Gardena, företaget som många säkert känner igen från sina vattenslangar och allehanda trädgårdsprylar verkar nu vilja koppla upp hela trädgården. Företaget tillverkar sedan tidigare robotgräsklippare – nu utlovar de också mindre ångest över en döende trädgård när du är på semester.

Missa inte: Här är Bond-prylen som gör gamla, osmarta prylar betydligt smartare

Här i dagarna lanserar Gardena sitt Smart system, som med en rad tillbehör håller koll på trädgården. Grunden i systemet är Gardena Smart sensor, en sensor som stoppas ned i rabatten och där mäter både omgivande temperatur, jordens fuktighet och hur mycket solen lyser. 

Gardena Smart Water control
Gardena Smart water control

När sensorn tycker det är dags för vattning skickar den en signal till Gardena Smart water control, en uppkopplad bevattningstimer som monteras på vattenkranen – och börjar vattna när den blir tillsagd. När gräset blir för långt tar Gardenas robotklippare Smart sileno + över och håller gräsmattan välklippt.

Hela systemet kopplas sedan ihop via en gateway som ansluts till hemmets trådlösa nätverk. Via en tillhörande app kan vi kontrollera det hela, och även initiera en omgång vattning eller gräsklippning om vi tycker att det behövs. 

Gardena Smart System

Smart system kostar 4 999 kronor, men för att verkligen utnyttja potentialen i systemet är det nog ingen dum idé att köpa till klipparen Sileno + som går loss på 20 195 kronor. Inte helt billigt, men om det bara är till exempel bevattningslösningen vi är intresserad av går det utmärkt att bara köpa vissa delar av de uppkopplade trädgårdsprylarna.

Test Ihere Bluetooth: Prylen för dig som alltid tappar bort nycklarna (eller mobilen)