Tända lampor eller fråga efter vädret, pfft! Låt oss presentera den coolaste användningen av den smarta högtalaren Amazon Echo hittills – styr ett exoskelett med din röst!

Bionik Arke
Foto: BionikBionik Arke

Robotföretaget Bionik Laboratories tillverkar sedan tidigare ett exoskelett kallat Arke, ett skelett som ska hjälpa rullstolsburna, äldre och andra som har svårt att röra på sig att både rehabiliteras och att utföra vanliga, vardagliga uppgifter i och utanför hemmet. Och nu har Arke alltså, på försök, utrustats med Amazons artificiella intelligens Alexa.

Med röstkommandon som ”Alexa, gå till köket” eller ”Alexa, jag är redo att gå” (fast på engelska) kan användaren helt enkelt återvinna viss kontroll över sitt liv. Skelettet lystrar till röstkommandon, och agerar därefter.

Läs också: Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig

Bionik Arke
Foto: BionikArke har även en inbyggd skärm.

Hur coolt det än verkar ska det sägas att det Alexa-utrustade exoskelettet fortfarande är på ett väldigt tidigt konceptstadie, med många utmaningar kvar att lösa. Skelettet har till exempel inga egna mikrofoner utan förlitar sig på att Amazon Echo-enheten finns i närheten. Och det reser en del viktiga säkerhetsfrågor som Bionik behöver fundera några vändor på.

– Hur påverkas funktionen om användaren är stressad eller har en förkylning? frågar sig säkerhetsexperten Todd Carpenter som The Verge har pratat med, och fortsätter: Hur påverkas funktionen om omgivande miljö är väldigt bullrig, till exempel, eller om ett brandlarm tjuter?

I vilket fall som helst är Alexa-Arke det hittills coolaste användningen av en smart högtalare, och fullt fungerande och rigoröst testad har det potential att vara livsförändrande för den som behöver det.

Missa inte! Google Home: Så bra funkar den smarta högtalaren - i Sverige