Tack vare större uppkopplingsmöjligheter (wifi eller bluetooth) har marknaden formligen exploderat när det gäller apparater som ska få oss att vakna på morgonen, som registrerar våra sömnmönster eller som underlättar för dig med sömnapné. Den vanligaste varianten är de så kallade sovlamporna som simulerar solens upp- och nedgång och som på så sätt ska ge oss en bättre dygnsrytm.

Vibio

Vibio är en annorlunda lösning, som på förhand verkar rikta sig mer till människor med hörselnedsättning och som kanske inte kan använda sig av ”vanliga” väckarklockor som ger ifrån sig ljud. Den här enheten vibrerar nämligen kraftigt och väcker på så sätt användaren utan att störa eventuella sängkamrater.

Vibio är cirka en decimeter i diameter och knappt tre centimeter i tjocklek. Överdelen ser ut att vara vadderad men det är mer en designgrej, produkten är stenhård och skalet är tillverkat i plast. Men oavsett detta så märker vi inte av Vibio när den ligger under kudden. Det finns även ett så kallat ”snoozeband” som du kan rycka i en gång om du vill sova vidare eller två gånger för att stänga av larmet.

Buggig app

Till Vibio kommer även en nedladdningsbar app (IOS och Android), vilken ska installeras innan du kan använda enheten. Mjukvaran är dessvärre buggig och flera gånger under testperioden behöver vi både stänga av och på bluetooth i vår smartphone samt flera gånger upprepa ihopkopplingen innan det fungerar igen. Detta känns såklart vanskligt, en produkt som ska se till att du vaknar på morgonen måste både vara och kännas pålitlig, hur ska du annars ens kunna somna?

Vibio
Snyggt och användarvänligt, men tyvärr strular hopkopplingen titt som tätt...

Väl i appen kan du ställa in vilken tid samt vilka dagar larmet ska gå igång samt om du vill att telefonen skall ge ifrån sig ljudsignal. Du kan även ställa in om Vibio ska vibrera vid inkommande samtal eller meddelanden. Enheten placeras sedan under huvudkudden eller madrassen, sedan är det bara att somna in.

Fungerar det då? Ja, det skakar till duktigt under kudden och trots att vi väljer att låta telefonen vara tyst så vaknar vi utan problem. Detta är givetvis individuellt och beroende på hur tungt du sover, men för oss fungerar det klockrent. Men vi kan ändå inte sluta fråga oss själva om produkten verkligen behövs? Visst, har du provat allt annat och är hopplöst morgontrött kan det kanske vara idé att testa Vibio, men att betala knappt 800 kronor för en enhet som inte gör annat än att vibrera känns tveksamt.

Omdöme

Vibio gör det den är skapt för men känns faktiskt onödig. Den buggiga appen gör inte saken bättre utan tillför bara osäkerhet inför kommande morgondag.

plus

Snygg design.
Kraftiga, och ställbara, vibrationer.
Fungerar även utan din mobil i närheten.

minus

Dyr.
Buggig app.

Fakta Vibio

Typ: Vibrerande väckningsenhet
Pris: 795 kr
Anslutning: Bluetooth 4.1
Batteri: Uppladdningsbart, räcker cirka en vecka
Mått: 94 × 94 × 27 mm
Vikt: Ca 153 gram

betyg 5 av 10