Under torsdagen lät leksakstillverkaren Mattel meddela att företaget inte ska sälja sin Mattel Aristotle, en Cortana-utrustad smart högtalare som var utformad som en sorts digital barnvakt.

Att Aristotle påstod sig kunna (delvis) ersätta en vanlig förälder tillverkad i kött och blod ledde till att högt uppsatta personer i den amerikanska regeringen bad Mattel att inte lansera högtalaren på marknaden. Detta enligt uppgifter från The Washington Post. Högtalarens inverkan på integriteten, särskilt barnens, oroade åtminstone två senatorer i USA.

Missa inte! Röststyrning tar över våra hem – är det framtiden eller ett säkerhetshot?

Mattel berättar däremot för Washington Post att företaget redan i juli hade bestämt sig för att skrota produkten, detta efter att företagets nya utvecklingschef ville fokusera mer på produkter som ”levererar bästa möjliga uppkopplade upplevelse till våra kunder.” Då hördes inga tvivel om integriteten.

Aristotle består av två delar; en webbkamera som agerar baby monitor, och en cirkelformad högtalare med inbyggda led-lampor. Lamporna kunde även fungera som nattlampa, eller byta färg som svar på frågor samt under lekar med högtalaren.

Viktigare för Microsoft var att högtalaren skulle använda företagets smarta assistent Cortana, en framgång för Microsoft som hittills bara lyckats lansera sin smarta assistent i en högtalare från Harman Kardon. Nu blir det alltså ingenting av detta projekt.

Amazon, Apple, Google och Microsoft försöker alla övertyga oss om att smarta högtalare blir allt mer av ”måsten” att ha i våra hem. Men när det gäller barn blir såväl lagstiftare som föräldrar allt mer oroliga för leksaker som ska interagera med och lära av barn.

Washington Post noterar också att Mattel tidigare skrotade sin Hello Barbie, en interaktiv Barbie-docka som kunde lyssna på och lära från det barn som lekte med dockan. Och så finns såklart även en oro över att uppkopplade baby monitorer och webbkameror ska kunna hackas.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg