Taggar som håller koll på nycklar, barnen eller husdjur är inget ett nytt, men det är däremot första gången Samsung släpper en produkt i den här kategorin. Samsungs nya Connected Tag är en uppkopplad tagg som är lätt att hänga på ett barns ryggsäck eller på nyckelknippan.

Connected Tag är dessutom, enligt Samsung, den första mobila pryl riktad för vanliga konsumenter att använda så kallad Narrowband-teknik. Tekniken använder mobildata för att skicka små mängder information med låg strömförbrukning.

Stort test: Bästa gps-tracker för att spåra allt du äger

Connected Tag
Foto: SamsungSamsung Connected Tag är 4,2 x 4,2 x 1,2 centimeter stor och väger 25 gram. Batteritiden är sju dagar.

Det gör att Connected Tag tillsammans med Narrowband, sin gps och sin wifi-positionering kan uppge sin position utan att vara närheten en en mobiltelefon, som bluetooth-trackers annars behöver. Med hjälp av detta kan vi till exempel sätta upp ett virtuellt gps-”stängsel” där taggen meddelar oss när barnen springer för långt hemifrån.

Connected Tag är dock alldeles färsk. Taggen kommer visas upp i USA under veckan, för att under kommande månader börja säljas i vissa utvalda länder. Pris, och eventuell svensk lansering, finns ingen information om i dagsläget.