Under vintern kom kritik från amerikanskt läkarhåll om att trenden med smarta strumpor, blöjor och andningslarm för barn och spädbarn i värsta fall kan göra mer skada än nytta. Det hindrar dock inte smarta kläder-tillverkaren Owlet från att släppa en uppdaterad version av sin strumpa för spädbarn.

Läs mer! Läkare varnar: Uppkopplade babymonitorer kan göra mer skada än nytta

Owlet Smart Sock 2 är en strumpa som bland annat håller koll på barnets syrenivå, sovvanor och hjärtrytm. Den uppdaterade versionen ska ha blivit bättre på en rad punkter. Bland annat ska sensorerna placerats bättre i strumpan och blivit mer exakta, med resultatet att färre ”falsk-alarm” dyker upp i föräldrarnas mobiler.

Owlet
Strumpa med tillhörande basstation och app.

I år har Owlet även lagt till en hälsoplattform, ungefär som Apples app Hälsa, där föräldrarna kan hålla koll på alla hälsoparametrar. Förhoppningen är att appen också ska kunna identifiera ”osynliga” hälsoproblem som oregelbunden sömn och hjärtproblem hos barnet.

Det låter bra, men nyss nämnda rapport från Journal of American Medical Association, pekar bland annat ut smarta strumpor som en typ av produkt som läkarna ifrågasätter.

Bland annat menade läkarna att strumpor som dessa sällan är testade utifrån faktorer som säkerhet och noggrannhet, och att det inte finns några bevis för att prylar som håller koll på blodtryck och syrenivåer verkligen minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Läkarna menade också att inexakta (ofta dyra) babyprodukter istället kan inge föräldrarna en falsk känsla av trygghet.

Det ska tilläggas att den kritiska rapporten inte pekade ut just företaget Owlet som ett dåligt exempel, men nämnde smarta strumpor som en typ av produkt som präglats av problem.

Men det hindrar alltså inte nya produkter från att komma ut på marknaden, förhoppningsvis innebär det dock att de efterhand blir bättre och mer precisa. Owlet Smart Sock 2 lanserades den 29 mars i USA och Kanada, och kostar 299 dollar. Vi har dock ingen information om en eventuell svensk lansering.