Under söndagen började Fitbits nya smartklocka Ionic säljas i Sverige via företagets hemsida för 3 499 kronor, och så småningom letar den även sig ut till återförsäljare över landet. När Ionic först visades upp skröt Fitbit om att vi kommer kunna lyssna på musik lagrad direkt i klockans egna minne. Till kruxet hör dock att tjänsten i fråga var Pandora – en amerikansk musiktjänst som inte finns tillgänglig utanför USA:s gränser.

Fitbit har heller inget avtal på plats med andra strömningstjänster såsom Spotify, Google Play eller Deezer i Sverige, eller ens i Europa. En rätt stor del av vad som gör Fitbits smartklocka intressant saknas alltså utanför USA.

Läs mer! Fitbit lanserar smartklockan Ionic – med gps, simfunktion och Fitbit Pay

Fitbit Ionic
Foto: FitbitFitbit Ionic

Enligt Wareable pågår förhandlingar med andra tjänster, men ännu utan resultat. Rykten gör gällande att förhandlingar med Spotify föll för länge sedan, så någon Spotify-app på klockan verkar inte troligt den närmaste tiden.

Som jämförelse kan nämnas att Apple Watch tillåter oss att synka musik från Apple Music lokalt till klockan (utanför Sverige kan vi snart även strömma musik till klockan över 4G). Samsung har i sin tur lyckats knyta till sig Spotify, sedan i somras finns företagets Gear-klockor med en Spotify-app.

För de flesta Ionic-ägare innebär det här att mobilen måste med även i fortsättningen om vi vill lyssna på musik under träningen. Det finns dock en omväg för den som absolut vill ha offline-synkad musik i klockan. Med Fitbits programvara Connect kan vi – bara på en Mac eller pc, inte via mobilen – synka Itunes- och Windows Media-listor direkt till klockan. Men det är bra mycket krångligare än konkurrenternas alternativ.