"Samma resultat som en bensindriven gräsklippare", lovar Stiga i sin beskrivning av sin nya batteridrivna modell Stiga Multiclip 47 S AE. Med erfarenhet från tidigare eldrivna gräsklippare, och även grästrimmers, var vi en aning skeptiska innan vi körde igång med Stigas nya maskin, men vi skulle snart bli positivt överraskade.

Stiga Multiclip 47 S AE gräsklippare
Stigas batteridrivna klippare är enkel att montera.

Att montera maskinen var busenkelt och handlade bara om att skruva fast handtaget. Därefter laddade vi upp det gigantiska 80-voltsbatteriet som vi stoppar in i maskinen fron sidan bakom en uppfällbar plastkåpa. Här finns också en plastnyckel som du måste ha i för att köra maskinen, och som du följdaktligen kan plocka ur för att säkra att ingen annan startar den. Genom att även låsa in batteriet gör du klipparen ganska ointressant för eventuella tjuvar.


Enkel men lite plastig

Att starta klipparen är enkelt, håll in något av de två plasthandtagen och tryck på startknappen. Dessa reglage är båda plastiga och inger inte något förtroende kvalitetsmässigt, men klipparen startar och vi kan börja ta hand om gräsmattan. Här finns också ett metallhandtag som styr den framhjulsdrivna motorn (japp, den är självgående).

Stiga gräsklippare
För små gräsmattor är Stiga Multiclip 47 S AE riktigt smidig att använda.

Stiga Multiclip 47 S AE är riktigt tystgående, och den har inga problem med vår första gräsmatta som var ganska hög när vi klippte den första gången på säsongen. Vid ett par tillfällen stannade motorn och vi fick upprepa startproceduren, men det verkade inte vara för att den hade problem med gräset. Stigaklipparen klipper brett, 45 centimeter är inte illa, och den klarade vår gräsmatta på närmare 700 kvadratmeter utan problem på en laddning.

Du ställer enkelt klipphöjden med ett reglage, i fem olika steg (31-80 mm), och klipparen finfördelar gräset så att du inte behöver bekymra dig om uppsamling eller att kratta gräs.

Efter ytterligare ett par klippningar är vi övertygade. Stigas batteriklippare är kraftig nog för att vi aldrig vill gå tillbaka till bensindriven klippare igen. I alla fall inte till mindre gräsmattor. Det är helt enkelt så otroligt skönt att slippa den höga ljudnivån samtidigt som miljöaspekten känns väldigt bra.

Stiga gräsklippare
Batteriet monteras från sidan under en plastkåpa, och här finns även en plastnyckel.

M3 rekommenderarOmdöme

Stigas klippare gör jobbet bra och klarar små gräsmattor utan problem. Perfekt för dig med liten radhustomt, eller om du behöver ett komplement till biytor utanför området som din robotgräsklippare tar hand om. Priset är lite högt, och kvalitetskänslan är inte i topp på alla detaljer, men bortsett från detta gillar vi verkligen Stiga Multiclip 47 S AE.


Fakta Stiga Multiclip 47 S AE

Tillverkare: Stiga
Klippbredd: 45 cm
Självgående: Ja (4 km/h)
Batteri: 80 V
Klippkapacitet: upp till 800 kvadratmeter
Vikt: 26 kg
Ljudnivå: 85 dB
Klippsystem: Mulching
Pris: Från 6 295 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra klippkapacitet
Lätt att använda
Tystgående och miljövänlig

minus

Ganska dyr
Lite plastig konstruktion

betyg 8 av 10