Uppdaterad. Smarta led-lampor som tänds och släcks via ett tryck på mobilskärmen finns i en uppsjö olika varianter, och det finns till och med glödlampor med inbyggda högtalare. Ingen tillverkare har dock kommit lika långt i utvecklingen som Philips och deras serie Hue, som innefattar en rad olika lösningar för att belysa hemmet.

Läs även: Så kommer du igång med Philips Hue

Philips Hue

Det finns flera start-kit att välja mellan beroende på vilket behov du har. Gemensamt för dem alla är att det ingår en så kallad brygga som kopplas till din router. Den sköter sedan kommunikationen med alla lamporna. I vårt fall tog vi in White Ambience Start Kit, som innehåller två stycken lampor (E27, stor sockel, endast vitt ljus), en brygga samt en trådlös dimmerströmbrytare. Som komplement tog vi även in två lampor med liten sockel (E14), och som även kan skifta i färg. Vi testade även systemet tillsammans med Apple Homekit och ett antal olika sensorer och brytare från Fibaro, samt med appen IFTTT.

Ikea Trådfri: Vi testar Ikeas smarta belysning

Så snart du installerat appen börjar startas sökandet efter basstation och lampor. Gränssnittet är riktigt snyggt och upplägget logiskt. När lamporna väl hittas kan du sedan gruppera dem och namnge klustret efter vilka rum du installerat dem i – exempelvis vardagsrum, hall, sovrum och så vidare. Det är lika enkelt att sära på enheterna och döpa om dem om du vill flytta dem rent fysiskt till ett annat rum. Upplägget påminner inte så lite om hur ett multiroom-system med högtalare fungerar, men frågan är om inte Philips drar det längsta strået när det gäller användarvänlighet. Riktigt bra.

Philips Hue

I appen kan du sedan ställa in ljusstyrka samt vilket slags ljus du vill använda för tillfället – alltifrån varmt avkopplande ljus till starkt vitt ljus. Du kan även med timerfunktion ställa in så att lamporna slås på och av vid en viss tidpunkt. Även ur säkerhetssynpunkt finns givetvis fördelar om det hela tiden ser ut som om någon är hemma. En annan fördel är att Philips Hue är kompatibelt med Amazon Alexa, Apple Homekit och Google Home, vilket bland annat möjliggör röststyrning. Det är faktiskt oerhört smidigt att kunna säga "Släck huset" till Siri och se hur alla lampor slocknar. Eller "Tänd taklampan i köket".

Läs även: Så automatiserar du Philips Hue med IFTTT

All-in kräver nya brytare

Baksidan med Philips Hue, om du vill gå all-in, är att lösningen kräver att dina gamla analoga brytare är på hela tiden. Om någon i hemmet råkat slå av en lampa med lysknappen på väggen kommer du inte åt den i appen. Och när vi tänder upp den igen minns den inte att du kanske dimmat lampan eller ändrat färg. Lösningen är förstås att du går över till att använda tillhörande trådlösa brytare, och kanske även rörelsedetektorer. Eller att du kompletterar ditt Hue-system med några switchar från t ex Fibaro bakom dina brytare så att de funkar ihop i t ex Apple Homekit.

Du kan även använda Philips Hue tillsammans med IFTTT, vilket öppnar upp för en hel del spännande möjligheter. Exempelvis att tända upp en lampa i en viss färg och chefen mailar dig. Eller släcka hela huset automatiskt när du (din smartphone) lämnar hemmet.

Omdöme

Vi är helt sålda på Philips Hue och efter att ha använt systemet under några veckor känns det främmande att gå tillbaka till hur det var tidigare. Det är otroligt enkelt att använda, och möjligheterna att skräddarsy din belysning är stora. Till varje brygga går det att koppla upp till femtio lampor och tolv tillbehör (dimmers, rörelsesensorer, och så vidare). Men smakar det så kostar det – varje extralampa kostar nämligen från runt 150 kronor upp till över 500 kronor, beroende på fattning och om du vill kunna byta färg eller inte.


Fakta Philips Hue LED-lampset E27 KIT

Testad: 2017/09
Pris vid testtillfälle: 1 200 kronor.
Typ: Smart och uppkopplat ljus-system
Anslutning: Wifi
Lampa:
Sockel: E27
Livslängd: 25 000 timmar
Färgtemperatur: 2 200 K - 6 500 K
Ljusflöde: Från varm- till kallvit ljusfärg
Max. effekt vid användning: 9,5 W
Brygga:
Max. antal tillbehör:12
Max. antal lampor: 50
Nätadapter: 100–240 V AC / 50–60Hz
Aktuellt pris: 1 399 kronor hos CDON.

Läs mer här

plus

Oändligt med olika ljusinställningar
Enkelt handhavande
Funktionalitet
Kompatiblelt med Homekit och IFTTT

minus

Dyrt
Lamporna återställs om du bryter strömmen med vanlig lysknapp

betyg 9 av 10