Larmsystem av alla de slag – oavsett om det är abonnemangsbaserade paket med väktarutryckning eller enklare system som du både installerar och administrerar själv – är onekligen hett just nu. Snabbare uppkoppling i hemmet och smartare produkter som i allt större utsträckning kan kommunicera med varandra har medfört att en mängd olika produkter lanserats från en rad olika tillverkare.

Låter du något av de stora larmtjänstebolagen låna ut och installera systemet tillkommer en månadskostnad på flera hundra kronor, vilket i slutändan blir dyrt. Å andra sidan är det bekvämt. Ett annat alternativ är att själv både installera och programmera, något som blir vanligare och i flera fall billigare. Även om du räknar bort eventuella rabatter på hemförsäkringen som du kan få om du har larm godkända av exempelvis SSF.

Skylink

Larm Online erbjuder startpaket i olika storlekar beroende på hur ditt hem ser ut. Vi tog in det minsta, som innehåller en huvudenhet, en rörelsedetektor, två magnetkontakter för dörrar och fönster samt en fjärrkontroll. Allt förpackat i en liten låda tillsammans med det som behövs för att du ska kunna montera upp enheterna (skruvar eller dubbelhäftande tejp) liksom larmdekaler. Priset för detta är 1 695 kronor.

Vinner inga skönhetstävlingar

Designen lämnar en hel del att önska. Gräddvit hårdplast rakt igenom och billig känsla överlag är vårt första intryck. Lite synd, då det numera går att komma över riktigt snygga säkerhetsprodukter anpassade för moderna hem och som man gärna visar upp för bekanta på besök. Inte i detta fallet, alltså, och då tänker vi främst på huvudenheten som med fördel göms undan i någon garderob eller liknande.

Men funktionalitet och användarvänlighet är naturligtvis viktigare än karisma – inte minst när det gäller säkerhetsprodukter. Att installera och komma igång med Skylinknet Home Automation är en barnlek. Basenheten kopplas med nätverkskabel till din router. Denna, samt kontakten för strömförsörjning, är de enda sladdar du behöver dra; resterade kommunikation sker sedan trådlöst till de batteridrivna tillbehören, i detta fall alltså magnetkontakterna, fjärrkontrollen och rörelsedetektorn.

Skylink

Sedan är det bara att ladda ner tillhörande app, skapa ett Skylinknet-konto och sedan följa installationsförloppet steg-för steg. När detta är klart placerar du ut rörelsedetektorn efter konstens alla regler, det vill säga där den gör mest nytta, samt klistrar eller skruvar fast upp magnetkontakterna på dörrar eller fönster. Varje enhet installeras separat i appen och dyker sedan upp på startsidan med egna undermenyer där du kan mer specifikt ställa in vad och hur de skall agera beroende på larminställning. Allt tar på sin höjd en kvart – sedan har du gått från ett helt oskyddat hem till i alla fall en grundplåt av säkerhet. Inte jämförbart med kompletta lösningar från exempelvis Verisure, men en bit på vägen.

Stor potential för utbyggnad

I appen finns en rad olika inställningar; Hur länge sirenen skall ljuda, hur mycket tid larmet ska ta på sig för att aktiveras, programmering för automatisk av- och påkoppling med timerfunktionen liksom tala om för systemet hur det ska agera under vissa förutbestämda scenarier. Gränssnittet är inte heller det särskilt snyggt, men väldigt enkelt och användarvänligt. Du kan även koppla på en kamera till systemet, liksom vattendetektorer, fler magnetkontakter eller utomhussiren.

Stort test: 14 uppkopplade kameror som håller koll där du inte är

Totalt går det att ansluta upp till 100 tillbehör och 10 ip-kameror till systemet. Vill du även kunna styra exempelvis belysningen i hemmet på liknande sätt är det bara att köpa till uppkopplade ”smartplugs” och sedan koppla in lamporna i dessa. Dessa blir då en del av systemet och kan agera därefter – exempelvis aktiveras samtidigt som du larmar av eller liknande.

För att aktivera larmet, liksom för att larma av, använder du fjärrkontrollen eller appen i din telefon. Är ni flera i familjen rekommenderar vi att ni köper till några fjärrkontroller då det är lätt hänt att man annars inte hinner larma av då man i stundens hetta behöver leta efter appen i telefonen. Om larmet utlöses meddelas du direkt i appen och alla händelser loggas automatiskt.

Philips Hue: Så skapar du flashiga notifieringar med IFTTT

Men det tar inte slut här. Systemet är även kompatibelt med IFTTT, vilket innebär att du kan koppla ihop hemlarmet med en mängd olika internettjänster som Facebook, Spotify, Gmail, Philips Hue och telefonens gps-positionering. Du kan också programmera så att grannen får ett sms om larmet går hemma hos dig. Vi ställde till exempel in att samtliga av hemmets Philips Hue-lampor skulle lysa starkt rött om larmet aktiverades. När Alexa och likande tjänster introduceras även här i Sverige kommer du även kunna sköta systemet med hjälp av röststyrning.

OmdömeM3 rekommenderar

Med tanke på pris, användarvänlighet och IFTTT-kompatibiliteten känns Skylinks startkit som rena fyndet om du är ute efter en kombination av "smart hem"-styrning och ett enklare larmsystem. Design och kvalitetskänsla i hårdvaran lämnar en del att önska men i övrigt – riktigt bra! Som ett komplett hemlarm med fullgott skydd saknas däremot viktiga funktioner. 

plus

Bra pris
Användarvänligt
Kompatibelt med en mängd tredjepartstjänster

minus

Plastigt och fult
Ingen kamera med inspelningsfunktion, rökdetektor eller GSM-backup
Ingen uppkoppling mot larmtjänst

Fakta Skylink Home Automation

Mer Info: LarmOnline
Typ: Trådlöst larmpaket
Pris: 1 695 kr
Anslutning: Ethernet, wifi
Ljudstyrka siren: 110 dB
Antal användare: Upp till 10 stycken
Max antal sammankopplande tillbehör: Upp till 100 sensorer samt 10 kameror
Övrigt: Backup-batterier i basenhet ser till att larmet alltid fungerar tex vid strömavbrott, skalskydd, överfallslarm (panic button).  

betyg 8 av 10