Våren är här nu och det är dags att plocka fram utemöbler, byta däck på bilen och göra rent på både tomten, stenplattor och husfasaden. Till dessa ändamål är det allt fler som införskaffar en högtryckstvätt för en snabb och effektiv tvätt.

Kärcher K7

Marknaden för privatpersoner är uppdelad mellan ett fåtal aktörer. Störst är Kärcher och Nilfisk, följt av uppstickaren Bosch samt ett antal lågprisvarianter. Och de kommer i ett flertal varianter i olika storlekar och med olika kapacitet.

Du får ofta vad du betalar för, både när det gäller kvalitet, utbud av tillbehör samt servicenätverk. Så det gäller att läsa på och framför allt tänka igenom till vad du skall använda den till liksom hur den är konstruerad.

Kärcher K7 är en riktigt snygg pjäs med en hel del smarta lösningar. Sladdvindan förenklar handhavandet rejält och har lång räckvidd. På toppen finns det så kallade Plug 'n' Clean-systemet för olika slaga rengöringsmedel och som automatiskt blandas med vattenflödet. Tyvärr ingår inga av dessa i paketet utan köps separat beroende på användningsområde.

Kärcher K7

Installationen är busenkel, det enda du egentligen behöver tänka på är att när du anslutit nätkontakten till vägguttaget, omedelbart trycka på handtagets plus och minus-knapp för att synka handtaget med maskinen. Detta är viktigt då displayen inte kommer att fungera annars.

Digital display på handtaget

Ja, den senaste nyheten är den digitala displayen på handtaget och det tillhörande knapparna för att justera inställningarna. Tillsammans med 3-i-1 Multi Jet-spolröret ges en rad olika kombinationer av tryck och koncentration av rengöringsmedel. Handtaget känner munstyckets läge och presenteras i displayen.

Att kunna ändra på trycket är i sig ingen nyhet, men att kunna göra det såhär pass snabbt och enkelt är det onekligen. Spolhandtaget med det anslutna spolröret kan parkeras på maskinen vid korta avbrott i arbetet och är då lättillgängligt och enhetens justerbara teleskophandtag gör det enkelt att dra högtryckstvätten bakom sig.

Kärcher K7
Det smidiga handtaget förenklar användandet

Trycket går att justera mellan 20 och 160 bar och vattenflödet (nog så viktigt) är specificerat till max 600 liter/timme. Den vattenkylda motorn svarar direkt men är precis som på de flesta modeller ganska högljudd.

Omdöme

M3 rekommenderarKärcher K7 är en lättarbetad och effektiv hobbymaskin med ett brett användningsområde. Beroende på vad du skall använda den till erbjuder tillverkaren en imponerande mängd av tillbehör – givetvis betingade med ett relativt högt pris. Kvalitetskänslan är hög och det innovativa spolhandtaget med reglering av tryck och rengöringsmedel via +/- knappar och lcd-displayen är en riktigt trevlig feature.

plus

Handtaget med lcd-dispay
Bra prestanda, upp till 180 bar
Enkelt handhavande i och med smidig sladdvinda

minus

Dyr
Inga tillbehör medföljer

Fakta Kärcher K7 Premium Full Control Plus

Tryck (bar): 20 - 160
Vattenkapacitet (l/tim): max. 600
Nätspänning: 230 V
Effekt: 3kW
Ytkapacitet: 60 m²/tim
Vikt utan tillbehör: 18 kg
Mått: 463 x 330 x 667 mm (L x B x H)
Pris: Från 5 200 kronor på prisjakt          

betyg 8 av 10