Ikeas skal för trådlös laddning har du kanske hört talas om tidigare, men visste du att Ikea har en hel serie uppkopplade lampor för ett smart hem? I Ikeas uppkopplade serie ingår vanliga led-lampor som går under namnet Trådfri, ljuspaneler med namnet Floalt – och ljusdörrar, som kan monteras på två olika typer av Ikea-skåp. Surte kallas en typ av ljusdörr som monteras på skåpen Bestå, och Jormlien kallas en annan modell, som kan monteras på köksskåpen Metod.

Gif

Med en tillhörande gateway kan vi kontrollera allt från en app. Vi kan även köpa till rörelsesensorer och en fjärrkontroll (ibland är det ju skönt att slippa öppna en app för att släcka en lampa). Intressant nog fungerar lamporna även helt utan gateway. Vill vi inte koppla upp allt, kan vi istället köpa en rörelsesensor eller fjärrkontroll och justera lampor med dem.

Noterbart är att Ikea redan nu har en uppkopplad lampa med E14-sockel, något som till exempel Philips saknat tills nyligen i sin Hue-serie. Den här lampan är dessutom något billigare, och Ikea verkar överlag ha ett större utbud av lampor, ofta till lägre priser, än Philips serie.

Missa inte: Nu passar Philips Hue nästan alla lampor i ditt hem

Färgade lampor à la Philips Hue finns inte, men vi kan justera färgtemperaturen i tre steg, från kallt vitt till varmt vitt ljus. Det är en ljusförändring som kan göra verklig skillnad. Forskning visar nämligen att kallt vitt ljus ger bättre möjligheter till inlärning, medan varmt ljus är bättre för avkoppling.

IKEA
På bilden syns bland annat en gateway, rörelsesensor, fjärrkontroll, och appen Trådfri för att kontrollera Ikeas smarta belysning.

En ”Trådfri” dimbar led-lampa med E27-sockel går loss på 199 kronor, medan samma modell utan möjlighet att justera temperatur kostar 99 kronor. Ett set med gateway, en fjärrkontroll och två lampor kostar 749 kronor. Mer information om priser finns att läsa här.

Ikeas smarta belysning finns att köpa redan idag, men från och med den fredagen den 31 mars ska belysningen finnas att beskåda i Ikeas alla varuhus. Då lanseras även appen ”Trådfri.”