Cortana är som bekant ingen nyhet. Microsofts digitala assistent har funnits i Windows 10 och Xbox One sedan ett tag tillbaka, och även som app till Android och IOS. Men nu satsar Microsoft på att integrera rösten också i andra enheter, som i högtalaren Harman Kardon Invoke – och i bilar.

Missa inte! Amazon visar ny smart högtalare: Här är Echo Show

På Microsofts Build-konferens som äger rum just nu fick bland annat The Verge en förhandstitt på hur assistenten ska fungera. Allt det vi förväntar oss av en assistent – att kunna svara på enkla frågor om vädret, att skapa påminnelser och kolla vad som står i kalendern för dagen – fungerar som förväntat.

The Verge
Skärmdump: The Verge

Men Microsoft visade även upp så kallade Cortana skills, någon som ska ge assistenten möjlighet att komma åt företags tidrapporter och scheman. Det verkar alltså som att Microsoft vill positionera Cortana som en assistent också för företaget och arbetet, snarare än bara för hemmet.

Missa inte: Allt vi vet om Apples kommande Siri-högtalare

Cortana ska även ta plats i framtidens bilar, Microsoft har redan nu ett samarbete med BMW och Nissan. I bilen ska Cortana vara tillräckligt smart för att förstå att vi sitter i just en bil, och istället för att bra läsa upp våra meddelanden, ska den fråga om vi vill bli påmind om det när vi kommer till jobbet eller hemmet istället.

När Cortana ska släppas lös på arbetsplatser och i bilar är oklart, men en första försmak fick vi redan häromdagen när företaget visade upp sin högtalare Invoke.