Samsung, Garmin, Fitbit, Apple Watch – ingen av dem torde kunna bräcka detta aktivitetsarmband när (om) det väl finns på marknaden. Forskare vid University of Buffalo i USA har tagit fram ett system som ska kunna upptäcka förändringar i kroppen som tyder på en begynnande lungcancer. Det skriver Wareable.

Lungcancer är en av de vanligaste formerna av cancer, men om den upptäcks i ett tidigt stadium är chansen högre att den kan behandlas och botas. Just det ska detta aktivitetsarmband hjälpa till med.

Läs också: Drömmen för diabetiker – Fitbits smarta klocka mäter blodsockret

Systemet fungerar i tre steg där ett litet implantat placeras strax under huden, det reagerar på biomarkörer i blodet. Implantatet skannas av en laser som sitter i ett armband eller aktivitetsband på handleden, och denna information behandlas och visas sedan av en tillhörande smart telefon eller dator. Systemet fungerar redan idag, men inte till 100 procent. En av de stora utmaningarna är att förbättra nogrannheten så att systemet inte ger falsklarm.

Det här är istället början på ett treårigt projekt där målet är att i slutet av perioden ha en fungerande prototyp av det cancerskannande armbandet. Under projektets gång hoppas Buffalo-forskarna även kunna hitta fler sätt att upptäcka även andra cancertyper, och kanske förbättra de system vi har idag för att upptäcka cancer i ett tidigt stadium.

Missa inte: Här är smarta plattan som ser till att kudden alltid är kall