Så installerar du Hue Lightstrip Plus – och får lamporna att blinka i takt med Spotify och Fortnite

Med en ljusslinga kan du få till riktigt snyggt ljus – och lyfta upp rum, möbler och utrymmen på ett helt annat sätt än med traditionell belysning. Hue Lightstrip Plus är riktigt smidig att installera och komma igång med. I vårt exempel visar vi hur du sätter upp en Hue Lightstrip Plus i ett datorrum, och kopplar ihop belysningen med både musik och datorspel. 

Hue

Börja med att mäta upp där du ska sätta ljusslingan, och glöm inte att göra rent innan du sätter igång. Klipp sedan slingan vid markeringen, där du har din önskade längd. När det väl är gjort placerar du den ena änden av slingan längst ut i kanten och drar loss det första skyddspappret. Tryck sedan till så att slingan fastnar. Fortsätt sedan till dess att hela slingan sitter på plats. Därefter kopplar du in slingan till strömkabeln. 

Hue
Själva installationen är enkel att få till. Se till så att ytan du ska fästa slingan på är ren.

Öppna sedan Hue-appen på mobilen och sök efter nya lampor. Går allt som det ska bör Hue Lightstrip Plus dyka upp i listan – därefter är det bara att gruppera den till önskat rum, om du så vill. Enklare än så kan det knappast bli.

Hue Lightstrip Plus skapar snygg belysning bara som den är, men det går också att få den ännu lite häftigare. Eftersom vi har satt upp den alldeles vid vår gamingdator vill vi att den ska kunna blinka i takt med datorspelet. Det är inte särskilt svårt att fixa. Du behöver givetvis inte en Hue Lightstrip Plus för att göra detta, utan det fungerar även tillsammans med övrig Hue-belysning. 

Hue
Nästa steg blir att få slingan att blinka i takt med vad vi gör på datorn. Onödigt? Kanske. Men eftersom det går vill vi så klart göra det.

Det finns olika program för detta. Här nedan går vi igenom två av de mer populära: Synapse från Razer och Hue Sync från Philips själva. Synapse är mer avancerat och låter dig skräddarsy belysningen in i minsta detalj, medan Hue Sync är betydligt enklare och läser av ljudet i datorn för att få lamporna att blinka i takt med exempelvis Spotify.

Börja med att öppna Hue-appen och gå till Settings längst ner till höger. Klicka sedan på Entertainment areas, och sedan på Create area. Välj det rum du önskar, i vårt fall tar vi Kontor, där vi har placerat Hue Lightstrip Plus. Välj sedan vilka lampor som ska ingå, vi nöjer oss med enbart Hue Lightstrip Plus. Det går givetvis att ändra allt det här i efterhand.

Nu behöver du ställa in var dina lampor befinner sig. När det väl är klart kommer Hue att testa hur väl det fungerar. Bekräfta genom att klicka på Perfect mach! (eller på Needs adjustment, om du vill justera något). Klicka på All good! på nästa skärm, och slutligen på Got it. Nu är allt redo, och du kan döpa om din Entertainment Area om du önskar. Vi döper den för enkelhet skull till Spelrum.

Hue White & Color Ambiance Lightstrip Plus
Pris: 849 kronor (startpaket med 2 m + 1 m slinga) hos Coolshop.

Razer Synapse fixar Fortnite-disco

Ladda ner Razer Synapse 3 på datorn och skapa ett konto. Logga sedan in. 

Hue
Klicka på Hue-symbolen för att komma igång.

Väl inne klickar du på den stora Hue-ikonen. Datorn kommer nu skanna efter Hue-bryggan. Klicka på Pair, när den väl har hittat din brygga. Para ihop genom att klicka på knappen på ovansidan på Hue-bryggan. När det väl är gjort kommer det rum vi skapade i Hue-appen att bli synligt i Synapse-menyn, under Hue-fliken.

Härifrån kan du skapa en hel del genom Razers Chroma-meny. Du kan bland annat få lamporna att pulsera i takt med ditt Razer Chroma-tangentbord. Eller skicka ut ett visst ljus om du trycker på en specifik tangent. Möjligheterna är stora.

Hue

Razer Synapse och Philips Hue fungerar också i en rad spel. Antalet är inte superstort för tillfället, men bland titlarna finns Fortnite och Overwatch. Vi testar med det förstnämnda, där lamporna lyser och blinkar beroende på vad du gör i spelet. Här kan du så klart gå bananas genom att koppla övriga lampor i ditt gamingrum, och få rummet att blinka i takt med att du pangar folk. Vi nöjer oss som sagt med att enbart synka Hue Lightstrip Plus. 

Hue
I Fortnite lyser lamporna i takt med vad vi gör. Det blir snart rena rama disco-känslan i spelrummet.

Synka Spotify med Hue Sync

Hue Sync är som nämnt en betydligt enklare historia. Den lyssnar av ljudet på datorn, och får lamporna att blinka i takt med Spotify, Youtube eller vad du nu önskar. För att komma igång behöver du skapa en Entertainment Area på samma sätt som vi gjorde ovan. Ladda sedan ner Hue Sync på din dator.

När du har gjort det öppnar du programmet och klickar på Search for bridge. Klicka sedan på Connect och bekräfta genom att trycka på knappen på din Hue-brygga.

Hue
Via Hue Sync kan du ställa in så att lamporna blinkar i takt med Spotify, Youtube eller vad du nu önskar.

Att synka Hue Sync med lamporna är inte särskilt avancerat. Börja med att dra reglaget längst upp (som bör heta detsamma som det rum du skapade i Entertainment area). Klicka sedan på den avlånga gröna knappen längst ner i programmet som heter Start light sync.

Låt oss säga att vi vill att lamporna ska blinka i takt med Spotify. För att göra detta öppnar du Spotify och sätter på en låt. Markera sedan Music i Hue Sync – därefter kan du ha ditt eget lilla disco hemma. Via programmet går det att ställa in enklare saker som vilken färgpalett som ska visas och hur intensivt lamporna ska blinka. 

Hue
Att få lamporna att blinka i takt med Spotify kan ju bli lite frustrerande om du har myskväll hemma, men ett häftigt partytrick är det allt.

Så installerar du Hue motion sensor – och får lamporna att reagera på dina rörelser

När du väl har kommit igång med din smarta belysning vill du förmodligen göra den ännu mer avancerad, och en praktisk sak är att sätta upp Hue motion sensor – och på så sätt få lamporna att tändas och släckas baserat på dina rörelser.

För vår del hittade vi en perfekt praktisk nytta av Motion Sensor. Badrummet var tidigare det enda stället där vi inte hade Hue-belysning, helt enkelt eftersom det inte fanns någon anledning till det. Men med en rörelsedetektor blir det ju bra mycket mer praktiskt. Vi har ställt in den så att belysningen lyser dämpat under natten, vilket gör att vi inte blir bländade om vi behöver gå på toaletten nattetid. I övrigt är det ju väldigt smidigt att badrummet tänds upp så fort vi öppnar dörren.

Själva installationen är lika simpel som det mesta annat som kopplas till Hue-systemet. Tillsammans med Hue motion sensor får du ett par skruvar och ett magnetfäste. Du behöver inte skruva fast sensorn i väggen om du inte vill, utan det går utmärkt att placera den på exempelvis kylskåpsdörren eller annan magnetisk yta. För detta test har vi satt fast sensorn på en handukstork i badrummet. 

Motion Sensor
En Motion sensor går att placera lite överallt. Vill du kan du skruva fast den i väggen.

För att lägga till Hue motion sensor klickar du på Settings längst ner till höger i Hue-appen, och därefter på Add accessory. Välj sedan Hue motion sensor, ta bort plastbiten från sensorn och bekräfta att lamporna blinkar.

Nu är det dags att placera Hue motion sensor i önskat rum i både app och i din bostad. Tänk på att placera sensorn där den lättast känner av rörelser. Det är inte särskilt krångligt, tänk bara på att inte sätta den bakom en möbel eller gömma undan den på något annat sätt.

Nästa steg är att välja när den ska reagera på rörelser, och vilket ljus den då ska tända. Vi har som sagt sensorn i badrummet, och under dagen och kvällen vill vi att den ska aktivera stark belysning, medan den ska stå på nattbelysning resten av timmarna. Här kan vi också ställa in vad som ska hända när sensorn inte längre känner av rörelser. Vill du så går det bra att stänga av belysningen manuellt (gärna i kombination med en Hue-brytare), men du kan också välja att det ska släckas ned per automatik efter en viss tid.

Nu är ju de flesta badrum som vårt, det vill säga utan fönster som släpper in ljus. Men har du Hue motion sensor i exempelvis vardagsrummet är det ju onödigt om lamporna drar igång mitt på ljusa dagen, när solen lyser in genom fönstret. Smart nog känner sensorn av dagsljuset, och skulle du inte vara nöjd med hur den presterar går det att reglera känsligheten under Daylight sensivity. Under Motion sensivity reglerar du hur känslig sensorn ska vara när det kommer till att känna av rörelser.

Hue Motion Sensor
Pris. 329 kronor hos CDON.