Högt blodtryck är verkligen inte bra. Det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och njursjukdom, bland mycket annat. Lever du i extremt stressad vardag kan det vara läge att ha koll på ditt blodtryck, och då menar vi inte endast de gången du besöker läkaren. Stress ökar risken för högt blodtryck och cirka en tredjedel av alla vuxna i Sverige har högt blodtryck. Vet du med dig att du ligger i riskzonen kan det alltså vara på sin plats att införskaffa en blodtrycksmätare.

Nokia BPM+

Nokias helt nya blodtrycksmätaren BPM+ fästs på överarmen och skickar all data direkt till din smartphone. Det hela är mycket enkelt och förloppet tar bara runt minuten.

Först och främst måste du ladda ner appen Health Mate och fylla i dina personliga data. Har du den sedan tidigare behöver du bara starta blodtrycksmätaren och appen hittar enheten direkt. Ett tryck på ena delen av det cylinderformade instrumentet och mätningen sätter igång.

Blodtrycksmätaren är helautomatisk och använder en oscillometrisk mätmetod. Den mäter alltså medelblodtrycket och beräknar utifrån det ditt blodtryck och din puls.

Nokia BPM+

Efter det att den synkat med din smartphone (via bluetooth) sparas all data så att du kan följa din utveckling i olika diagram och tabeller. Har du fler hälsoprodukter från Nokia (eller Withings) finns även dessa data sparade i appen. Snyggt och överskådligt. Du får även feedback i form av färgkoder som visar på ditt hälsotillstånd, från blått som är optimalt till rött när det ser värre ut.

Omdöme

Nokia BPM+ är en smidig blodtrycksmätare som snabbt ger dig information om både tryck och puls. Appen är som tidigare riktigt bra och överskådlig. Priset på 1 299 kronor känns väl motiverat - att kontinuerligt kolla sitt blodtryck är att rekommendera, speciellt om du vet med dig att du kan vara i riskzonen. Mätningarna visar sig även vara tillförlitliga då vi jämförde med en annan enhet samt ”manuellt” tillsammans med en läkare.
M3 rekommenderar


 

Fakta Nokia BPM+

Pris: 1 299 kronor
Typ: Trådlös blodtrycksmätare
Anslutning: Bluetooth 4.0
Mäter: Blodtryck: 0 till 250 mmHg, puls: 40 till 180 slag per minut
Batteritid: Fyra st. AAA-batterier, upp till 12 månader
Mått: 16,5 x 6 x 6 cm
Omkrets armmanschett: 22 till 42 cm

plus

Enkelt handhavande
Tillförlitliga mätningar
Överskådlig app

minus

Ej uppladdningsbara batterier (Fyra stycken AAA-batterier)

betyg 8 av 10