I augusti lanserade Nest sina första produkter i Sverige, och i dagarna lanseras inte mindre än tre nya produkter för det smarta hemmet. Däribland Nest Secure som är ett larmsystem som ska vara enkelt att handhava och prata med en "vänlig röst" till användaren.

Nest Secure-systemet består av tre olika enheter som arbetar tillsammans för att vara, som Nest säger, ”enkelt för de boende och tufft mot inkräktare” – Nest Guard som innehåller ett larm, en knappsats och en rörelsesensor. Nest Detect, den andra delen i larmsystemet, är en ”allseende” sensor som när den placeras på en dörr kan upptäcka både när dörren öppnas och stängs, samt upptäcka rörelser i det rum den övervakar, allt från en enda kompakt, batteridriven enhet.

Nest
Foto: NestNest Secure

Nest Tag, den tredje delen av systemet, är som det låter en nfc-tagg som gör att vi slipper aktivera larmsystemet via lösenkoden, och som med fördel kan delas ut till husets alla familjemedlemmar, kanske till mor- eller farföräldrar samt hundvakten.

Nest
Foto: NestNest Hello

Nest lanserar också en ny videodörrklocka kallad Hello. Det är dels en helt vanlig dörrklocka, dels en kommunikationsenhet mot den som står vid dörren. Hello upptäcker om någon är där vid dörren, redan innan hen trycker på dörrklockan och kan ta en bild på besökaren om vi vill det. Vi kan svara besökaren, antingen manuellt eller genom att skicka ett autosvar – eller skicka en varning om det är en ovälkommen gäst.

Sist men inte minst lanserar Nest också en utomhusvariant av Cam IQ. Kameran ska inte bara rakt upp och ned filma vad som händer, utan även kunna varna användaren om det står en obekant person på tomten. Exakt hur väl detta fungerar får vi återkomma till vid ett senare tillfälle. Vi håller i nuläget på att testa inomhusvarianten av Cam IQ, och återkommer med ett betyg under nästa vecka.

Nest
Foto: NestNest Cam IQ.

Intressant nog ska kameran också via en kommande mjukvaruuppdatering utrustas med Google Assistant (dock oklart om detta även gäller Sverige) för att användaren med rösten ska kunna ställa frågor om hemmet och utföra uppgifter.

Nest Secure larmsystem blir tillgängligt i Sverige från november, priset har vi dock ingen uppgift om. Nest Cam IQ i sin tur kommer kosta 3 995 kronor, men här är lanseringsdatum istället okänt. Dörrklockan Hello blir tillgänglig i Sverige någon gång under 2018.