Det har länge funnits olika lösningar att koppla in i bilens OBD-kontakt, främst för att ha koll på hur många mil som körs privat och i tjänst, samt för att kunna lokalisera fordonet. Telia har tagit ytterligare några steg och erbjuder en mer komplett tjänst med bland annat mobilt bredband.

Flera moderna modeller är utrustade med små fabriksmonterade e-simkort och är genom dessa ständigt uppkopplade med funktioner som kan kontolleras och styras via en dedikerad app. BMW, Mercedes och Audi är tillvekare som ligger långt framme. Tekniken ger en bra överblick över bilen och det går exempelvis att låsa och låsa upp bilen, starta motor- och kupevärmare liksom att surfa på nätet (mot en avgift). För de som har äldre bilmodeller kommer nu en produkt som inte på långa vägar är lika avancerad, och inte heller integrerad i bilens system, men som ändå gör bilen betydligt mer modern.

Telia Sense
Hårdvaran pluggas enkelt in i bilens OBD-kontakt

Telia Sense består av en hårdvara som enkelt pluggas in i bilen OBD-kontakt, den sitter vanligtvis strax under ratten till vänster. Efter att ha laddat ned Telia Sense-appen är det sedan bara att följa instruktionerna för att komma igång. Det hela är mycket enkelt och tar bara ett par minuter. Bilen är sedan konstant uppkopplad och ett trådlöst närverk skapas för de åkade i bilen. För 99 kronor i månaden ingår 20 GB surf, behöver du mer går det sedan att köpa till ytterligare 10 GB för 99 kronor per påfyllning.

Telia Sense
Mätning gjord i Nacka

Själva appen är mycket enkel att navigera i och ger en bra översikt över hur mycket suft som återstår. Här ändrar du även nätverksnamn och lösenord om du vill det. Under ”Min bil” ser du var bilen befinner sig, vilket kan vara bra om du glömt var du parkerat. Du kan även få ett larmmeddelande om bilen flyttas, och likaså om hårdvaran avlägsnas. Det finns även en mängd fakta om just din bil i form av dimensioner, drivmedel mått, vikt samt när bilen ska besiktas. Och, inte minst, hur mycket bränsle du har kvar i tanken. Smart!

Under ”resor” lagras dina körningar månad för månad. Under notiser väljer du vilken information du vill få påminnelser om. Det kan vara alltifrån när det är dags att byta däck till låg batterispänning eller om bilen utsätt för en kraftig stöt, så kallat åverkanslarm.

Telia Sense
Överskådligt. Kartfunktionen är mycket bra.

Sammantaget är både installation och handhavande mycket enkelt. Den enda gången vi stöter på patrull är när vi ska flytta över Sense till en annan bil. Det går inte i dagsläget att enkelt göra det själv, utan ett samtal till supporten krävs för att registrera hårdvaran på en annan bil. Telia är givetvis medvetna om problematiken vid byte och arbetat på en lösning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning