Du har säkert imponerats av surroundljudet i moderna biosalonger, till exempel när en helikopter sveper över dig och du hör ljudet från rotorbladen i taket ovanför dig. Det blir helt enkelt en omslutande ljudupplevelse med den senaste surroundstandarden Dolby Atmos. Istället för att låsa ljudet till fasta kanaler som 2.1, 5.1 eller 7.1 arbetar den nya standarden med upp till 128 separata ljudobjekt som kan placeras ut i ljudbilden – även i höjdled vilket inte har varit möjligt tidigare.

De bästa biosalongerna använder mer än ett 60-tal högtalare som ljuden kan placeras ut på, men även system med färre högtalare kan dra nytta av den nya tekniken. Det ljud som mastras för hemmabiomarknaden innehåller nämligen alla ljudobjekt, utplacerade i en tredimensionell rymd precis som på bion.

Uppåtriktade högtalare

En soundbar kan arbeta med uppåtriktade högtalarelement för att åstadkomma 3D-ljud. Och tack vare reflekterat ljud, där man utnyttjar rummet för att placera ut ljudelementen, blir surroundupplevelsen ett rejält lyft jämfört med tidigare lösningar. Det här är något som måste höras för att man ska förstå exakt hur stor förbättring det handlar om. Och nu har Dolby Atmos nått hemmabiomarknaden.

LG
LG:s SJ9 kammade hem pris för bästa produkt från Eisa Award-juryn.

Du kanske har sett att det har dykt upp ett antal tv-apparater med stöd för den nya standarden, både via hdmi-utgången och i streamingtjänster. Så om du funderar på ett nytt högtalarsystem bör det ha Atmos för att vara framtidssäkert. Och utbudet av titlar med stöd för tekniken växer hela tiden, både på bluray-skivor och via online-tjänster.

Det finns en mängd olika ljudanläggningar för dig som har plats att omsluta dig med högtalare i tv-rummet, med till exempel takmonterade högtalare som komplement. Ett alternativ om du vill ha en mer stilren och ekonomisk lösning är en soundbar med Dolby Atmos.

LG
Med en soundbar kopplad till tv:n slipper du otympliga surroundhögtalare och högtalarkablar.

Prisbelönt och prisvärd

LG:s nya modell SJ9 levereras med trådlös subwoofer och valdes ut som bästa soundbar av Eisa-juryn. Trots det ligger den lägre i pris än de flesta alternativ för hemmet med Atmos-stöd. Adaptiv ljudkontroll analyserar innehållet i realtid, och dialogen i filmer är kristallklar. SJ9 ger även en förhöjd ljudupplevelse för vanligt surroundljud och stereo.

Förutom grymt ljud och stilren design bjuder SJ9 också på en hel del smarta funktioner. Eller vad sägs om inbyggd Chromecast Audio så att du kan streama miljontals låtar direkt från din smartphone? Du kan även aktivera funktionen Auto Music Play om du vill att soundbaren ska börja spela automatiskt när du kommer in i tv-rummet.

Skäm bort dina öron och ögon med en snygg soundbar i premiumklass med Dolby Atmos och massor av smarta funktioner.

Läs mer