Med Philips Hue kan du enkelt ta kontroll över ljuset ditt hem och sätta stämningen i jul. Styr färger, sätt scheman och styr med rösten. Varför inte klä granen i Philips Hue-slingor och ändra färg utifrån tidpunkt och aktivitet? Eller få julstjärnan att växla färger och stänga av sig automatiskt när du inte är hemma.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att maxa julfirandet med schyst belysning.

I den här guiden:
1: Prylarna du behöver
2: Kom igång med Hue
3: Röststyrning, Google Home och Homekit
4: Synka lampor med Spotify och spel
5: Våra favoritappar

Vad är Philips Hue?

Kortfattat kan man beskriva Philips Hue som ett anpassningsbart belysningssystem och som ger dig möjlighet att kontroller vilka lampor i ditt hem som ska tändas eller släckas – och vid vilket tillfälle detta ska ske. Alla kommandon skickas trådlöst via wifi och du kan dämpa ljuset, använda timer, byta färg och gruppera olika lampor till ett och samma kluster. Allt givetvis beroende på vilka produkter du valt.

Det finns en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. Philips Hue har lampmodeller med de flesta fattningar så du behöver alltså inte byta ut armaturerna i hemmet – det räcker med själva lamporna. Philips erbjuder även kompletta uppsättningar, däribland kökslampor och skenor med spotlights.

I den här guiden går vi igenom allt från hur du kommer igång med dina lampor till mer avancerade funktioner – och tipsar om tillbehören som gör Philips Hue ännu lite roligare.

Philips Hue

Vad behöver jag?

Det enda som behöver finnas i ditt hem är egentligen ett nätverk. Bryggan ansluts med kabel till din router och lamporna installeras sedan var och en för sig i appen, som är mycket användarvänlig och visar dig steg-för-steg vad du ska göra. Sedan är det bara att prova sig fram och gruppera lamporna efter tycke, smak och behov.

Philips Hue Start-kit

Start-kitet för Philips Hue finns i flera olika varianter och prisklasser. Det första du behöver bestämma är om du ska satsa på de vita lamporna (Hue White), de som kan visa nyanser av vitt (Hue White Ambiance) eller de lite dyrare lamporna som klarar av att visa upp till 16 miljoner färgkombinationer (Hue White and Color Ambiance). Att kunna lysa upp köket i rosa-lila är förmodligen inte något som du lär finna särskilt nödvändigt, men ha i åtanke att många av de mer avancerade funktionerna enbart fungerar tillsammans med Hue White and Color Ambiance. Oavsett vilka du väljer är samtliga modeller dimbara.

Philips Hue
Philips Hue.

Med startpaketet får du lampor (finns startpaket med olika varianter), en dimmerknapp (mer om den längre ned) och en brygga.

Pris White Ambience:1 179 kronor hos Kitchentime.
Pris White and Colour Ambience:1 499 kronor hos Proshop.

Philips Hue Bridge: Bryggan kommunicerar med lamporna

Bryggan är nödvändig för att lamporna ska kunna kommunicera med ditt nätverk, vilket i sin tur är nödvändigt för att du ska kunna styra lamporna med appen. Utan bryggan fungerar Philips Hue alltså som vilka andra led-lampor som helst, förutom att de är väldigt mycket dyrare. Skulle du av någon anledning inte vilja köpa ett startpaket går det att köpa bryggan separat. Bryggan kan styra upp till 50 lampor, så du lär bara behöva en.

Pris: 479 kronor hos Gardenstore.

Philips Hue Bridge
Philips Hue Bridge. Bryggan som kopplar samman dina Hue-prylar.

Philips Hue tillbehör – våra favoriter

Philips hue White and Color Ambiance Starter Kit
Philips Hue Starter Kit GU10 Color Ambiance.

White and Color Ambiance Starter Kit GU10 Color Ambiance
Innehåller tre lampor med så kallad GU10-fattning – med vilka du kan ersätta dina halogenlampor, det vill säga dina spotlights. Även här får du med en brygga och en strömbrytare. Här kan du även få färgat ljus, totalt 16 miljoner färgkombinationer för att vara exakt. Lite dyrare, knappt 2 000 kronor.

Pris:1 390 kronor hos Proshop.

Hue

Philips Hue-utomhusbelysning
Har du tillgång till uteplats i din bostad vill du förmodligen även nyttja din Hue-belysning där. Lyckligtvis har Philips nyligen lanserat en rad lampor för att använda på uteplatsen, balkongen eller i trädgården.

Bland annat finns Hue Lightstrip Outdoor (upp till fem meter), piedestalerna Calla och Lucca, samt väggbelysningen Turaco.

Lamporna är givetvis kompatibla med dina övriga Hue-lampor, och klarar av att visa 16 miljoner färger.

Outdoor Lightstrip (2m)
Pris
: 829 kronor hos Proshop.

Calla Pedestal (base kit)
Pris
: 1 188 kronor hos Proshop.

Lucca Pedestal (base kit)
Pris
: 1 106 kronor hos CDON.

Philips Hue Ambiance Wellness
Philips Hue Ambiance Wellness.

Philips Hue Ambiance Wellness
Om du inte vill utrusta din vanliga bordsskärm med en E14-lampa har Philips tagit fram några varianter. Wellness har en högst speciell design, och är tänkt att fungera som en slags avkopplingsbelysning. Tillsammans med Wellness får du en E27-lampa (vit) och en dimmer. Det går naturligtvis att byta ut den vita lampan mot en med färgfunktion, om så önskas.

Pris:799 kronor hos Hemmy.se

Philips Hue Light Strip Plus
Philips Hue Light Strip Plus.

Philips Hue Light Strip Plus
Light Strip är, som namnet antyder, en slinga med flera små led-lampor som fungerar lika enkelt som övriga produkter till ditt Philips Hue-system. Perfekt att placera under bardisken, ovanförför diskbänken eller varför inte bakom tv: n. Light Strip Plus är väldigt flexibel och kan böjas, klippas och även förlängas om du köper till ytterligare en slinga.

Pris (2m): Från 599 kronor hos Prisjakt.

Philips Hue Still Taklampa
Philips Hue Still.

Philips Hue Still Taklampa
Det erbjuds en mängd olika kompletta taklampor som även de ansluts till ditt Philips Hue-system, här är ett exempel för 1 175 kronor som går att dimma och ställa in med valfri nyans av vitt ljus, från kalla energigivande dagsljus till avslappnande varmvitt ljus.

Pris: 1 137 kronor hos CDON.

Philips Hue Dimming Switch
Philips Hue Dimming Switch.

Philips Hue Dimming Switch
Du får visserligen en dimmer i startpaketet, men du vill förmodligen ha fler än en. En kan exempelvis sitta vid ytterdörren medan en är placerad på kylskåpet eller i sovrummet. Dimmern fäster du antingen via magneterna eller tejpremsorna på baksidan.

Pris: 186 kronor hos CDON.

Philips Hue Tap

Philips Hue Tap
En variant till dimmern är Hue Tap – en liten fjärrkontroll som varken kräver elanslutning eller batteri för att fungera, istället får den energi när du trycker in knapparna. Riktigt smart. Här får du fyra knappar, som du givetvis kan konfigurera för olika saker.

Pris: 440 kronor hos Pricerunner.

Philips Hue Motion Sensor

Philips Hue Motion Sensor
Det här är ett riktigt användbart tillbehör från Philips själva. Som namnet skvallrar om är Philips Hue Motion Sensor en rörelsesensor som du kopplar ihop med ditt Hue-system. Enheten tänder lamporna när den känner av att någon är i närheten, och släcker lamporna när den inte har registerat någon rörelse på ett tag.

Pris: 329 kronor hos CDON.

Athom Homey

Athom Homey
Okej, Athom Homey är inte framtagen specifikt för Philips Hue och är möjligen en lite väl dyr investering om du bara har utrustat ditt hem med smart belysning. Men har du ett smartare hem än så är Homey ett riktigt smidigt alternativ om du vill kunna detaljstyra dina prylar. Här kan du bland annat ställa in om lamporna ska göra en viss sak beroende på om något annat händer – exempelvis kan de tändas om din rörelsesensor går igång eller om din kamera upptäcker en familjemedlem.Läs vårt Homey-test här!

Pris: 3 199 kronor hos Kjell och Company.

Flic

Flic
De smarta knapparna från Flic är framtagna för att styra saker från distans, och fungerar naturligtvis med Philips Hue. Här kan du exempelvis ställa in om ett klick ska släcka alla lampor medan två klick ska tända kökslamporna i en viss färg. Lite som en fjärrkontroll, förutom att de möjligen är enklare att slarva bort.

Pris: 249 kronor hos Netonnet.