Många smarta lås är rätt klumpiga saker som knappast smälter in snyggt i dörren. Men det ska Otto ändra på, ett nytt smart lås från ett amerikansk startup-företag med samma namn.

Låset är betydligt mindre än de flesta andra smarta lås vi hittills sett, och inte mycket större än ett vanligt, hederligt gammalt dörrlås. Rätt snyggt är det också, åtminstone i våra ögon, och det kan nog locka även icke teknik-intresserade som vill utnyttja fördelarna med ett smart lås.

Läs också! Stort test: Bästa smarta låsen som håller tjuven borta

Otto kopplas upp mot hemmets wifi och ger som de flesta andra smarta lås möjlighet att låsa upp via mobilen samt ge en gästinloggning till gäster, hantverkare, blomvattnare och andra som behöver komma in i ens hem.

Låset ska känna av om vi (eller snarare mobilen) befinner sig i närheten och då räcker det med att trycka på låset för att låsa upp det. Skulle vår mobil få slut på ström är det även möjligt att använda en fyrsiffrig pin-kod som matas in genom att vrida på låset, ungefär som på ett kassaskåp.

Otto
Foto: Otto

Det utbytbara batteriet räcker i tre till fyra månader. Inte alltför länge, men det innehåller även ett litet batteri som agerar extrakraft när huvudbatteriet är slut, och ger då runt ett dussin extra upplåsningar.

Enligt The Verge ska låset så småningom även få stöd för smarta assistenter som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Homekit med Siri.

Det är det snyggaste smarta låset vi sett hittills, men kanske också det dyraste. Otto går loss på hela 699 dollar, nästan 5 700 kronor innan svenska skatter.

Och så var det en till sak. Otto säljs än så länge bara i vissa av de större amerikanska städerna, med oklara expansionsplaner. Om Otto alls kommer till Sverige står skrivet i stjärnorna (vi skulle inte lägga en slant på det), men det bevisar åtminstone för resten av världens smarta lås-tillverkare att låsen inte behöver vara stora, klumpiga historier.