Steg för steg-guide – så kommer du igång med Philips Hue

Tre enkla steg för att installera Philips Hue
1. Börja med att skruva i de lampor du har köpt och slå på strömbrytaren.

2. Koppla in din Hue-brygga i din router. Vänta på att de tre små lamporna lyser.

3. Ladda ner Philips Hue-appen från App Store eller Google Play Store och följ anvisningarna där. Det är inte mycket svårare än att du behöver trycka på den stora runda knappen på Hue-bryggan för att para ihop systemet när appen ber dig om att göra så. Därefter är du redo att börja leka runt med lamporna, och ställa in lite mer avancerade saker så att din hembelysning kan bli smart på riktigt.

Börja kategorisera rummen

När du nu har parat ihop dina Hue-lampor börjar det roliga. Förmodligen har du köpt fler än en, och kanske också placerat dem i olika rum. Med Philips Hue är det enkelt att ställa in de olika rummen, så att du kan kontrollera dem var för sig. Du vill förmodligen ha ett annat typ av ljus i sovrummet än i köket. I appen klickar du först på Settings och därefter på Room Setup. Tryck sedan på den stora plus-ikonen längst ner till höger för att lägga till ditt första rum.

Till att börja med väljer du vad rummet ska heta, därefter bockar du för vilka lampor som ska ingå i det rummet. När du är klar väljer du Save, och gör om samma sak i alla de rum där du installerat Hue-lampor.

Philips Hue
Så här kan ett enkelt hem se ut.

Välj hur dimmern ska uppföra sig

Har du köpt startpaketet har du också fått med en brytare med tillhörande dimmerfunktion. Appen må vara hela grejen med hur du kontrollerar Hue, men du vill förmodligen även ha en fysisk knapp för att slå av och på dina lampor. Börja med att lägga till dimmern till Hue-systemet. Detta gör du genom att gå till Settings -> Accessory Setup. Tryck sedan på plus-knappen nere till höger och välj vilket tillbehör du ska lägga till (i detta fall Hue dimmer switch, vi kommer till övriga längre ned).

Det du först bör göra är att välja vilket rum du vill att dimmern ska kontrollera. Du kan antingen välja att den ska kontrollera samtliga lampor i ditt hem, eller upp till två olika rum. När det är klart kan du också välja hur den ska reagera beroende på om du trycker på den en eller flera gånger. Exempelvis kan ett trycka aktivera lamporna i den belysning som hade medan två tryck ska ge ett behagligt avkopplingsljus.


Styr belysningen när du inte är hemma

Via appen går det att skapa en rad behändiga saker. Klickar du på Routines längst ned på skärmen kommer du till ett avsnitt där du bland annat kan få Philips Hue-systemet att automatiskt slå på lamporna när du kommer hem och stänga av dem när du lämnar hemmet. För att det ska fungera behöver du ge tillstånd för appen att se var du befinner dig genom att slå på Location aware under Home & Away.

Det går att skapa rutiner för att lamporna ska tändas och släckas när du inte är hemma, något som är bra om du exempelvis är bortrest under en längre period. Det gör du under Routines och därefter Other routines. Här går det att göra en hel del val, bland annat att lamporna ska tändas och släckas på specifika klockslag (eller helt slumpmässigt) under specifika veckodagar.

Vill du kunna kontrollera belysningen manuellt när du inte är hemma behöver du först registrera ett Philips Hue-konto. Därefter går det alldeles utmärkt att slå på och av lamporna även om du ligger i solstolen, långt från hemmet.

Få Philips Hue att lira tillsammas med Ikea Trådfri

Ikea

Förra året lanserade den svenska möbeljätten Ikea sina smarta lampor under namnet Trådfri. Till en början var Trådfri ett rätt låst system, men numera kan faktiskt Ikeas lampor prata med Philips Hue, och utan att de behöver använda två olika bryggor. Det räcker att du har en Hue-brygga och enstaka Trådfri-lampor, så länge de sistnämnda är uppdaterade med den senaste mjukvaran.

Läs mer här: Ikea Trådfri – nu med stöd för Homekit '

Behöver strömbrytaren vara påslagen?

I grund och botten fungerar Philips Hue som vilka andra lampor som helst, och behöver naturligtvis ha ström för att fungera. Därför behöver du ha dina strömbrytare påslagna om du vill kunna kommunicera med lamporna.

En nackdel som Philips Hue har jämfört med exempelvis Ikea Trådfri är att lamporna nollställs när du slår av strömbrytaren. Slår du på den igen lyser de med klart, vitt ljus, oavsett hur du hade dem innan – och du behöver gå in i appen för att ställa in lamporna i önskad färg och ton.