Smart belysning är i ropet. Fortfarande – det är ju trots allt närmare fem år sedan Philips Hue lanserades, men nu kommer fler nyheter på belysningsfronten. Vi skrev nyligen om Ikeas satsning på smart belysning – och nu är det dags för ännu mer smart ljus.

TP-Link, företaget vi kanske bäst känner till som en router-tillverkare, presenterade under förra året wifi-eluttag. Nu visar man upp fyra modeller av smarta lampor. Till skillnad från många av konkurrenterna krävs här ingen hemma-hub för att styra lamporna, något som ska göra lamporna mer kostnadseffektiva.

Missa inte: Nu passar Philips Hue nästan alla lampor i ditt hem

Modellerna heter LB100, LB110, LB120 och LB130. Den enklaste av dem, LB100, är en vit led-lampa som kan dimmas och har en ljusstyrka som motsvarar 50 watt för en traditionell glödlampa. 

TP Link

LB130 är motsvarande 60 watt stark och kan förutom att dimmas också lysa i 16 miljoner olika färger. På toppmodellerna LB120 och LB130 kan också det vita ljusets färgtemperatur justeras, från mjukare vitt ljus, till kallare dagsljus.

Allt kontrolleras från appen Kasa, som bland annat erbjuder timer för lamporna och en uppvakningsfunktion som sakta kan höja ljusstyrkan när det är dags att vakna. Det hela kopplas ihop via hemmets wi-fi, men alltså utan krav på en hub eller gateway.

Lamporna kostar mellan 249 kronor för enklaste modell till 599 kronor för toppmodellen, och de ska ”snart” finnas tillgängliga hos utvalda återförsäljare och på nätet. Mer information finns på TP Links hemsida.