Amazon och Microsoft tänker låta sina digitala assistenter Alexa och Cortana börja kommunicera med varandra. Assistenterna kommer i framtiden att kunna ha kontakt med varandra genom en rad olika produkter med slutmålet att göra båda assistenterna bättre, rapporterar The New York Times.

Missa inte: Samsung bekräftar - Jobbar på egen smart högtalare för snar lansering

Att digitala assistenter samarbetar på det här sättet hör till ovanligheterna då de stora teknikföretagen lägger stora mängder pengar på att just deras assistent ska vara den bästa. I samtal med New York Times säger Amazons vd Jeff Bezos att assistenterna likväl är bra på olika saker och att det vore fel att inte låta dem komplettera varandra. Exempelvis är Cortana mycket bättre integrerad med Office-produkter.

Jeff Bezos uppmanar också Apple och Google att erbjuda en liknande integration. Han säger att han själv skulle stödja det. Det gör även Microsofts vd Satya Nadella.

– Förhoppningsvis blir det inspirerade, säger han till The New York Times.

De uppdaterade versionerna av Cortana och Alexa kommer bli tillgängliga någon gång senare i år. Windows 10-användare kommer först få tillgång till Alexa via Cortana på deras PC följt senare av Android och Ios längre fram i tiden.