Tänk dig att kunna titta till dina växter var du än befinner dig. Med en knapptryckning vattnar du blommorna där hemma. Blomkrukan känner av när dina blommor behöver vattnas och skickar en notis till din mobil. Med appen kan du via en kamera hålla koll på hur blommorna mår, samt se en snajdig time-lapse-film av hur dina små, gröna vänner växer till sig. Dessutom kan du förstås styra värmelamporna och ljusstyrka från appen, samt se informativa grafer och kurvor.

Fortsätt drömma. ”Smart garden” från Click and grow kan inget av detta.

Faktum är att det inte finns någonting smart alls med ”Smart garden”, namnet till trots. "Dumb garden" hade varit mindre missvisande. Men det finns ju en app till både Iphone och Android kanske du säger då. Ja, men frågan är varför.

Smart garden
Yay, det går att döpa plantorna i appen! Men... Varför?

App utan funktioner

Appen heter ”Click & Grow” och säljs in med texten ”Maximera din trädgårds utveckling och aktivera dina plantor med Click & Grow-appen”. Låter både smart och roligt - och för oss som dödar allt utom kaktusar på mindre än två veckor: Hopp om liv!

Nope.

Så snart appen startas dör alla drömmar om ett liv som digital trädgårdsmästare. Den här appen kan ingenting. Det finns ingen koppling till krukan alls. Det enda du kan göra med appen är att döpa dina plantor. Troligtvis är tanken att du ska skriva vad du har planterat i de olika facken. Men du ser inte vilken planta som är vilken i krukan, så det är en ganska onödig funktion.

I övrigt kan du ställa in datum när du startade odlingen och titta på en fejk-time lapse (fejk!) över varje planta och hur de borde se ut efter en viss tid. Men inte nog med det, det finns en flik för tips på hur du sköter plantan bäst – som inte innehåller några tips. Några påminnelser om att vattna kommer du inte heller att få. Nej, du lägger med fördel in en påminnelse i Google Kalender istället.

Click and grow
Tips och tricks - här var det tomt.

Om vi förlåter skämtet till app, det vilseledande namnet och priset på nästan tusen kronor - då kostar ändå tre frökapslar (du måste förstås beställa speciella poddar för att plantera i krukan) FRÅN 60 kronor. Det är 20 kronor per planta. Lika mycket som en basilikaplanta kostar på Coop. Med skillnaden att du får vänta två-tre veckor på att de växer upp.

Smart Garden – omdöme

Appen är värdelös. Krukan och frökapslarna är dyra. De smarta funktionerna är obefintliga. Det enda som faktiskt är bra är den ”självvattnande” funktionen (du fyller den med massor av vatten och sen behöver du inte vattna på några dagar). Men att kalla den här krukan ”smart” är ett hån mot de senaste tio årens teknikutveckling.

Nej, det här är en helt vanlig blomkruka som försöker rida på smarta hemmet-vågen. Det enda som är riktigt smart - det är marknadsföringen.

Smart Garden
Så här glad blir man när man får betala tusen kronor för en blomkruka.

Som blomkruka fyller Smart Garden sin funktion - plantorna växer (men det hade plantorna antagligen gjort i en kruka för 39 kronor från Åhlens också). Ska du köpa den här är det för att du gillar designen, vill ha nåt som inte behöver vattnas så ofta, eller gillar att betala mycket för lite. Men att köpa den för teknikens är inget som rekommenderas.

Värt att förtydliga så vi inte blir tjärade och fjädrade av Sveriges alla hemma-botanister: Vi har alltså testat krukan enbart utifrån tekniken och de "smarta" funktioner den uppges ha. Om du är intresserad av hur basilikan står sig i ett smaktest mot Icas dito, då hänvisar vi till en mindre teknikfokuserad och mer grönsaksorienterad sajt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning