop den med din smartphone och följa instruktionerna i appen. Har du redan ett Arlo-system kommer kameran dyka upp som ytterligare en enhet. Appen är densamma oavsett och är du en ny användare är det bara att registrera dig och uppge dina uppgifter. Sedan är du igång.

Lagring i molnet eller på sd-kort

Lagringen sker antingen på ett micro-sd-kort (kortplatsen är placerad bredvid sim-kortplatsen, bakom batteriet) eller i Arlos molntjänst. I gratistjänsten ingår sju dagars videominne, där tio sekunder spelas in vid en händelse (totalt 1 GB samt max fem kameror). Behöver du mer lagringsutrymme eller har fler kameror finns två olika abonnemang att välja för 850 kronor/år respektive 1 290 kronor/år. Men de flesta användarna klarar sig utmärkt på gratisalternativet.

Kameran kan monteras utan tillbehör på en plan yta men det medföljer även ett ledbart stativ för att exempelvis skruva fast kameran i ett träd eller på en vägg. Det uppladdningsbara batteriet räcker för runt tre månaders drift, beroende på inställningar och yttre omständigheter (temperatur). Skulle inte det räcka går det att köpa tillverkarens solpanel för ett helt självförsörjande system, förutsatt några timmars solljus per dag.

Arlo Go

Själva appen har alltid varit Arlos styrka. Den är otroligt lättanvänd och användarvänlig. Här kan du ställa in när kameran ska aktiveras: Antingen konstant, via ett tidsschema eller med hjälp av platstjänsten som avaktiverar systemet så länge du befinner dig i närheten och slås på automatiskt när du lämnar. Här hittar du även biblioteket med dina inspelningar och du kan enkelt spara dem lokalt innan de försvinner efter sju dagar (gratisalternativet). Du kan givetvis när som helst gå in i appen och strömma livevideo.

Bildmässigt har det inte hänt mycket utan precis som Arlo Pro spelar Arolo Go in video i 720p och har tio infraröda lysdioder för upp till 25 meter mörkerseende. Synfältet är 130 grader och den digitala zoomen är på 8x digital. Kameran har även en högtalare och en mikrofon för tvåvägs ljudkommunikation och kan således även starta inspelning utlöst av enbart ljud om så önskas. Det går att zooma in vilken del som skall vara aktiv men att maska olika delar av bilden går fortfarande inte.

Arlo Go

Omdöme

Överlag gillar vi Arlo Go, men även om kameran är riktigt kompetent hade vi gärna sett inspelning i upp till 1080p, något kommande Arlo Pro 2 klarar av. Inbyggd wifi hade även det varit bra för möjligheten att kunna välja bärare om kameran placeras i närheten av användarens wifi.

Men användningsområdet för Arlo-familjen är bredare än någonsin och klarar nu av att övervaka mer avlägsna platser - något som tidigare inte var möjligt utan nätverksuppkoppling. När Arlo Go kommer till Sverige och till vilket pris vet vi inte just nu, priset på Amazon ligger på 525 dollar så runt 5 000 kronor är en inte alltför avancerad gissning.


Fakta Arlo Go

Testad: November 2017
Pris: Runt 5 000 kronor
Anslutning: 3G/4G
Upplösning: 1 280x720
Videoformat: H.264
Rörelsedetektion: Ja
Ljuddetektion: Ja
Nightvision: Ja
Mått: 90 x 69.5 x 77.9 mm millimeter
Vikt: 335 gram kilo
Batteri: 3660mAh Li-ion, uppladdningsbart
Batteritid: Runt 3 månader
Övriga funktioner: Strömförsörjning 220V, 2 vägs-ljud, vattentät, molnlagring, lagring på sd-kort

plus

Bildkvalitet
Användargränssnitt liksom IFTTT-stöd
3G/4G-uppkoppling

minus

Saknar wifi
Ej 1080p
Kostnad för mobilt bredband
Förmodat högt pris

betyg 7 av 10