Siemens lanserade i höstas en rad nya vitvaror som, med uppkopplingsmöjligheter, ska göra vardagslivet lite enklare. Det handlar om alltifrån tvättmaskiner och ugnar till kaffe- och diskmaskiner. Gemensamt för samtliga är att de levereras med appen Home Connect, med vilken du styr de wifi-anslutna vitvarorna. Appen kan för övrigt laddas ner och köras i demo-läge för att testa funktionerna innan du slår till.

Siemens iQ500

Denna gång valde vi att kika närmare på kyl/frys-skåpet i produktfamiljen, IQ500, som är utrustad med två kameror inuti kyldelen och som ger en bra överblick över vilka livsmedel du för tillfället har hemma.

Vid första anblick ser det ut som vilket modernt skåp som helst i rostfritt stål. Enligt tillverkaren är IQ500 lämpligt för ett hushåll på 3-4 personer. Kylkapacitet är på 234 liter, samt 86 liter för den undre frysen. Båda delarna har energiklassningen A++.

Siemens iQ500

På kyldelen finns en enkel liten display som visar aktuell temperatur samt touchknappar för eventuella justeringar. Dessa knappar används även för att koppla upp enheten mot ditt hemmanätverk. Det blir en del tryckande för att få det att fungera. Först skapar kylen ett eget nätverk som du kopplar upp din smartphone mot, sedan använder du Home Connect för att ansluta mot ditt hemnätverk. Ritualen påminner en del om hur vissa multiroom-högtalare kopplas upp, och följer du bara manualens steg-för-steg instruktioner slaviskt är allt klart inom några minuter.

Appen spelar en central roll i användandet

IQ500 ser alltså ut som vilket annat kyl/frysskåp som helst, det är först när du öppnar den övre dörren som de två inbyggda kamerorna avslöjar att detta är en speciell produkt. En av dessa sitter i dörren och är riktad in i skåpet, den andra sitter monterad på ena innerväggen och har koll på vilka produkter du har i kylskåpsdörren.

Siemens iQ500
Förutom att kunna reglera temperaturen kan du se vad vilka varor du har i kylskåpet.

Med hjälp av appen kan du hela tiden se vad som finns i kylen. Varje gång kylskåpsdörren stängs tas en bild som sedan automatiskt skickas till appen. Du kan även dela bilderna via mejl eller sociala medier direkt i appen. Kamerorna täcker i teorin hela utrymmet, men kan givetvis inte se vad som finns placerat bakom en viss skrymmande vara. Men med kamerorna i åtanke lär man sig fort att placera alla varor på rätt sätt.

Med appen kan du även ställa in temperaturen i både frys och kylskåp och du får även push-notiser om temperaturen måste justeras eller om du råkat lämna dörren öppen. Smart!

OmdömeM3 rekommenderar

Det går givetvis att diskutera nyttan med att ha kameror integrerade i kylskåpet, men de få gånger du verkligen vill veta vad du har därhemma är det en riktigt smidig lösning.

Kvalitetskänslan överlag i IQ500 är annars riktigt hög. Den har även vettiga finesser som snabb nedkylning och snabbnedfrysning samt ett filtrer som neutraliserar lukten i kylskåpet och filtrerar bort bakterier.

Appen har stor potential och kan även användas till Siemens övriga uppkopplade produkter. Priset är rätt högt, även om det finns betydligt dyrare alternativ – som saknar uppkoppling.

plus

Bra app
Kamerafunktionen
Push-notiser

minus

Något omständig installation
Dyr
Enbart högerhängd dörr

Fakta Siemens iQ500 KG36NHI32

Pris: 13 990 kronor
Anslutning: Wifi
Energiklass: A++
Årlig energiförbrukning: 258 kWh/år
Kylkapacitet: 234 liter
Fryskapacitet: 86 liter
Mått (L x B x H): 650 x 600 x 1 870 mm
Vikt: 78,65 kilo
Övriga funktioner: Led-belysning

betyg 8 av 10