Verisure insåg ganska tidigt att det var smart att kombinera hemlarm med fjärrstyrning av andra saker i hemmet, så som strömbrytare. Vi har tidigare testat deras stora larmpaket och ställt det mot konkurrenterna (det testet kan du läsa här) – men hur bra fungerar integrationen med Yale Doorman och går det att styra din luftvärmepump tillfredsställande genom Verisure-appen? 

Verisure smart låsmodul

Enkel integration men dålig dokumentation

När vi testade Yale Doorman nyligen konstaterade vi att det var en riktigt smart lösning. Installationen kräver att du byter ut hela låskistan, men det medföljer tydliga anvisningar och har du bara en modern dörr där Yalepaketet passar går det relativt snabbt att installera låset. Att koppla ihop det med ditt Verisuresystem är sedan riktigt enkelt.

Den lilla modulen, som kostar 690 kronor om du har ett befintligt Verisuresystem, är superenkel att montera och sedan registrerar du den under Mina Sidor på Verisures sajt (eller i appen). När det är gjort gör du inställningar och sätter koder i Verisureappen istället för på knappsatsen på låset, och här är det lite knapphändigt med information. Yale-taggarna som medföljer låset måste programmeras på nytt, genom Verisure-appen (under Användare).

Vi hade gärna sett att det följt med en liten steg-för-steg-guide till det här momentet, och information om exakt hur det funkar. Du kan nämligen låsa upp och larma av/på med Yale-taggarna, men Verisures nyckelbrickor kan bara kommunicera med själva larmdelen. Snabbguiden på sajten under Mina sidor är lite kortfattad och kan vara svår att hitta.

När vi låser upp dörren, med appen eller med larmbricka och kod, larmar Verisuresystemet av, och du kan även välja att låsa och larma genom att hålla in en knapp på knappsatsen på Yale-låset medan du knappar in koden. Om en låsning misslyckas kan du välja att få mail eller en notis, eller – om du vill ha stenkoll på hemmet – få en notis så fort någon låser eller låser upp. Bra!

Verisure smart energimodul


Verisure Smart

Under Mina sidor kan du även skapa enkla regler/makron under menyn "Verisure Smart". Här är integrationen med Yale-modulen väldigt enkel, du kan i stort sett bara aktivera eller avaktiva era autolåsfunktionen baserat på tid. En kul funktion är om du kombinerar fjärrstyrda strömbrytare (Smart Plugs), då kan du välja att koppla händelser som låsning och upplåsning till dessa.

En annan modul som nyligen lanserades av Verisure heter Smart Energimodul. Det handlar om en wifiuppkopplad dongel som kan kommunicera med nyare luftvärmepumpar från Panasonic, en lösning som kostar 1 449 kronor om du handlar den i Verisures webbshop. Vi testar den tillsammans med en fyra år gammal värmepump som vi tidigare kopplat till en wifimodul från Panasonic själva men som slutat fungera nyligen.

Installationen är ganska enkel men vi har lite problem med wifi-mottagningen när vi gömmer enheten bakom värmepumpen, trots att avstånd mellan värmepump och router endast är cirka fyra meter med en lätt vägg emellan. I övrigt fungerar den här modulen riktigt bra och vi kan styra alla parametrar för temperatur, fläkthastighet och spjällens riktning. Det enda vi saknar är möjligheten att ställa timers, en funktion som annars finns i fjärrkontrollen till värmepumpen vi testade med (Panasonic VE9NKE). På Verisures hemsida finns en lista på kompatibla modeller.

betyg 9 av 10